Kraujo tarnybą kompromitavęs kaunietis suleido nagus į Švedijos bankų turtą?

Klaipėdos apygardos teismas panaikino nutartį dėl finansinėmis aferomis kaltinamam Artūrui Jonui Venslauskui paskirtos švelnesnės kardomosios sankcijos – namų arešto. Į Švedijos bankų turtą nusitaikęs kaunietis bus laikomas už grotų dar tris mėnesius ir greitai stos prieš teismą.

 Kauno apygardos teismo nuosprendį išklausiusiam A.J.Venslauskui gresia bausmė už kitus finansinius nusikaltimus.<br> lsveikata.lt nuotr.
 Kauno apygardos teismo nuosprendį išklausiusiam A.J.Venslauskui gresia bausmė už kitus finansinius nusikaltimus.<br> lsveikata.lt nuotr.
 Dainininkės Mios sutuoktinis N.Antanavičius įvardytas kaip vienas nusikalstamos grupuotės organizatorių.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Dainininkės Mios sutuoktinis N.Antanavičius įvardytas kaip vienas nusikalstamos grupuotės organizatorių.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 2, 2018, 11:14 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 4:20 PM

Sulaukė teismo dovanos

Buvęs Kraujo donorystės centro direktorius tris kartus teistas A.J. Venslauskas kaltinamas siekęs su bendrininkais apgaule įgyti ir pasisavinti didelės vertės Lietuvoje veikiančių Švedijos bankų turtą.

Šį kaunietį ir dar vieną bendrininką, dainininkės Vilijos Pilibaitytės Mios vyrą klaipėdietį Nerijų Antanavičių, teisėsaugininkai įvardijo kaip nusikalstamos grupuotės, į kurią buvo įtraukti dar du asmenys, organizatorius.

Prieš pat Kalėdas A.J. Venslauskui šyptelėjo laimė ištrūkti į laisvę – Klaipėdos apylinkės teismas jam skirtą griežčiausią kardomąją priemonę suėmimą pakeitė į namų areštą ir asmens dokumentų poėmį.

Tokią nutartį Klaipėdos apylinkės teismo pirmininkas Svajūnas Bliudsukis motyvavo tuo, kad A.J. Venslauskas yra vedęs, turi du mažamečius vaikus, teigiamai charakterizuojamas darbdavių – bendrovės „Veroturas“ savininkų.

„Kaltinamieji suimami tuomet, kai išnaudotos visos įmanomas galimybes taikyti švelnesnes priemones, kai jie piktybiškai pažeidinėja švelnesnių kardomųjų priemonių sąlygas, tikslingai slepiasi nuo baudžiamojo proceso arba jo vengia“, – pareiškė teisėjas.

Bausmės – kaip vanduo nuo žąsies

Nors A.J. Venslauskui pernai rudenį Kauno apygardos teismo nuosprendžiu (dar neįsigaliojusiu) atseikėta penkeri metai nelaisvės, S.Bliudsukiui pasirodė, jog ankstesnieji kauniečio teistumai – tik hipotetinė prielaida, jog jis gali vėl regzti naujus nusikalstimus.

Teisėjas baiminosi, kad A.J. Venslauską ir toliau laikant įkalintą, gali būti pažeistas proporcingumo principas – jam pritaikyta kardomoji priemonė esą neatitiktų Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos reikalavimų.

Tokia pozicija nustebino Klaipėdos apygardos prokurorus, todėl A.J. Venslauskui palanki nutartis dėl namų arešto buvo apskųsta aukštesniajai teismo instancijai.

Valtybės kaltinimą reiškiantis prokuroras Saulius Galminas teismo suolus trinantį A.J. Venslauską apibūdina kaip asmenį, kuriam bausmės – kaip vanduo nuo žąsies.

„Jis ir anksčiau teistas už didelės vertės svetimo turto iššvaistymą, už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, klastotes, bet iš klaidų nepasimokė“, – kalbėjo prokuroras.

Sugrąžintas atgal į kamerą

Apeliacinį skundą nagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas S.Bliudsukio nutartį panaikino kaip nepagrįstą – A.J.Venslauskas į teismą bus vežiojamas ne iš namų, o iš tardymo izoliatoriaus.

Nustatyta, kad žemesniosios instancijos teismas A.J.Venslausko neįvertino kaip nusikalsti linkusio asmens, nesureikšmino jam inkriminuojamų nusikaltimų sunkumo ir mąstų.

„Viešojo intereso apsauga šiuo atveju nusveria pagarbos asmens laisvei taisyklę“, – pažymėta galutinėje ir neskundžiamojo Klaipėdos apygardos teismo kolegijos nutartyje.

Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad už tyčinius nusikaltimus teistas A.J.Venslauskas į naujas finansines aferas vėl įsipainiojo po to, kai bausmės vykdymas jam buvo atidėtas.

Parengė nusikaltimo planą

A.J. Venslauskas ir N.Antanavičius kaltinami tuo, vadovavo organizuotai grupei, kuri neteisėtai įgijo, laikė ir perdavė svetimus elektroninių mokėjimo priemonių duomenis finansinėms operacijoms inicijuoti, neteisėtai juos naudojo siekdama savo ir kitų naudai įgyti didelės vertės svetimą turto.

