Drąsiaus Kedžio bendrininko byloje teismas paskutinio žodžio dar netarė

Aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme nuteistas Drąsiaus Kedžio bendrininkas Raimundas Ivanauskas nesulaukė gerų žinių iš Lietuvos Aukščiausiojo teismo (LAT), kuris nusprendė, kad kauniečio kasacinį skundą turi nagrinėti ne trijų, o septynių teisėjų kolegija.

R.Ivanauskas yra suimtas nuo birželio pabaigos ir artimiausiu metu į laisvę tikrai neišeis. <br>D.Umbraso nuotr.
R.Ivanauskas yra suimtas nuo birželio pabaigos ir artimiausiu metu į laisvę tikrai neišeis. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2017, 4:32 PM, atnaujinta Nov 29, 2017, 5:23 PM

"Byla gali būti reikšminga teisės aiškinimui ir tesimų praktikos formavimui", - trečiadienį vietoje laukto sprendimo kasacinėje byloje paskelbė teisėjas Armanas Abromavičius. 

Kol LAT sprendimo dėl R.Ivanausko skundo nėra, D.Kedžio bendrininkas neturi jokių šansų anksčiau išeiti į laisvę ir Kalėdas bei Naujuosius metus turės sutikti už grotų, nes išplėstinė LAT teisėjų kolegija, greičiausiai rinks tik kitų metų sausio pabaigoje. 

R.Ivanauskas yra suimtas nuo šių metų birželio pabaigos. Jis mano, kad yra nuteistas nepagrįstai ir turi būti paleistas į laisvę.

Kasaciniame skunde R.Ivanauskas nurodė, kad jį tenkintų trys bylos baigties variantai - bylos nutraukimas ir nuosprendžio panaikinimas, bylos grąžinimas į Lietuvos apeliacinį teismą ir jos nagrinėjimas iš naujo arba jo atleidimas nuo bausmės dėl ligos. 

2009 metais D.Kedį žudyti tariamus pedofilus skatinęs ir aktyviai jam pagalbininko ieškojęs R.Ivanauskas nagrinėjant jo skundą LAT nedalyvavo. Jo interesus gynė du advokatai - Arnoldas Blaževičius bei buvusios R.Ivanausko sugyventinės Eglės Barauskaitės gynėja Inga Blaževičienė.

Jie teismui bandė įrodyti, kad R.Ivanausko atžvilgiu negalėjo būti priimtas apkaltinamasis nuosprendis, nes esą niekas neįrodė, kad D.Kedys nužudė Joną Furmanavičių ir Violetą Naruševičienę bei ketino nužudyti Laimutę Stankūnaitę ir Andrių Ūsą, todėl pavadindami D.Kedį žudiku teismai pažeidė nekaltumo prezumpciją.

Pasak I.Blaževičienės, nesant apkaltinamojo nuosprendžio D.Kedžiui esą negalima buvo nuteisti ir R.Ivanausko. 

Prokuroras Redas Savickas ir nukentėjusiomis byloje pripažintų J.Furmanavičiaus seserų advokatas Valdemaras Bužinskas manė visiškai kitaip. Jie teigė, kad ne Vilniaus apygardos ir Lietuvos apeliacinio teismų nuosprendžiai yra nepagrįsti, o R.Ivanausko kasacinis skundas. 

"Jei nebūtų galima teisti bendrininkų, kai vykdytojai yra mirę ar nužudyti, mes negalėtume išnagrinėti daugelio bylų", - sakė A.Bužinskas. 

Jo teigimu, tai, kad D.Kedys yra miręs ir niekada nebus nuteistas, nėra priežastis išteisinti jo pagalbininko ar, sakyti, kad teismas nusižengė įstatymams, nuosprendyje įvardindamas, kad žudynes Kaune įvykdė būtent šis garliaviškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: komendantinių pratybų užkulisiai