Prokuroras apie Mios vyro bylą: „Linksmybės jam svarbiau už prievoles“

Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame didelės vertės svetimo turto pasisavinimu apgaule kaltinamas dainininkės Vilijos Pilibaitytės-Mios sutuoktinis 34-erių metų Nerijus Antanavičius ir dar trys asmenys. Baudžiamoji byla jau perduota Klaipėdos apylinkės teismui.

 Nerijus Antanavičius įvardijamas kaip vienas iš švedų bankus apgaudinėjusios nusikalstamos grupuotės organizatorių.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Nerijus Antanavičius įvardijamas kaip vienas iš švedų bankus apgaudinėjusios nusikalstamos grupuotės organizatorių.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Dec 15, 2017, 7:41 PM, atnaujinta Dec 15, 2017, 10:27 PM

Bendrininkai įkliuvo sukčiaudami

Kaip galimi nusikalstamos veiklos organizatoriai įvardijami du asmenys – tris kartus jau teistas 50-metis kaunietis, buvęs Kraujo donorystės centro direktorius Artūras Jonas Venslauskas ir klaipėdietis N.Antanavičius, dabar gyvenantis sostinėje.

Tarp  kaltinamųjų dar du vyrai - įmonės „Geldara“ direktorius Darius Petrutis ir Simonas Paulauskas.

„Surinktų duomenų visuma leidžia pagrįstai manyti, kad kaltinamieji, iš anksto pasiskirstę vaidmenimis, įsigijo veikiančios įmonės akcijų, perėmė buhalterinius dokumentus, elektroninių kortelių skaitytuvus, nors žinojo, kad jokios su įmone susijusios veiklos nevykdys“, - kalbėjo valstybinį kaltinimą teikiantis Klaipėdos apygardos prokuroras Saulius Galminas.

Kauno apygardos teismas J.Venslauskui už kitus nusikaltimus neseniai skyrė subendrintą galutinę ir realią penkerių metų laisvės atėmimo bausmę. N.Antanavičiui už teismo įpareigojimų nuolat registruotis Vilniaus policijoje pažeidinėjimą sugriežtinta priežiūra – vyras pusmetį privalės gyventi su elektronine apykoje.

Kaltinamasis veržiasi į laisvę

Klaipėdos apylinkės teismas penktadienį svarstė klausimą dėl kardomųjų priemonių kaltinamiesiems pakeitimo – J.Venslauskas paprašė jį išlaisvinti, kadangi Kauno apygardos teismo subendrintas nuosprendis dėl laisvės atėmimo dar neįsiteisėjęs, be to, nuteistasis jį yra apskundęs.

Įvertinęs perduotos bylos aplinkybes teisėjas Svajūnas Bliudsukis nusprendė švelninti J.Venslauskui skirtą kardomąją priemonę – suėmimas pakeistas į namų areštą su asmens dokumentų poėmiu.

Išleistas į laisvę J.Venslauskas įpareigotas sėdėdamas namuose nebendrauti su kitais kaltinamaisiais.

Nereikalavęs keisti kardomosios priemonės N.Antanavičius ir toliau gyvena su apykoje akylai stebimas teisėsaugininkų, privalo nuolat  registruotis policijoje.

Teismo sprendimas dėl kardomosios priemonės buvusiam Kraujo centro vadovui J.Venslauskui pakeitimo nepatenkina Klaipėdos apygardos prokuratūros.

„Jis nesimoko iš savo klaidų, ką tik nuteistas realia laisvės atėmimo bausme. Nemanau, kad išlaisvinus J.Venslauską, jam skirtos bausmės tikslai bus pasiekti, todėl skųsiu tokią teismo nutartį“, - sakė S.Galminas.

Teismo įpareigojimai – nė motais

Iš pradžių visi nusikalstama finansine veikla įtariami vyrai buvo suimti, tačiau šiuo metu tik teisėsaugininkų įtarimų nepripažįstantis J.Venslauskas naujo teismo proceso Klaipėdoje laukia už grotų.

Sutikę bendradarbiauti su pareigūnais N.Antanavičius, D.Petrutis ir S.Paulauskas belangės išvengė, pasižadėję niekur neišvykti, nuolat registruotis policijoje, iš jų paimti asmens dokumentai.

N.Antanavičius privalėjo nuo liepos 5-osios kartą per savaitę registruotis Vilniaus policijoje, tačiau pažeidinėjo teismo įpareigojimus - nė karto nepasirodė komisariate.

