Sukčiaus fantazija už grotų neišseko POŽIŪRIS. Aferistas piktinosi policininkais, nors bandydamas sukčiauti pats juos vaidino

Pagarsėjęs sukčius Alfredas Grigutis pastaraisiais metais laisvėje buvo neilgai, tačiau per tą laiką vis surasdavo aukų. Aferistu vienas vilnietis tikėjo netgi tada, kai iš jo ėmė šaipytis giminės ir bendradarbiai.

Vilniečio A.Grigučio nuo apgavysčių neatbaidė nei jam pateikti didžiuliai ieškiniai, nei kalėjime jau praleisti metai.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečio A.Grigučio nuo apgavysčių neatbaidė nei jam pateikti didžiuliai ieškiniai, nei kalėjime jau praleisti metai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 16, 2018, 5:34 PM

Prieš teismą vėl stojęs 57 metų vilnietis A.Grigutis aukų ieško prisistatydamas policijos pareigūnu, tačiau vos išėjęs iš teismo salės ėmė jais piktintis ir vadinti „mentais“.

Vyro teigimu, jis jau buvo įtikinęs pareigūnus, kad nepadarė nieko neteisėto, tačiau vis tiek atsidūrė teisiamųjų suole.

A.Grigutis teigė, kad jį apšmeižė nukentėjusiuoju laikomas vilnietis Aurimas V.

Įsiūlė du automobilius

Vilniaus miesto apylinkės teisme Aurimas V. pateikė A.Grigučiui beveik 23 tūkst. eurų ieškinį – tiek vyras prarado susigundęs pasiūlymu pirkti konfiskuotus automobilius.

Statybose dirbantį Aurimą V. su A.Grigučiu supažindino jo bendradarbė.

Ji tikino už nedidelę kainą nusipirkusi „Volkswagen“ automobilį.

Bendradarbė A.Grigutį pristatė kaip pareigūną Alaną, kuris turi galimybę aukcione pigiai nupirkti automobilių, kurie yra konfiskuoti iš įvairių prasižengusių asmenų.

Vilniaus centre statybininkų vagone su Aurimu V. susitikęs A.Grigutis jam pateikė visą sąrašą mašinų ir nurodė jų kainas.

Aurimas V. sau išsirinko apynaujį automobilį „Volkswagen Sharan“ už 8 tūkst. eurų, o uošviams įsiūlė „Volvo XC60“, kainuojantį 11 300 eurų.

Pirkinių apžiūrėti neleido

Tariamo pareigūno teigimu, „Volkswagen Sharan“ Klaipėdoje paimtas iš kunigo, kuris esą buvo sulaikytas su narkotikais, o konfiskuotas „Volvo XC60“ į Lietuvą esą buvo atplukdytas keltu.

Jo teigimu, automobiliai buvo laikomi Vilniuje, Liepkalnio gatvėje esančioje sulaikytų automobilių aikštelėje, tačiau jų apžiūrėti būsimajam pirkėjui neleido – esą jis neturi leidimo įeiti į aikštelę.

Kokioje tarnyboje dirbo Alanu pristatęs vyras, Aurimas V. teigė nesidomėjęs.

Tik kartą pravertoje jo piniginėje vilnietis pamatė policininko pažymėjimą, o paskambinęs telefonu Alanas pasakė: „Esu šalia savo darbovietės – Policijos departamento.“

Bet apsišaukėlis pareigūnas jau per pirmąjį susitikimą paprašė Aurimo V. asmens dokumento kopijos.

Jis prašė nedelsiant sumokėti ir užstatą už būsimus pirkinius – už „Volkswagen Sharan“ – 2000, už „Volvo“ – 2500 eurų.

Pinigų važiavo naktį

Kitą vakarą prie prekybos centro „Akropolis“ su A.Grigučiu susitikęs Aurimas V. iš bankomato išėmė ir jam perdavė 2 tūkstančius eurų.

Tariamas pareigūnas prašė sumokėti ir už uošvius, tačiau Aurimas V. atsakė tiek pinigų negalintis paimti dėl banko nustatyto limito.

Nors vyrai prie prekybos centro Vilniuje susitiko apie 21 val. 30 min., A.Grigutis nusprendė tą patį vakarą važiuoti į Tauragę paimti pinigų iš Aurimo V. giminaičių.

Prieš vidurnaktį A.Grigutis paskambino tauragiškei Salomėjai K. ir pasakė esantis netoli Tauragės.

Jis teigė tarnybos reikalais važiuojantis į Panemunės muitinės postą.

Kiek suabejoję Tauragės gyventojai sutiko priimti vėlyvą svečią.

Nors solidi atvykėlio išvaizda ir jo bendravimo būdas Salomėjai K. jokių įtarimų nekėlė, pasiūlymas pirkti automobilį jo neapžiūrėjus atrodė keistas.

A.Grigutis įtikino, kad automobilis yra Latvijoje, kur ir vyks aukcionas, todėl jo apžiūrėti nėra galimybės.