Nustatyta, kad A.J. Venslauskas ir N.Antanavičius 2016 metų pabaigoje parengė nusikaltimo planą – įgyti Lietuvoje veikiančias įmones, paskirti naujus direktorius, gauti elektroninius banko kortelių skaitytuvus, sudaryti apgaulingas sutartis.

Siekta sukurti sąlygas, kad nuo mokėjimo kortelių pagal neteisėtai įgytus elektroninių mokėjimo priemonių duomenis būtų nurašomos svetimos lėšos. Grupuotė sumanė įgyti pinigų apgaudinėdama bankus.

Bendrininkai Darius Petrutis bei Simonas Paulauskas sutiko vykdyti nurodymus – suvedinėti į elektroninius kortelių skaitytuvus mokėjimo kortelių duomenis, išgryninti pinigus.

Duomenis perdavė telefonu

Pernai kovą N. Antanavičius Šiauliuose suradęs pagal skelbimą parduodamą įmonę „Geldarą“ įsigijo visas jos akcijas, perėmė buhalterijos dokumentus, elektroninį banko kortelių skaitytuvą, mikliai įregistravo ir naująjį direktorių D.Petrutį.

Palangoje S.Paulausko namuose N.Antanavičius perimtą elektroninį banko kortelių skaitytuvą prijungė prie interneto prieigos ir suvedė 25 užsienio piliečiams išduotų mokėjimo kortelių bei vienos Lietuvoje išduotos Swedbank kortelės duomenis.

Neteisėtai įgytus elektroninių mokėjimo priemonių duomenis N.Antanavičiui ir jo parankiniams telefonu padiktavo A.J. Venslauskas.

Manipuliuodami skaitytuvu ir užsienio piliečių mokėjimo kortelių duomenimis bendrininkai tikėjosi iš Švedijos DNB banko iškrapšyti 195 tūkst. 562 eurų.

DNB bankas vykdytinais pripažino 13 nurodymų 51 tūkst. 750 eurų sumai, susietai su mokėjimo kortelėmis.

Siuntė klastotes anglų kalba

Pervestus į „Geldaros“ sąskaitas pinigus N.Antanavičius nurodė paimti ir jam perduoti grynaisiais. D.Petrutis, nuvykęs į Klaipėdos prekybos ir pramogų centrą „Akropolis“, DNB banko skyriuje išgrynino tik 8230 eurų.

Kitų pinigų pasiglemžti nepavyko – bankininkams kilo pagrįstų abejonių dėl finansinių operacijų teisėtumo, todėl „Geldaros“ sąskaitos buvo blokuotos.

Tada A.J.Venslauskas ir N.Antanavičius sumanė DNB bankui pateikti fiktyvių sandorių dokumentus – jų nurodymu S.Paulauskas iš piršto laužtas sąskaitas-faktūras ir sutartis sukurpė anglų kalba ir perdavė bankui elektroniniu paštu.

S.Paulauskas klastotes pasirašinėjo kaip prekių užsakovas, o D.Petrutis – kaip „Geldaros“ direktorius. Aferistai priėjo liepto galą, kai sunerimę bankininkai kreipėsi į teisėsaugo įstaigas

A.J. Venslausko ir N.Antanavičiaus suburta nusikalstama grupuotė maždaug tuo pat metu kėsinosi ir į Swedbanko lėšas.

Bankininkai pajuto apgaulę

Prieš tai buvo sutarta, kad N.Antanavičius, tarpininkaujant teisininkui Sigitui Živoltui, įsigys dar vieną Šiauliuose parduodamą įmonę „Laikonta“, kad galėtų, kaip ir anksčiau, perimti elektroninį banko kortelių skaitytuvą.

Pasikvietęs bendrininkus į Vilniuje nuomojamą butą dainininkės Mios sutuoktinis jiems pranešė, kad įgytos įmonės „Laikonta“ akcijos bus perrašytos tariamo direktoriaus S.Paulausko vardu.

Vilniuje N.Antanavičius ir S.Paulauskas susitiko su A.J. Venslausko nurodytu, bet ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu asmeniu, kuris grupuotei perdavė neteisėtai įgytus svetimų banko kortelių duomenis.

Trijulė naudodama kortelių skaitytuvą vėl prisijungė prie interneto ir mėgino išpumpuoti dar 37 tūkst. 960 eurų. Penkis nurodymus dėl 4900 eurų išmokėjimo Swedbankas pripažino vykdytinais.

Tačiau grupuotė nusvilo nagus – bankininkams įtarus klastą, pinigai į įtartiną sąskaitą nenuplaukė.

A.J. Venslauskas anksčiau nuteistas už neleistino kraujo plazmos išvežimo iš Lietuvos į Austriją organizavimą. Ataskaitose nurodyta, kad plazma išvežta perdirbti, bet iš tikrųjų ji buvo neteisėtai parduota už 1,7 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.