Kauno medikai įtaria smurtą prieš kūdikį – atvežė kritinės būklės

Kauno klinikų medikai įtaria naują smurto prieš vaiką atvejį. Nuo Kalėdų jie gydo dviejų mėnesių kūdikį su sunkia smegenų trauma. Kretingoje gyvenanti šeima aiškina, kad tai – nelaimingų atsitikimų pasekmė. Policijai jų versijos kelia abejonių, todėl įvykio tirti ėmėsi Sunkių nusikaltimų tyrimo valdyba. 

Kauno medikai kūdikiui nustatė daugybinius kūno sužalojimus. <br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno medikai kūdikiui nustatė daugybinius kūno sužalojimus. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Lanauskienė, Kristina Karlonė, Gintarė Butkienė

Jan 10, 2018, 4:57 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 5:00 PM

Į policijos akiratį šeima pateko per Kalėdas, kai medikai Kauno pareigūnams pranešė apie Kauno klinikų reanimacijoje atsidūrusį kūdikį su daugybiniais kūno sužalojimais. 

Kūdikis iš Klaipėdos buvo pervežtas reanimobiliu su trinkančiomis gyvybinėmis funkcijomis, vaikui išsivystė traukuliai. Jo būklė buvo kritinė. Atlikus išsamų tyrimą, nustatytas pakraujavimas į galvos smegenis ir į akių dugną. Diagnozė – sunki galvos smegenų trauma“, - aiškino Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas, profesorius Rimantas Kėvalas.

Medikas įsitikinęs, kad vaiko sužalojimai atsirado dėl tyčinių veiksmų: „Manau, kad šitas kūdikis buvo žalotas, purtomas, kratomas ne kartą ir paskutinio kratymo metu išsivystė kraujo išsiliejimas į galvos smegenis ir akių dugną. Tai gali įvykti tik dėl tyčinių veiksmų.

Medicinoje tai vadinama sukrėsto kūdikio sindromu. Jis atsiranda stipriai kūdikį kratant, suėmus jį už žastikaulių ar krūtinės ląstos, dėl ko kartais lūžta šonkauliai. Kai galvos smegenys daužosi į galvos skliautą, trūksta galvos kraujagyslės ir kraujas išsilieja į galvos smegenis.“

Į šeimą kol kas negrįš

Kauno klinikų medikai taip pat kūdikiui nustatė senus trečio, ketvirto ir penkto šonkaulių lūžių randus. „Seni sužalojimai susidaro po 3-4 savaičių po lūžimų“, - aiškino R.Kėvalas. 

Mažasis pacientas iš Kauno klinikų reanimacijos po trijų dienų buvo perkeltas į vaikų neurochirurgijos skyrių ir yra gydomas iki šiol. Jį medikai žada išleisti kitą savaitę. 

„Klausimas, kur jis bus išleistas. Antradienį teko bendrauti su vaikų teisėmis. Uždavėme paprastą, tačiau jiems labai keistą klausimą, – ar galima išleisti šitą kūdikį į tą pačią aplinką? Jie manė, kad galima. 

Aš manyčiau, kad šitai šeimai reikalinga kažkokia pagalba. Mano žiniomis, teismo ekspertai kol kas dar nebuvo vaiko apžiūrėti“, - kalbėjo gydytojas. 

„Retai kada pasitaiko, kad mėnesio kūdikis du kartus per mėnesį būtų sužalotas. Tikrai reikėtų į tai atkreipti dėmesį.

Negana to, kad šeima turi šiltus namus ir maisto šaldytuve. Šeimose yra įvairių problemų, kurias aptinka būtent medikai ir jais tikėti tikrai reikia“, - gydytojui antrino Kauno klinikų socialinė darbuotoja Andželika Balčiūnienė. 

Trečiadienį Kretingos vaikų teisių specialistai aiškino, kad kūdikis kol kas į šeimą negrįš. „Turimą informaciją įvertinę mes priėmėm sprendimą – vaikas negalės sugrįžti pas savo tėvus. Jis apsigyvens globėjų šeimoje.

Jau turime globėjų sutikimą priimti vaiką ir tikimės, kad vaiką galėsime išvežti į saugią aplinką“, - kalbėjo Kretingos vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Violeta Lukoševičienė.

Pasipainiojo šuo?

Kauno pareigūnams pradėjus tyrimą, į darbą įsitraukė ir Klaipėdos apskrities pareigūnai. Buvo pradėtas tyrimas dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. 

Pirmiausia pareigūnai nuvyko apžiūrėti įvykio vietos – šeimos namų Kretingoje. Bute penkiaaukštyje rado kūdikio močiutę. Vaiko tėvo namuose nebuvo, o motina budėjo ligoninėje prie kūdikio.

Močiutė paaiškino, kad kūdikis buvo sužalotas, kai tėvas jį laikė ant rankų, o po kojomis pasipainiojo penkių mėnesių spanielis ir tėvas su kūdikiu virto. 

