Avarijos tyrimas Rokiškio r.: mokyklos vadovui gresia byla už tyčinę žmogžudystę

Sekmadienį Rokiškyje ir jo apylinkėse vyko svarbios apklausos mirtinos avarijos sukėlimu ir pabėgimu iš jos vietos įtariamo Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktoriaus Augučio Tymuko byloje. Po Naujųjų metų jam gali būti pareikšti įtarimai dėl nužudymo.

 Buvusio Kamajų gimnazijos direktoriaus A.Tymuko sukelta avarija greitu laiku gali būti prilyginta tyčinei žmogžudystei.<br> G.Balčiūno nuotr.
 Buvusio Kamajų gimnazijos direktoriaus A.Tymuko sukelta avarija greitu laiku gali būti prilyginta tyčinei žmogžudystei.<br> G.Balčiūno nuotr.
 Buvusio Kamajų gimnazijos direktoriaus A.Tymuko sukelta avarija greitu laiku gali būti prilyginta tyčinei žmogžudystei.<br> grokiskis.lt nuotr.
 Buvusio Kamajų gimnazijos direktoriaus A.Tymuko sukelta avarija greitu laiku gali būti prilyginta tyčinei žmogžudystei.<br> grokiskis.lt nuotr.
 Buvusio Kamajų gimnazijos direktoriaus A.Tymuko sukelta avarija greitu laiku gali būti prilyginta tyčinei žmogžudystei.<br>Mokyklos nuotr.
 Buvusio Kamajų gimnazijos direktoriaus A.Tymuko sukelta avarija greitu laiku gali būti prilyginta tyčinei žmogžudystei.<br>Mokyklos nuotr.
 Buvusio Kamajų gimnazijos direktoriaus A.Tymuko sukelta avarija greitu laiku gali būti prilyginta tyčinei žmogžudystei.<br>Gedimino Balčiūno (JP.lt) nuotr.
 Buvusio Kamajų gimnazijos direktoriaus A.Tymuko sukelta avarija greitu laiku gali būti prilyginta tyčinei žmogžudystei.<br>Gedimino Balčiūno (JP.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 11, 2017, 4:35 PM, atnaujinta Dec 11, 2017, 8:29 PM

Panevėžio policijos tyrėjai užvakar apklausė žuvusios Suvainiškio miestelio kultūros darbuotojos 45 metų Olgos Venediktovos artimuosius – našlį Darių Gurklį ir du jos sūnus.

Per avariją sužeistas 22 metų Karolis Gurklys pajėgė duoti parodymus tragedijos vietoje, kelyje Rokiškis-Maineivos-Naujasodė ties Mitragalio kaimu (Rokiškio r.). Jis buvo pristatytas iš gydymo įstaigos – prieš kelias dienas judėjo vežimėlyje, o dabar įsitveria į lazdas.

A.Tymuko automobiliui „Seat Alhambra“ parbloškus O.Venediktovą ir jos sūnų, pastarasis pajėgė prišliaužti prie telefono ir iškviesti pagalbą. Moteris buvo rasta avarijos vietoje negyva, o kaulų lūžius patyręs K.Gurklys pristatytas į ligoninę.

Naujienų portalo lrytas.lt žiniomis, sekmadienį buvo apklausta ir A.Tymuko žmona, Kamajų gimnazijos mokytoja Danutė Tymukienė.

Spėjo pranešti apie gedimą

Lapkričio 27-osios vakarą į nutrūktgalvišką kelionę girti leidęsi A.Tymukas ir Jūžintų pagrindinės Juozo Otto Širvydo mokyklos Eimutis Mališauskas lyg aidas kartoja tą versiją versiją. Avarijos momento jie esą neatsimena, nors „Seat“ ne tik nušlavė nuo kelio du žmones, bet ir apgadino O.Venediktovos vairuotą automobilį „Renault Espace“ įjungtu avariniu signalu.

Suvainiškio kultūros centre daugelį metų dirbusi O.Venediktova prieš pat tragediją su sūnumi buvo priversti sustoti, nes „Renault“ sugedo.

Moteris dar suspėjo telefonu savo vyrui pranešti apie gedimą. Pastarasis neilgai trukus paskambino sūnui, norėdamas paklausti apie mašinos būklę.

Prisiskambinti pavyko tik ketvirto karto – telefonas buvo užimtas, nes K.Gurklys tuo metu kvietė pagalbą.

