Netikėta amnezija: įsigijęs vogtą kovinį ginklą užmiršo, kam jį pirko

16-mečiam klaipėdiečiui Artūrui ir pavogtą pistoletą iš jo nupirkusiam dvejais metais vyresniam Gintarui Levanovui atseikėtos skirtingos bausmės: vienas pasiųstas į pataisos namus, o kitas išlaisvintas teisme.

Teisiamieji negalėjo paaiškinti, kam jiems prireikė kovinio pistoleto.<br> lrytas.lt montažas.
Teisiamieji negalėjo paaiškinti, kam jiems prireikė kovinio pistoleto.<br> lrytas.lt montažas.
Teisiamieji negalėjo paaiškinti, kam jiems prireikė kovinio pistoleto.<br>G.Pilaičio nuotr.
Teisiamieji negalėjo paaiškinti, kam jiems prireikė kovinio pistoleto.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Jan 23, 2018, 6:39 PM

Klaipėdos apygardos teisme vaikinai sėdėjo surakinti antrankiais – vykstant ikiteisminiam tyrimui dėl šaunamojo ginklo vagystės ir laikymo juos leista suimti. Abu jie lanko Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centrą.

G.Levanovas pripažino savo kaltę, bet negalėjo paaiškinti, kokių tikslų vedamas įsigijo kovinį pistoletą. Tardamas paskutinį žodį jis pageidavo švelnesnės bausmės, žadėjo grįžti į doros kelią.

Šis buvęs vaikų globos namų „Aušros žvaigždė“ auklėtinis triskart yra teistas už vagystes iš parduotuvių, plėšikavimą. Bendrabutyje pas jį rastas nemenkas kiekis lankstinukų su kanapėmis.

Vogtą ginklą G.Levanovui pardavęs nepilnametis Artūras taip pat jau yra išklausęs tris nuosprendžius už narkotikų prekybą, įtariamas ne tiktai vartojantis, bet ir platinantis narkotikus.

Vaikų globos namuose gyvenantis paauglys atgailavo, prašė neuždaryti jo į pataisos koloniją.

Klaipėdietis prokuroras Linas Kiaurakis jaunuolių, kurių laisvė anksčiau buvo tiktai apribota, žodžius vertino skeptiškai ir pasiūlė jiems skirti subendrintas realias laisvės atėmimo bausmes.

G.Levanovą prašyta įkalinti dvejiems, o jo nepilnametį draugą ir nusikalstamos veiklos bendrininką Artūrą – metams ir aštuoniems mėnesiams.

„Siūlau trečdaliu sumažintas bausmes, nes kaltinamieji pripažino kaltę, gailisi. Bet tą patį jie sakydavo ir anksčiau, todėl nemanau, kad laisvėje jie skraidys kaip angelai“, – sakė L.Kiaurakis.

Teisėjas Zigmas Pocius, įvertinęs proceso dalyvių kalbas ir bylos aplinkybes, pasigailėjo tiktai G.Levanovo – jam skirta metų ir keturių mėnesių nelaisvės bausmė atidėta dvejiems metams.

 

Pistoleto grobikas, pardavėjas ir narkotikų vartotojas Artūras nepilnamečių pataisos namuose turės praleisti dvejus metus.

Pernai spalį Artūras lankėsi viename Naujosios Sodo gatvės daugiaaukštyje. Draugo pakviestas į remontuojamą butą vaikinas žvalgėsi, jį sudomino spintoje padėta sidabrinė ginklo dėžutė.

Nepilnamečio akys sužibo, kai dėžutėje jis išvydo devynių milimetrų kalibro kovinį šaunamąjį ginklą – pistoletą „Walther PDS FC“. Ten dar buvo ir 39 šoviniai.

Artūras dėžutę su ginklu su šoviniais įsimetė į kišenę ir spruko lauk. Paskui draugams ėmė girtis turįs tikrą pistoletą „Walther“ ir šovinių.

Tai nugirdusiam G.Levanovui panižo delnai.

„Už pistoletą sumokėjau šimtą eurų. Supratau, kad Artūras jį iš kažkur gavo nelegaliai, be jokių dokumentų“, – teisme prisipažino G.Levanovas.

Ne tik kariškių, policininkų, bet ir nusikaltėlių garbinamą pistoletą „Walther“ pirkėjas išbandė apleistame pastate – paleido kelis šūvius į tuščius butelius. Po to atidavė saugoti seseriai.

G.Levanovas aiškino nupirkęs ginklą be jokio tikslo: „Nieko negalvojau, nes buvau apsvaigęs nuo narkotikų. Tik kartą pašaudžiau į taikinius ir daugiau juo nebesinaudojau.“

Pinigų maistui ir kanapėms jis prasimano taisydamas kompiuterius, mobiliuosius telefonus, kartais padirbėdavo statybose. Įjunkęs į kvaišalus vartojo marihuaną, psichotropines tabletes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.