„Šis vyras liepos 19-ąją pastebėtas Palangos „Laukinių Vakarų salūne“ - ten su draugais šventė žmonos gimtadienį“, – V.Pilibaitytės-Mios sutuoktinio atsainiu požiūriu į teismo įpareigojimus stebėjosi S.Galminas.

Po to Klaipėdos apygardos pokuratūra paprašė N.Antanavičiui skirti intensyviąją priežiūrą – pusmečiui pritvirtinti jam elektroninę apykoję.

Dainininkės Mios vyras teismo sprendimu įpareigotas būti namuose nuo 23 val. iki 7 val. ryto, nebendrauti su J.Venslausku, kitais baudžiamojon atsakomybėn patrauktais bendrininkais.

Pramogos svarbiau už prievoles ?

N.Antanavičius teisme teisinosi negalėjęs atvykti į Vilniaus policijos komisariatą dėl objektyvių priežasčių – esą buvo pašlijusi jo sveikata. Vyras netgi pateikė dokumentus, kad jam buvo atlikta apendikso operacija.

Buvęs „Laukinių Vakarų salūno“ padavėjas N.Antanavičius buvo išvykęs iš namų net tik gydytis, bet ir verslo reikalais – neva ieškojo kažkokio darbo, bet negalėjo teismui nurodyti darbdavių, su kuriais kalbėjosi.

S.Galmino tokie N.Antanavičiaus išvedžiojimai teisme nesugraudino: „Akivaizdu, jog kaltinamasis šiurkščiai pažeidinėja skirtas sankcijas, pramogos ir linksmybės su draugiais jam turbūt yra svarbiau už prievoles.“

Tąkart Klaipėdos apylinkė teismas buvo griežtesnis ir patenkino prokuratūros prašymą – N.Antanavičius buvo įpareigotas pusmetį vaikščioti su apykoje.

J.Venslauskui, N.Antanavičiui pateikti įtarimai dėl pasikėsinimo apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą, neteisėto elektroninių mokėjimo priemonių ar jų duomenų panaudojimo veikiant organizuotoje grupėje.

Norėjo apmulkinti bankus

„Susivienijusi į nusikalstamą grupę kompanija naudojosi 25 užsienio šalių piliečių ir vieno lietuvio banko kortelių duomenys. Žmonės neįtarė, kad jau nusipirko ar ketina pirkti automobilių priekabas“, – pasakojo S.Galminas.

Gauja įkliuvo, kai įtartinas operacijas pastebėję DNB banko specialistai sunerimo - suabejojus finansinių operacijų teisėtumu, blokuotos sąskaitos, kuriomis naudojosi fiktyvios įmonės vardu dangstęsi įtariamieji.

Iki tol spėta užvaldyti daugiau kaip 8 tūkst. eurų – gautus pinigus kompanija tą pačią dieną išsigrynino ir pervedė į įmonės sąskaitą. Pasikėsinta iš DNB banko susišluoti apie 200 tūkst. eurų.

Tokia pati apgaulė schema taikyta mulkinant „Swedbanką“ - į fiktyvios įmonės sąskaitą perpumpuota beveik 5000 eurų, o iš viso  norėta užvaldyti beveik 38 tūkst. eurų.

Kaltinamiesiems už didelės vertės svetimo turto pasisavinimą sukčiaujant, manipuliuojant svetimomis banko kortelėmis ir sąskaitomis gresia laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

Bus atversta ir muštynių byla

N.Antanavičius anksčiau buvo patekęs į teisėsaugos akiratį po to, kai per konfliktą viešoje vietoje įsivėlė į muštynes. Stojęs prieš teismą dainininkės sutuoktinis aiškino norėjęs apginti savo žmoną V.Pilibaitytę-Mią.

Tąkart viskas baigėsi laimingai - incidento kaltininkui ir nukentėjusiajam susitaikius, Vilniaus apylinkės teismas  N.Antanavičių atleido nuo baudžiamosios atsakomybės. Tačiau dabar ši byla vėl bus atversta.

„Nepraėjus nė metams N.Antanavičius nusižengė įstatymams, todėl Klaipėdoje jis stos prieš teismą ir dėl sukčiavimo, ir dėl sukeltų muštynių – pernykštė byla atnaujinama“, - pažymėjo S.Galminas.

Ne tik J.Venslauskui, bet ir N.Antanavičiui gresia realios laisvės atėmimo bausmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.