Algimanto Maceinos atgailos teismui neužteko

Pusę teismo paskirtos bausmės už savo bičiulio dailininko  Naglio Karvelio nužudymą šiomis dienomis atlikęs 59 metų režisierius Algimantas Maceina nieko nelaukdamas kreipėsi į Vilniaus miesto  apylinkės teismą, kad būtų lygtinai išleistas į laisvę.  

 A.Maceina šiuo metu  gyvena pusiaukelės namuose. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 A.Maceina šiuo metu  gyvena pusiaukelės namuose. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2018, 5:31 PM

Kino kūrėjas laisvės atėmimo bausmę šiuo metu atlieka švelniausiomis  sąlygomis – jis gyvena Vilniaus pataisos namams priklausančiuose Pusiaukelės namuose. 

Nors pataisos namų darbuotojai ir Lygtinio paleidimo komisija apie  A.Maceiną atsiliepė tik gerais žodžiais, teismas nusprendė, jog pusę  bausmės atlikusiam menininkui į laisvę dar anksti. Dar liko daug  neatliktos bausmės – ketveri metai. 

Teismo teigimu, nuteistąjį teigiamai charakterizuojančių aplinkybių dar nepakanka daryti išvadai, kad A.Maceina pasitaisys  neizoliuotas nuo visuomenės.     Teismui pateiktose Lygtinio paleidimo komisijos išvadose A.Maceina  apibūdinamas išimtinai teigiamai. Atlikdamas bausmę Pravieniškių  pataisos namuose, yž gerą elgesį jis septynis kartus buvo paskatintas. 

Pravieniškių pataisos namuose režisierius puse etato dirbo bibliotekoje.  Komisija atkreipė dėmesį į tai, kad nuteistasis turi du aukštuosius  išsilavinimus, tačiau dirbti kūrybinio darbo pagal specialybę jis negali. Su kūrybiniais darbuotojais paprastai sudaroma autorinė sutartis, o  pagal įstatymus nuteistasis privalo dirbti pagal darbo sutartį.  

Spalio mėnesį perkeltas į Vilniuje esančius pusiaukelės namus A.Maceina  įsidarbino darbininku Rumšiškių liaudies buities muziejuje, po  futbolo varžybų savanoriškai tvarkė futbolo stadioną, pusiaukelės  namuose padėjo rengti atvirų durų dienas. 

Teigiama, jog nuteistasis aktyviai dalyvavo socialinėse programose, o  pagal specialią metodiką atlikti tyrimai nustatė, jog tikimybė, kad  režisierius vėl nusikals – labai žema. 

Šią medžiagą įvertinęs teismas pasigedo atsakingesnio A.Maceinos požiūrio  į alkoholį. 

„Kaip matyti iš bylos aplinkybių, būtent nesaikingas alkoholio  vartojimas buvo vienas veiksnių, nulėmusių nusikaltimo padarymą, tačiau  A.Maceina menkina jo reikšmę savo elgesiui“, – teigiama teismo nutartyje.

Teismas pastebėjo, kad nuteistasis nepakankamai atsakingai vertina savo  padarytą nusikaltimą ir jo padarinius. Jis vis bando surasti aplinkybių, kurios galėtų paaiškinti jo poelgį. 

Dar vienas motyvas neišleisti A.Maceinos į laisvę – netalyginta žala.  Nužudytojo artimieji jam yra pareiškę 10 tūkstančių eurų ieškinį.  Režisierius teigė sutinkantis atlyginti žalą, bet nėra gavęs jokio  antstolio rašto. 

Teismo nuomone, atlyginti dalį žalos A.Maceina galėjo ir be antstolių  įsikišimo. Įkalinimo įstaigose jis dirbo ir gavo atlyginimą, tačiau  nėra jokių duomenų, kad jis būtų atlyginęs bent dalį žalos. 

Bylą išnagrinėjusi teisėja pastebėjo, kad per paskutinius bausmės atlikimo metus režisierius savaitgaliais būdavo išleidžiamas namo,  tačiau nepasinaudojo galimybe susisiekti su nužudytojo artimaisiais  ir atlyginti žalos. 

2014 metais už tyčinį nužudymą Vilniaus apygardos teismas A.Maceinai  skyrė aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę.  

Dailininką N.Karvelį A.Maceina nužudė savo draugės bute po išgertuvių.  Prabudęs ir pamatęs, kad svečias dar nesiruošia namo, režisierius griebė  peilį ir dūrė N.Karveliui į koją. Menininkas mirė nukraujavęs, o A.Maceina visą laiką tikino tikrai nesiekęs draugo mirties. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.