Pareigūnai apklausė kūdikio tėvus, kartu gyvenančią močiutę, vaikų teisių specialistai kalbėjosi su 8-mete vaiko seserimi. 

„Mergaitė nenurodė smurto aplinkybių. Pareigūnai po apklausų šeimą charakterizavo kaip tvarkingą, nebuvo rasta asocialaus gyvenimo, girtavimo ar svaiginimosi narkotikais indikacijų“, - aiškino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Matuzas. 

Įtarimų sukėlė pasikartojimas

Tyrimui įsibėgėjus pareigūnams įtarimą sukėlė tai, kad dviejų mėnesių kūdikis ligoninėje prieš Kalėdas atsidūrė ne pirmą kartą.

Gruodžio 12-ąją tėvai vaiką atvežė į Kretingos ligoninę. Tuomet jie papasakojo panašią istoriją, kad kūdikis buvo sužalotas per nelaimingą atsitikimą. 

Kretingos medikai tąkart neįžvelgė rimtesnių sužalojimų. Gali būti, kad vaikui buvo sulaužyti šonkauliai, tačiau ši trauma paprastai pastebima po savaitės ar kelių. Policija apie įvykį informuota nebuvo.

„Tie du kartai ir kelia įtarimą. Pasikartojantys atvejai duoda pagrindo gilesniam tyrimui. Versija neatrodo labai įtikinama. Tyrimo metu šią versiją bandysime paneigti arba patvirtinti“, - kalbėjo A.Matuzas. 

Versijos skiriasi

Juolab, kad vaiko motinos paaiškinimai kiek skiriasi nuo tų, kuriuos teikia tėvas. „Vyras maitino kūdikį ir iškrito iš lovos, norėjo stotis ir apvirto. Aš tuo momentu tvarkiausi ir taip išėjo, kad jie apvirto.

Vaikui pakilo temperatūra, šeštadienį prasidėjo traukuliai ir sekmadienį išvežėm į ligoninę, nes jau labai smarkiai vargino tie traukuliukai“, - kaip buvo sužalotas vaikas, pasakojo kūdikio motina. 

Tuo tarpu tėvas abiem atvejais mini šunį. „Tėvas aiškina, jog jis gruodžio 12 dieną eidamas namuose užkliuvo už šuns ir nugriuvęs užkliuvo už kūdikio. Tuo metu kūdikis buvo nuvežtas į ligoninę, tačiau po savaitės paleistas.

O gruodžio 23 dieną tėvas vėl aikšino, jog ėjo, rankose laikė kūdikį ir vėl galimai užkliuvęs už šuns nugriuvo, taip užgriuvo ant kūdikio“, - tėvo versiją prisiminė Klaipėdos apskrities policijos atstovė Andromeda Grauslienė. 

Dirba statybose

Tyrimo ėmėsi Sunkių nusikaltimų tyrimo valdyba. Šeima yra stebima „policinėmis priemonėmis“. Aštuonmetė kūdikio sesuo bus apklausiama su psichologais.

Nors kol kas pareigūnai nemato pagrindo įtarti šeimą smurtu, kūdikio tėvai visgi gali būti nubausti. „Nebūtinai turi būti specifiniai veiksmai. Žmonės gali būti baudžiami ir dėl neatsargumo“, - aiškino Klaipėdos policijos viršininkas. 

Anot pareigūnų, trisdešimtmečių pora dirba pagal patentą bei individualios veiklos pažymą. Nepatvirtintais duomenimis, kūdikio tėvas dirba statybose, šiuo metu jis buvo tėvystės atostogose ir daugiausia prižiūrėjo kūdikį. Vaiko motina dirbo.

Smurtu netiki

Nesusituokusi pora dėl kūdikio sužalojimų kaltina vienas kitą. „Pati kaltę jaučiu, nes pati to šuns norėjau, pati jį parsigabenau. Pati norėjau eiti į darbą. Galėjo taip ir man atsitikti. Auginu aštuonerių metų dukrą – niekuomet tokių dalykų nėra nutikę. Negalvojau, kad taip bus būtent mums. Labai skaudu“, - sakė kūdikio motina. 

Ji netiki gydytojų versija, kad kūdikis galėjo būti mušamas: „Aš nebūčiau buvusi su tokiu žmogumi, kur matyčiau, kad... Mano dukrą visuomet į darželius, į šventes vedžiodavo. Aš tiek laiko nepraleidžius su dukra, kiek jis. Negalėčiau tikėtis smurto iš tokio žmogaus“, - tikino mažylio motina. 

Kretingoje nuomojamame bute gyvenanti šeima iki šiol tarnyboms nebuvo žinoma. Kaimynai sako, barnių ir girtuoklysčių nematę. 

Kūdikis pas globėjus gyvens kol bus baigtas tyrimas. Jei vis dėlto bus nustatyta, kad tėvai smurtavo, tikėtina, kad kūdikis šeimai nebus grąžintas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.