Strigdama ir griūdama byla nuklibinkščiavo iki senaties

Buvusių „Vilniaus energijos“ vadovų byla Vilniaus apygardos teismui pasirodė per kietas riešutas. Nors nagrinėjant bylą keitėsi teisėjai, prokuroras ir vertėjai, ji nepajudėjo iš aklagatvio. Tad teko paskelbti senatį.

Buvę „Vilniaus energijos“ vadovai (iš dešinės) L.Samuolis, J.Sacreste’as ir A.Janukonis (kairėje) neišgirdo nuosprendžio.<br>D.Umbraso nuotr.
Buvę „Vilniaus energijos“ vadovai (iš dešinės) L.Samuolis, J.Sacreste’as ir A.Janukonis (kairėje) neišgirdo nuosprendžio.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 29, 2017, 2:40 PM

Dujų pardavimo bei šilumos kainas bandę skaičiuoti prokurorai ir teisėjai per dešimtmetį neįrodė, kokią žalą patyrė vartotojai, ir nenustatė, kas dėl to kaltas.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) buvusių „Vilniaus energijos“ vadovų bylą vakar nutraukė dėl senaties. Tokį sprendimą sužinoję teisininkai svarstė, jog naštos atsikratęs teismas numetė gelbėjimosi ratą ir prokuratūrai.

„Teismas prokuratūrą išgelbėjo nuo gėdos – šioje byloje painiavos buvo daugiau nei įrodymų“, – po teismo sprendimo „Lietuvos rytui“ sakė vienas advokatų.

Salės buvo per ankštos

Daug painiavos buvo ir sudėtingą bylą gavusio teismo darbe. Kuriozai prasidėjo jau nuo pirmojo teismo posėdžio.

Prieš 3 metus į teismą Vilniuje pirmą kartą atvykę buvęs „Vilniaus energijos“ valdybos pirmininkas Jeanas Sacreste’as ir garsaus Paryžiaus teisininkų biuro „Darrois Villey Maillot Brochier“ advokatas Christophe’as Ingrainas ilgiau nei pusvalandį vaikščiojo iš vienos teismo salės į kitą.

Ankštose VAT salėse būrys teisiamųjų ir advokatų netilpo, o kai buvo surasta erdvesnė salė, paaiškėjo, kad į posėdį neatvyko prancūzų kalbos vertėjas.

Ilgos vertėjų paieškos

Vertėjo paieškos tęsėsi dar ne vieną posėdį. Vienas teismo posėdžių virto komedija – paaiškėjo, jog į jį atvykęs vertėjas gerai nemoka nei lietuvių, nei prancūzų kalbų.

Kai teismas surado tinkamą vertėją, paaiškėjo, kad prokuratūra į prancūzų kalbą išvertė ne visus dokumentus.

Prancūzijos pilietis J.Sacreste’as savo gimtąja kalba gavo tik kaltinimus, bet nebuvo išversti visi ekspertizės aktai.

Prašymą išversti visas ekspertų išvadas prokuratūra įvykdė, tačiau 195 lapai prancūzams buvo įteikti tik vieno teismo posėdžio išvakarėse. Jie teigė nespėję jų perskaityti ir negalintys pateikti klausimų liudytojams.

J.Sacreste’as tikino, jog neįsigilinęs į išvadas negali duoti parodymų ir pats, – prancūzas teismui norėjo paaiškinti kiekvieną skaičių, o byloje jų buvo daugybė.

Versdavo kiekvieną sakinį

Sprendimą nutraukti bylą dėl senaties vakar paskelbusi VAT teisėja Virginija Švedienė teigė, jog vertimai į prancūzų kalbą buvo viena svarbiausių kliūčių, dėl kurios užsitęsė bylos nagrinėjimas.

Kiekvieną sakinį į prancūzų ar lietuvių kalbą reikėdavo versti ir teismo posėdžiuose, todėl jie užtrukdavo ilgiau nei įprastai.

Teisėja teigė, jog bylos nagrinėjimas užsitęsė ir dėl daugybės teisiamųjų prašymų bei nušalinimų.

Tyrėjas tapo teisėju

Sukčiavimu bei dujų kainų manipuliavimu kaltinti buvę „Vilniaus energijos“ vadovai ir jų advokatai per trejus metus nušalino prokurorą ir du teisėjus.

VAT teisėjas Alenas Piesliakas buvo nušalintas dėl ankstesnio darbo Specialiųjų tyrimų tarnyboje. 2014 metais jis pats dar dalyvavo šios bylos tyrime.

Kitas teisėjas Ernestas Rimšelis anksčiau dirbo advokatų kontoroje, kurios visi teisininkai dalyvavo su „Vilniaus energija“ susijusiose civilinėse bylose.

VAT nusprendė abu teisėjus nušalinti, kad jų nešališkumu nesuabejotų nei teisiamieji, nei visuomenė.

Skubėjo nubausti liudytoją

Su šia byla atsisveikino ir teismui ją perdavęs prokuroras Ugnius Vyčinas.

Dar neįpusėjus bylos nagrinėjimui jis nusprendė, kad buvęs Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas Vidmantas Jankauskas galėjo duoti melagingus parodymus, ir kolegų paprašė dėl to pradėti ikiteisminį tyrimą.

Pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galbūt melagingų parodymų teismas prokurorams paprastai siūlo jau skelbdamas nuosprendį.

Šįkart prokuroras bandė užbėgti teismui už akių.

Nujausdama artėjančią senatį kuo greičiau apklausti V.Jankauską bandė ir teisėjų kolegija. Jai vadovavusi V.Švedienė nepaisė, jog tądien į posėdį dėl ligos negalėjo atvykti vieno „Vilniaus energijos“ vadovų Lino Samuolio advokatas.

Nors L.Samuolis teigė, kad jo advokatas liudytojui yra paruošęs nemažai klausimų, teisėjų kolegija to nepaisė.

Aiškintis teisme nusibodo

Senatis šioje byloje suėjo dar rugsėjo 30-ąją – tądien praėjo daugiau kaip 10 metų nuo paskutinės datos, įvardytos kaltinamajame akte.

Painią bylą teismas nusprendė užversti priešpaskutinę metų darbo dieną, kai įsitikino, jog niekas nebenorės tęsti proceso.

Pagal įstatymus, bylos nagrinėjimą būtų galima tęsti, jei bent vienas teisiamųjų siektų įrodyti, jog buvo apkaltintas be pagrindo. Įrodinėti savo tiesos nepanoro nė vienas teisiamųjų suole atsidūrusių verslininkų.

Jų advokatai įsitikinę, jog dėl to į teismą būtų reikėję vaikščioti dar trejus metus.

Teisė tris „Vilniaus energijos“ vadovus

Bylą dėl dujų pirkimo ir šilumos kainų tyrę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai bei prokurorai VAT ją perdavė 2014 metų lapkritį.

Kaltinimai buvo pareikšti buvusiems „Vilniaus energijos“ vadovams Andriui Janukoniui, L.Samuoliui ir J.Sacreste’ui.

Tuomet buvo skelbiama, kad neteisėtai manipuliuojant dujų įsigijimo kainomis bendrovėms „Vilniaus energija“, „Litesko“ bei šilumos vartotojams buvo padaryta beveik 3 milijonų eurų žala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.