Aukciono nesulaukė

Užstatą sumokėjusi ir nurimti negalėjusi tauragiškė po kurio laiko paskambino žentui ir bandė atsisakyti pirkinio, bet Aurimas V. atsakė, kad tokiu elgesiu „jį pastatys į nepatogią padėtį“.

Per kelias savaites Aurimas V. dalimis sumokėjo A.Grigučiui ir už savo, ir už uošvių automobilius, tačiau sukčius vis tikino, jog aukcionas neįvyko.

Nors jis buvo žadėjęs neįvykus aukcionui grąžinti visus pinigus, Aurimui V. kartojo, jog automobilius vis tiek nupirks.

„Jis mane vis ramino sakydamas, kad viskas bus gerai“, – teisme pasakojo pinigus praradęs vilnietis.

Prireikė ir traktoriaus

Nesulaukęs nė vieno žadėto automobilio Aurimas V. dar susigundė A.Grigučio pasiūlymu už 5 tūkstančius eurų pirkti traktorių „Bobcat“.

Jis tikino, kad nedideliu traktoriumi domisi pirkėjas iš Baltarusijos, todėl jį įsigijęs Aurimas V. baltarusiui jį galėtų parduoti už didesnę kainą.

Internete „Bobcat“ kainas patikrinęs statybininkas sutiko sumokėti 5000 eurų, bet negavo ir traktoriaus.

Nukentėjusiųjų parodymų išklausęs A.Grigutis „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad tai netiesa.

Jis pirkėjams esą rodęs ir parduodamų automobilių nuotraukas, ir buvo pasiruošęs grąžinti visus pinigus.

Jo teigimu, šie automobiliai pirkėjų laukia iki šiol, tik jo pažįstamas lenkas laiku jų nepristatė.

Dirbo, bet žalos neatlygino

Už šį nusikaltimą Vilniaus policija A.Grigutį sulaikė praėjusių metų liepą.

Jis buvo neseniai išleistas iš kalinimo įstaigos, kur praleido septynerius metus.

A.Grigutis buvo išleistas į laisvę pirma laiko, tačiau likus vos mėnesiui iki bausmės pabaigos Vilniaus miesto apylinkės teismas sulaukė Probacijos tarnybos prašymo grąžinti jį atgal už grotų.

Teismas nusprendė, jog nekart teistas A.Grigutis nesilaikė lygtinio paleidimo reikalavimų.

Nukentėjusiems asmenims iš jo buvo priteista per 83 tūkst. eurų, juos jis privalėjo sumokėti išleistas į laisvę.

Nors jis dirbo dviejose bendrovėse ir gaudavo nemažą atlyginimą, į dviejų nukentėjusiųjų sąskaitas per trejus metus pervedė vos 414 eurų.

Šiuo metu A.Grigutis teigė vienoje bendrovėje dirbantis Teisės skyriaus vadovu.

Išėjęs į laisvę A.Grigutis padarė ir administracinį teisės pažeidimą – vairuodamas automobilį „Lexus“ jis viršijo leistiną greitį.

Nors jam buvo uždrausta išvykti už Vilniaus miesto ribų, pažeidimą jis padarė Žemaitijoje.

Pardavinėjo pastatus ir aukso skrynią

Iš Latvijos gyventi į Lietuvą atvykęs A.Grigutis į teisėsaugos akiratį pateko 1993 metais. Apsistojęs Vilniaus viešbutyje „Lietuva“ jis prisistatė Pietų Afrikos Respublikos atstovu ir pareiškė, kad nori privatizuoti viešbutį.

Po kelerių metų jis iš nekilnojamojo turto bendrovės išviliojo apie 2 milijonus litų (580 tūkst. eurų) už neva privatizuojamo Lietuvos pašto pastatus.

Įvairių tarnybų pareigūnu prisistatančio A.Grigučio aukomis yra tapę ir du policininkai, taip pat patikėję, kad aukcionuose nebrangiai galima įsigyti gerų automobilių.

Viena banko darbuotoja patikėjo solidaus vyro kalbomis apie skrynią, kurią Italijoje jis ketino pirkti už 230 tūkstančių eurų. XVII–XVIII a. pagaminta auksu inkrustuota skrynia esą susidomėjo vienas antikvaras iš Izraelio.

Banko darbuotoja A.Grigučiui paskolino 80 tūkstančių litų (23 tūkst. eurų), tačiau vėliau atgavo mažiau nei tūkstantį eurų. Vyras sukurpė istoriją, kad vežamos skrynios dangtis įskilo, ji prarado dalį vertės ir sandoris neišdegė.

Savo pažadais A.Grigutis sužlugdė ir bendrovės „Romo suvenyrai“ veiklą. Šios įmonės vadovams A.Grigutis pasakojo, kad Kaliningrade yra konfiskuota 60 tonų gintaro. Už 240 tūkstančių litų (69,5 tūkst. eurų) turėjo būti atgabenta 2 tonos 300 kilogramų gintaro. Tačiau jo bendrininkas Kaliningrade esą mirė, o lietuviai verslininkai liko be gintaro ir be pinigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.