Prokurorė apie tragedija kelyje kaltinamą mokyklos direktorių: „Taip, jis neprisimena“

Dėl tragedija pasibaigusios avarijos Rokiškio rajone, kurią, įtariama, sukėlė neblaivus Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktorius Augutis Tymukas – pradėtas ikiteisminis tyrimas. Nepaisant to, kad teisėsaugos atstovai nenoriai komentuoja įvykio aplinkybes – paaiškėjo keletas svarbių detalių.

 Prokurorė apie tragedija kelyje kaltinamą mokyklos direktorių: „Taip jis neprisimena“.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Prokurorė apie tragedija kelyje kaltinamą mokyklos direktorių: „Taip jis neprisimena“.<br> Lrytas.lt nuotr.
A. Tymuko advokatas Vytautas Kupcikevičius.<br> Lrytas.lt nuotr.
A. Tymuko advokatas Vytautas Kupcikevičius.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Prokurorė apie tragedija kelyje kaltinamą mokyklos direktorių: „Taip jis neprisimena“.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Prokurorė apie tragedija kelyje kaltinamą mokyklos direktorių: „Taip jis neprisimena“.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kristina Ragauskienė, Sandra Kindiuk

Nov 29, 2017, 5:29 PM, atnaujinta Nov 29, 2017, 11:20 PM

Prokurorės teigimu, pasišalinimas iš įvykio vietos nebuvo tyčinis, o A. Tymukas miglotai pamena įvykusią tragediją.

Praleidęs dvi paras areštinėje, trečiadienį, A. Tymukas buvo paleistas. Šiuo metu sprendžiamas klausimas dėl švelnesnės kardomosios priemonės skyrimo. 

Paklausus, kodėl prokuratūra nesikreipė dėl griežčiausios kardomosios priemonės skyrimo, prokurorė Gražina Petrulytė paaiškino: „Nėra nei vieno pagrindo, kad būtų galima kreiptis, nes visų pirma turi būti pagrindas, kad žmogus bėgs arba slėpsis nuo tyrimo, teismo. Atsižvelgiama į socialinę padėtį, šeimyninę padėtį, į ryšius užsienyje, į ankstesnius teismus ir visa kita – nieko to panašaus nėra“.

Neprisimena tragedijos

Prokurorės teigimu, įtariamojo pasakojimas mažai kuo padeda aiškinantis įvykio aplinkybes, kadangi jis neprisimena tragedijos. Tam galėjo turėti įtakos alkoholis ir kiti veiksniai, kurių tyrimo metu prokurorė nepanoro atskleisti.

„Taip jis neprisimena, bet tas neprisiminimas yra sąlygotas kelių veiksnių ir jie iki teisminio tyrimo meto bus tikslinami.

Būna, kad įtariamieji iš tikrųjų sako, kad aš nieko neprisimenu norėdami palengvinti savo būsimą baudžiamąją atsakomybę, norėdami palengvinti savo padėtį ir visa kita ir yra atvejai, kai jie sako iš tikrųjų. Tai va, mes linkę tikėti, kad šituo atveju yra iš tikrųjų“, – situaciją aiškina prokurorė.

G. Petrulytė teigia, kad dauguma, apie 99 proc. žmonių, kuriems gresia baudžiamoji atsakomybė, sako, kad gailisi, pergyvena, tačiau tai būna nenuoširdu. Šiuo atveju viskas kitaip – sužinojus apie tai, kas įvyko, gimnazijos direktorių ištiko šokas.

A. Tymukui pareikšti įtarimai dėl trijų nusikalstamų veikų: kelių eismo taisyklių pažeidimo, kai neblaivus vairuotojas sukelia avariją per kurią žūsta žmogus, dėl to, kad vairuotojui nustatytas didesnis nei 1,5 promilės girtumas ir dėl žmogaus, esančio gyvybei pavojingos būklės, palikimo. 

Atsisako įvardyti įvykio aplinkybes

A. Tymuko advokatas Vytautas Kupcikevičius situaciją komentuoti atsisakė, nes yra pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Esu sakęs, kad mano nuostata yra tokia, kad aš nekomentuoju, kol vyksta ikiteisminis tyrimas, esu sudaręs sutartį dėl gynybos, bet ne dėl viešinimo, todėl kol vyksta tyrimas tikrai ne – nekomentuosiu“, – sakė V. Kupcikevičius.

Policijos pareigūno teigimu, tragišką avarija įtariama įvykdęs A. Tymukas pasirašė raštišką pasižadėjimą neišvykti, šiuo metu sulaikytas jo automobilis, paimtas vairuotojo pažymėjimas. 

Policija taip pat vengė atskleisti įvykio detales, tačiau pareigūnas patvirtino, kad A. Tymukas neneigia, jog vairavo girtas ir geranoriškai duoda parodymus.

„Taip, duoda parodymus, be problemų duoda parodymus, nuoširdžiai bendradarbiauja, aiškina aplinkybes, nevengia bendradarbiaut“, – teigė policijos pareigūnas.

Žurnalistų paklaustas, kodėl pasišalino iš įvykio vietos, A. Tymukas tepasakė: „Mes nepabėgome“. Daugiau detalių jis atskleisti nepanoro. 

Pasibaigus sulaikymo terminui, A. Tymukas buvo paleistas ir kartu su savo advokatu išvažiavo iš policijos komisariato.

Mirtinai partrenkė moterį ir pasišalino

Tragedijos metu automobilyje sėdėjo ir Jūžintų Juozo Otto Širvydo pagrindinės mokyklos direktorius Eimutis Mališauskas. Tiek jam, tiek A. Tymukui nustatytas vidutinis 1,87 promilės girtumas. Prokurorės teigimu, E. Mališauskas šiuo metu jau yra apklaustas. 

Įtariama, kad pirmadienį A. Tymukas neblaivus vairavo automobilį ir išvažiavęs į priešpriešinę eismo juostą mirtinai sužalojo iš sugedusio automobilio išlipusią moterį bei sužalojo jos sūnų, kuris gydomas ligoninėje.

Apgadintas automobilis, kuriame policijos pareigūnai rado prie vairo miegantį gimnazijos direktorių, rastas Kamajų miestelyje. 

A. Tymukas po įvykio policijos buvo sulaikytas, antradienį jis buvo apklausiamas policijos tyrėjų, o praėjus sulaikymo terminui, trečiadienį, buvo paleistas.

Abu mokyklų direktoriai jau parašė pareiškimus trauktis iš užimamų pareigų. Tai lrytas.lt patvirtino Rokiškio rajono savivaldybės administracija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?