Milijoninės aferos byloje – netikėtas posūkis

Antradienį Kauno apygardos teisme paskelbta nutartis baudžiamojoje byloje, kurioje kaunietis E.J. buvo kaltinamas pasisavinęs VšĮ „Nemuno žiedas“ priklausančius daugiau nei 3 mln. eurų.

 Milijonų eurų pasisavinimu kaltininamas buvęs viešosios įstaigos direktorius serga sunkia liga, todėl jį nuspręsta perduoti artimųjų globai. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Milijonų eurų pasisavinimu kaltininamas buvęs viešosios įstaigos direktorius serga sunkia liga, todėl jį nuspręsta perduoti artimųjų globai. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt ir Kauno apygardos teismo inf.

2018-01-16 11:01

Šioje byloje E.J. buvo kaltinamas tuo, kad 2004–2011 m., būdamas VšĮ „Nemuno žiedas“ direktoriumi ir užimamų pareigų pagrindu turėdamas viešosios įstaigos turtą, veikdamas bendrininkų grupėje kartu su kitais asmenimis, įstaigos apskaitoje formindamas realiai neįvykusias ūkines operacijas – paslaugų ir prekių pirkimą iš įvairių bendrovių, pasisavino jo žinioje buvusį didelės vertės VšĮ „Nemuno žiedas“ priklausantį turtą ir padaręs VšĮ „Nemuno žiedas“ 3,168 mln. eurų turtinę žalą. Be to, jis buvo kaltinamas apgaulingai tvarkęs įstaigos apskaitą ir pagaminęs netikrus dokumentus.

Nagrinėjant baudžiamąją bylą teismui iškilo abejonių dėl E.Jako psichinės sveikatos būklės, todėl 2017 m. birželį jam buvo paskirta ambulatorinė psichiatrinė teismo ekspertizė.

Atlikus ekspertizę konstatuota, kad kaltinamasis negali suprasti savo veiksmų esmės ir jų valdyti. Atsižvelgdami į E. J. psichikos sutrikimą ir ligas, teismo ekspertai rekomendavo netaikyti kaltinamajam priverčiamųjų medicinos priemonių ir perduoti jį artimųjų globai.

Byloje nustatęs, kad E. J. psichika sutriko po nusikalstamos veikos padarymo, teismas pradėjo priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo procesą.

Atsižvelgęs į ekspertų išvadą ir konstatavęs, kad E. J. ligos eiga yra negrįžtamo ir progresuojančio pobūdžio, kaltinamojo būklės pagerėjimas mediciniškai nėra tikėtinas, taip pat nėra tikėtina pakartotinės nusikalstamos veikos rizika, teismas sprendė, kad priverčiamųjų medicinos priemonių taikymas šiuo atveju netikslingas, ir baudžiamąją bylą E. J. atžvilgiu nutraukė. Teismas nutarė priverčiamųjų medicinos priemonių E. J. netaikyti ir atiduoti jį artimųjų globai.

Prokuroro prašymo konfiskuoti E. J. turtą, įgytą pasisavinus VšĮ „Nemuno žiedas“ turtą, teismas netenkino nurodęs, VšĮ „Nemuno žiedas“ kreditoriai, net ir pasibaigus šios įstaigos bankroto procedūrai, turi galimybę dėl patirtos žalos atlyginimo kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka. Tuo atveju, jei šioje byloje iš E. J. būtų priteista konfiskuoti turtą, kreditorių reikalavimų įgyvendinimas civiliniame procese būtų apsunkintas.

Nutartis per 20 dienų nuo paskelbimo, o asmens, kurio atžvilgiu nutartis priimta – nuo nutarties nuorašo įtekimo jam dienos, gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.