„Seat“ vairavęs A.Tymukas kliudė O.Venediktovą ir jos vaiką, išvažiavęs į priešpriešinę eismo juostą. Praėjus pusantros valandos nuo susidūrimo jis buvo rastas miegantis šiame automobilyje Kamajuose, netoli nuo savo namų.

Prisiminė trinktelėjimą

Abiems direktoriams nustatytas vienodas vidutinis girtumo laipsnis (1.87 promilės).

E.Mališausko tvirtinimu, A.Tymukas jį išleido prie namų Rokiškyje, o paskui vyko į Kamajus.

Nuo avarijos vietos iki Rokiškio – maždaug 12 kilometrų, o iki Kamajų dar 20 kilometrų, tad A.Tymukas būdamas smarkiai apsvaigęs turėjo nuvažiuoti mažiausiai 30 kilometrų.

Praėjus 40 minučių nuo avarijos, E.Mališauskui paskambino Pandėlio pagrindinės mokyklos direktorius Valdis Vaičėnas, kuriam E.Mališauskas pareiškė: „Lyg ir buvo kažkoks trinktelėjimas, aš miegojau“.

Pareigūnų nuomone, kelių ereliais virtę pedagogai jiems sako ne visą tiesą.

Rokiškio rajono mero Antano Vagonio ir šio miesto žurnalistų žiniomis, E.Mališauskas anksčiau buvo nutvertas prie vairo girtas ir už tai neteko teisių.

Girtavo pas ūkininkus

Prieš avariją A.Tymukas ir E.Mališauskas, kaip įtariama, girtavo pas Rokiškio krašto vietos ūkininkus.

Kalbama, kad jie taurelę kilnojo ir su vienu aukštas pareigas einančiu Rokiškio rajono politiku, tačiau pastarasis tai atkakliai neigia.

Abu įšilusius direktorius vietos gyventojai tvirtino matę Pandėlio miestelyje prie maisto parduotuvės „Aibė“.

Paskutinis jų sustojimas įvyko Suvainiškio apylinkėse – pažįstamas valdos šeimininkas juos pavaišino tekila.

Įkaušę pedagogai esą nepajuto, kaip buvo partrenkti du žmonės, o „Seat“ nurėžė O.Venediktovos automobilio „Renault“ šoną ir numušė veidrodėlį.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Panevėžio prokurorė Gražina Petrulytė nepaneigė, jog direktoriai nusikaltimo dieną galėjo vartoti ne tik tekilą, bet ir alų, kitus alkoholinius gėrimus.

Po tragedijos abu direktoriai buvo atleisti iš darbo, tačiau E.Mališauskas baudžiamosios atsakomybės išvengs.

Bus teisiamas už tyčinę žmogžudystę?

Šiuo metu įtarimai A.Tymukui pareikšti dėl girto vairuotojo sukelto mirtino eismo įvykio, taip pat už aukos palikimą bejėgiškoje, gyvybei pavojingoje būklėje.

A.Tymukui dabar gresia kalėjimas nuo 3 iki 10 metų, tuo tarpu už tyčinį nužudymą laisvė gali būti atimta iki 15 metų.

Lietuvoje ant pirštų galima suskaičiuoti šiurkščiai eismo taisykles pažeidusius vairuotojus, kurių sukeltos tragedijos keliuose prilyginamos tyčinėms žmogžudystėms.

Vienas tokių – 30-metis kaunietis Arūnas Stiklioraitis, kuris šįmet buvo nuteistas kalėti 11 metų. Kauno centre A.Stiklioraitis greitį viršijo tris kartus, o paskui kaltę bandė suversti savo draugui.

Tyčinėmis žmogžudystėmis laikomos avarijos, kai vairuotojai supranta savo pavojingų veiksmų pasekmes ir sąmoningai leidžia joms atsirasti, – pavyzdžiui, sėda prie vairo girti, smarkiai viršija greitį, bėgdami nuo policijos sukelia eismo įvykį.

A.Tymukas sėsdamas prie vairo privalėjo suprasti, kad tokioje būsenoje jam vairuojant gali įvykti nelaimė, o pabėgimas jo padėtį dar labiau apsunkina.

„Dėl bylos perkvalifikavimo spręsiu po Naujųjų metų, atsižvelgdama į tyrimo rezultatus“, – naujienų portalui lrytas.lt pareiškė O.Venediktovos žūties tyrimui vadovaujanti Panevėžio prokurorė Gražina Petrulytė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.