Sukčiaus balsas užbūrė patiklią šiaulietę

Nors kone kasdien nuskamba istorijų apie telefoninių sukčių aukas, patiklių žmonių gretos neretėja.

Kol vienas sukčius aiškino patikliai šiaulietei apie pinigų plovimo schemas, iš jos sąskaitos pagrobtus pinigus dalijosi aferisto pagalbininkai.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Kol vienas sukčius aiškino patikliai šiaulietei apie pinigų plovimo schemas, iš jos sąskaitos pagrobtus pinigus dalijosi aferisto pagalbininkai.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2017, 9:29 AM

47 metų šiaulietė nepažįstamam asmeniui padiktavo ne tik asmeninės, bet ir įmonės sąskaitos banke prisijungimo slaptažodžius ir kodus.

Istorija prasidėjo lapkričio 4-osios rytą, kai moteriai paskambino nepažįstamas vyriškis. Policijos pareigūnu prisistatęs nepažįstamasis pranešė sunerimti verčiančią naujieną – kažkas bando prisijungti prie jos banko sąskaitos ir kėsinasi į ją įsilaužti.

Netrukus tai patvirtino ir banko darbuotojas, su kuriuo sujungė pareigūnas. Bankininkas moterį įtikino, kad norint apsaugoti sąskaitoje esančius pinigus būtina nedelsiant pakeisti prisijungimo slaptažodį ir aktyvuoti naują kodą.

Netikėtai užklupta moteris neturėjo laiko atsitokėti, nes pašnekovas ją atakavo lavina klausimų apie įvairiausius jai nepažįstamus asmenis, galimus jų IP adresus ir kt. Patikli šiaulietė į juos atsakinėjo ilgiau negu valandą ir galiausiai buvo įtikinta, kad norėdama išgelbėti banke esančius savo pinigus, privalo padiktuoti ne tik savo asmeninės, bet ir įmonės sąskaitų slaptažodžius bei kodų generatoriumi sugeneruotus elektroninės bankininkystės slaptažodžius.

Aferistai veikė žaibiškai: tuo pat metu, kai ji nepažįstamų asmenų buvo kalbinama telefonu, elektroninėje erdvėje jau vyko finansinės operacijos – buvo jungiamasi prie šiaulietės sąskaitų, iš jų pervedamos tūkstantinės sumos į įvairiuose Lietuvos miestuose gyvenančių jai nepažįstamų asmenų sąskaitas. Sukčių patikėtiniai pinigus išgrynindavo bankomatuose, o po to išsyk padalindavo pas juos atvykusiems ar net prie bankomato laukiantiems žmonėms.

Kai iš šiaulietės ir jos įmonės sąskaitų buvo išpumpuota 9300 eurų, šį procesą sustabdė pas įmonės savininkę atvykęs draugas. Iš pokalbio nuotrupų suvokęs, kas vyksta, jis moterį patikino nuogąstavimu, kad elektroninės bankininkystės duomenimis dalijasi, tikėtina, su sukčiais. Juk nei policijos, nei kitų teisėsaugos institucijų pareigūnai, nei banko darbuotojai telefonu elektroninės bankininkystės duomenų nereikalauja, jų nekeičia.

Moteris akimirksniu atsidūrė banke ir ėmė melsti, kad būtų užblokuotos jos bei įmonės sąskaitos ir sustabdytos finansinės operacijos. Banko darbuotojai prašymą įvykdė nedelsdami, tačiau sąskaitose jau nebebuvo per 9000 eurų.

Skubiai reikėjo blokuoti ir tas sąskaitas, į kurias pateko sukčių pasisavinti pinigai. Be teisėsaugos pareigūnų inicijavimo banko darbuotojai to daryti neturi teisės, todėl buvo kreiptasi į Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnus.

Sąskaitos buvo blokuotos, bet apie trečdalį pavogtų pinigų jau buvo spėta išgryninti.

Pareigūnams pavyko surasti ir dalį išgrynintų pinigų. Tą pačią dieną Panevėžyje buvo sulaikytas ir į areštinę uždarytas pas vienos sąskaitos savininką išgrynintų pinigų paimti atėjęs 32 metų vyriškis.

Šis asmuo policijos pareigūnams yra žinomas, nuolat turintis reikalų su teisėsauga. Areštinėje per apžiūrą cigarečių pakelyje buvo rasti ir paimti trys polietileniniai paketėliai su baltos spalvos milteliais, įtariama, narkotine medžiaga.

Tad vyrui pareikšti įtarimai ne tik dėl sukčiavimo, bet ir dėl neteisėto disponavimo kvaišalais.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.