Garsioje Kedžių byloje jau pasiūlytos bausmės už mergaitės tvirkinimą

Dėl Laimutės Stankūnaitės dukters tvirkinimo teisiami jos seneliai Kedžiai ir pastarųjų kaimynė išgirdo, kokias bausmes pasiūlė Kauno prokuroras Tomas Stelionis.

 Byla, kurioje kaltinami sutuoktinia Kedžiai ir jų kaimynė O.Girdauskienė, juda link pabaigos.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Byla, kurioje kaltinami sutuoktinia Kedžiai ir jų kaimynė O.Girdauskienė, juda link pabaigos.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Byla, kurioje kaltinami sutuoktinia Kedžiai ir jų kaimynė O.Girdauskienė, juda link pabaigos.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Byla, kurioje kaltinami sutuoktinia Kedžiai ir jų kaimynė O.Girdauskienė, juda link pabaigos.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-11-08 17:35, atnaujinta 2017-11-08 17:48

79 metų Vytautui Kedžiui, 74 metų Laimai Kedienei ir 67 metų Olgai Girdauskienei iškelta baudžiamoji byla teismą pasiekė dar 2015-ųjų rugsėjį, tačiau tik dabar jos svarstymas artėja link pabaigos.

Paskutinio posėdžio metu bylos dalyviai sakė baigiamąsias kalbas, kurias pratęs dar gruodžio pradžioje. Manoma, kad nuosprendis bus skelbiamas 2018 metų sausį.

Prokuroras pasiūlė O.Girdauskienei ir L.Kedienei pasiūlė skirti lygtines 2 metų laisvės atėmimo bausmes – tai reiškia, kad kalėjime jos neatsidurs, jei per dvejus metus nepadarys naujų nusikaltimų.

L.Kedienei ir O.Girdauskienę siūloma įpareigoti į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą sumokėti po 188 eurus.

L.Kedienės vyrui V.Kedžiui bylą prašoma nutraukti, suėjus apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senačiai.

T.Stelionis taip pat prašė patenkinti L.Stankūnaitės civilinį ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo, kuriame ji reikalauja priteisti iš Kedžių ir jos kaimynės 579,2 tūkst. eurų.

Baigiamosios kalbos užtruko ilgai – jas spėjo pasakyti tik prokuroras ir Kedžių advokatė, o O.Girdauskienės gynėjas savo žodžio dar netarė.

Į Kauno apylinkės teismą atvyko ir dvi JAV lietuvės – šios Kedžių šalininkės piktinosi, kodėl nėra įleidžiamos į uždarą posėdį ir garsiai dėstė, jog byla neva yra sufabrikuota.

Pareigūnai surinko įrodymus, kad mergaitė buvo mokoma Garliavoje sukurtų istorijų apie ją tariamai prievartavusius tris vyrus ir iš „sysalų“ bėgančius kremus.

Įtariama, jog mergaitę bjauriai meluoti vertė ne tik seneliai, bet ir pastarųjų kaimynė Olga Girdauskienė.

Mažametės žodžius apie vertimą kalbėti nebūtus dalykus patvirtino ir teisėsaugos slapta daryti įrašai – klausymosi įranga buvo sumontuota po Kauno teisėjo Jono Furmanavičiaus ir L.Stankūnaitės sesers Violetos Naruševičienės nužudymo, įvykdyto 2009 metų spalio 5 dieną.

Tyrimo metu nustatyta, jog dvigubą žmogžudystę įvykdė buvusios Kauno teisėjos Neringos Venckienės brolis Drąsius Kedys, kuris slapstymosi laikotarpiu mirė.

Mergaitės tvirkinimu įtariama ir N.Venckienė, kuri šiuo metu slapstosi nuo Lietuvos teisėsaugos JAV. Bėglės byla išskirta.

Už vaiko tvirkinimą Kedžių šeimos nariams ir O.Girdauskienei gresia iki 5 metų nelaisvės.

Bylos tyrimas užtruko dėl daugybės teisiamųjų skundų ir užsitęsusių O.Girdauskienės ligų.

L.Stankūnaitei pateikus ieškinį, L.Kedienės, V.Kedžio ir O.Girdauskienės nekilnojamas turtas – žemės sklypai ir gyvenamieji namai, esantys Garliavoje bei jos apylinkėse, buvo areštuoti, siekiant užtikrinti ieškinį.

L.Stankūnaitė šiuo metu gyvena užsienyje ir vis dar yra saugoma.

Persikelti į kitą šalį dėl Kedžių šalininkų keliamo pavojaus priversta moteris teismui parodymus davė nuotoliniu būdu ir buvo užsidėjusi peruką.

Vaiko gyvenimas pasikeitė

L.Kedienė ir jos vyras anksčiau pageidavo, jog byloje būtų apklausta L.Stankūnaitės dukra, bet teisėjų kolegija nusprendė vaiko netraumuoti – bus vadovaujamasi ikiteisminio tyrimo metu duotais mergaitės parodymais bei jos liudijimu kitoje O.Girdauskienės byloje.

Viename ankstesnių tvirkinimo bylos posėdžių liudijęs L.Stankūnaitės tėvas Stasys Stankūnas tvirtino, jog mergaitė Kedžių namuose patyrė didžiulį stresą.

„Vaikas buvo įbaugintas kaip šuniukas, verčiamas bjauriai kalbėti apie savo mamą – vadinti šlykštyne, pedofile. Mergaitė puikiai suprato, kad to nebuvo.

Vaiko gyvenimas su motina visiškai pasikeitė – jis lanko būrelius, baseiną, jodinėjimo pamokas, gerai sekasi mokslai, turi daug draugų“, naujienų portalui lrytas.lt tvirtino S.Stankūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.