Jaunas vyras nusikaltimus vykdė tam, kad paloštų

Telšių rajono apylinkės teisiamajame posėdyje išnagrinėta baudžiamoji byla, kurioje V. V. kaltinamas apgaule savo naudai įgijęs svetimą turtą. Į azartinius lošimus įnikęs jaunas vyras ėmė sukčiauti – įvairiuose miestuose išsinuomodavo įrankius ir juos užstatydavo lombarde, o gautus pinigus pralošdavo.

 Jaunas vyras nusikaltimus vykdė tam, kad paloštų.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
 Jaunas vyras nusikaltimus vykdė tam, kad paloštų.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedra Akavickienė

2017-12-07 19:01, atnaujinta 2017-12-07 19:10

Išsinuomotą įrankį užstatė lombarde 

Teismas nustatė, kad V. V., turėdamas tikslą apgaule įgyti svetimą turtą, atvyko į Telšiuose esančios bendrovės patalpas ir darbuotojams sumelavo, kad nori išsinuomoti perforatorių. 

Bendrovės darbuotojas su klientu sudarė įrankių nuomos sutartį. Vyriškis pažadėjo per dvi dienas grąžinti pagal sutartį gautą 450 eurų vertės perforatorių „Bosch GBH11“.

Akivaizdu, kad vyras net nesiruošė grąžinti įrankio, nes tą pačią dieną perforatorių už 100 eurų užstatė lombarde ir tokiu būdu apgaule savo naudai įgijo bendrovės turtą.

Teisiamajame posėdyje kaltinamasis V. V. visiškai prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir patvirtino, kad šių metų pavasarį buvo priklausomas nuo azartinių žaidimų, jam trūko pinigų. 

Gegužės 2 d. Telšiuose lošė azartinius žaidimus ir pralošė visus pinigus. Tą pačią dieną, važinėdamas po Telšius, sugalvojo, kaip prasimanyti pinigų lošimui.

„Išsinuomosiu kokį nors įrankį, užstatysiu jį lombarde ir gausiu pinigų lošimams“, – nusprendė anksčiau taip jau daręs kituose miestuose vyriškis.

Gautus pinigus pralošė

Atvykęs į įrankius nuomojančią įmonę, azartinių žaidimų lošėjas išsinuomojo perforatorių, sakydamas, kad įrankio reikia statybos darbams, nors jokių darbų tuomet neatlikinėjo.

Sudarant įrankių nuomos sutartį, asmuo pateikė V. V. vardu išduotą vairuotojo pažymėjimą, o savo gyvenamąją vietą nurodė Plungės rajoną, Žlibinuose, Žarėnų gatvėje
Tyliai džiaugdamasis, kad pavyko gauti brangų įrankį, vyras nurūko į lombardą. Perforatorių turėjo išsipirkti per savaitę, bet visus pinigus pralošė.

Nesusitarus gražiuoju, kreipėsi į policiją

Po kelių dienų sukčiaus pradėjo ieškoti įrankių nuoma užsiimančios bendrovės darbuotojai, bet nusikaltėlis į skambučius neatsakinėjo, ėmė slapstytis.

Tiesa, kartą parašė SMS žinutę, kad įrankį naudoja ir jį grąžins iki savaitės vidurio, tačiau taip ir negrąžino. Vėliau sukčius nukėlinėjo įrankio grąžinimo datą ir galiausiai pripažino, jog įrankį prarado.

Birželio 1 d. bendrovė kreipėsi į policiją, surinkta medžiaga perduota teismui.
Kaltinamasis teisme su civiliniu ieškiniu (1 290 Eur suma) sutiko ir pažadėjo stengtis atlyginti žalą.

Nuolatinis lombardo klientas

Į teismą teko atvykti ir lombardo darbuotojai. Kasininkė-priėmėja paaiškino, kad žino asmenį pavarde V., tačiau jo vardo nežino.

Pasirodo, nuolatinis klientas į lombardą atnešdavo įvairiausių daiktų, bet visada juos pasiimdavo grąžindamas pinigus. Perforatorių taip pat buvo atnešęs ir įkeitęs savaitei, bet po savaitės neatėjo pasiimti.

Po sutarties sudarymo termino pabaigos, t. y. po tos dienos, kai asmuo neateina pasiimti savo daikto, lombardas penkias kalendorines dienas daiktą saugo, o po to padeda į prekybą.

Perforatorius lombarde ilgai neužsigulėjo – gegužės mėnesį už 200 Eur jį nupirko nežinomas vyras.

Lošėjas neišeina iš teismų

Pastaruoju metu lošėjas tik ir mina įvairių miestų teismų slenksčius. Telšių rajono apylinkės teismas konstatavo, kad minėta nusikalstama veika padaryta prieš priimant Mažeikių rajono apylinkės teismo 2017 m. rugpjūčio 28 d. nuosprendį ir Tauragės rajono apylinkės teismo 2017 m. spalio 17 d. nuosprendį, tačiau šiais nuosprendžiais paskirtos bausmės nebendrintinos, nes 2017 m. rugpjūčio 28 d. 
nuosprendžiu paskirta bausmė yra subendrinta su 2017 m. spalio 17 d. nuosprendžiu paskirta bausme, o pastarasis nuosprendis yra neįsiteisėjęs.

Teismas V. V. pripažino kaltu ir paskyrė galutinę bausmę – viešuosius darbus šešiems mėnesiams, įpareigojant neatlygintinai dirbti po 30 valandų per mėnesį visuomenės labui.

Iš V. V. priteista bendrovei atlyginti padarytą 1 290 Eur turtinę žalą. Tačiau neaišku, kada kaltininkas atlygins nuostolius, nes vykstant teismui jis prisistatė esąs bedarbis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.