Sukčiai kameroje buvo pragydę ir moters balsu

Telšiškį verslininką apmulkinusi kalinių gauja sulaukė atpildo. Šiaulių apylinkės teismas telefoniniams sukčiams skyrė griežtas bausmes ir įpareigojo atlyginti didžiulę žalą.

Iš kairės: bankininkę meistriškai pamėgdžiojęs V.Kacevičius, M.Gineikis ir M.Šitikovas. <br>G.Šiupario nuotr.
Iš kairės: bankininkę meistriškai pamėgdžiojęs V.Kacevičius, M.Gineikis ir M.Šitikovas. <br>G.Šiupario nuotr.
Į teismą vedamas M.Šitikovas. <br>G.Šiupario nuotr.
Į teismą vedamas M.Šitikovas. <br>G.Šiupario nuotr.
Į teismą vedamas M.Gineikis.<br>G.Šiupario nuotr.
Į teismą vedamas M.Gineikis.<br>G.Šiupario nuotr.
Į teismą vedamas V.Kacevičius, kuris meistriškai telefonu suvaidino moterį iš banko.<br>G.Šiupario nuotr.
Į teismą vedamas V.Kacevičius, kuris meistriškai telefonu suvaidino moterį iš banko.<br>G.Šiupario nuotr.
Teisiamieji buvo gerai nusiteikę.<br>G.Šiupario nuotr.
Teisiamieji buvo gerai nusiteikę.<br>G.Šiupario nuotr.
Nuosprendį išklausę gaujos nariai pernelyg neliūdėjo.<br>G.Šiupario nuotr.
Nuosprendį išklausę gaujos nariai pernelyg neliūdėjo.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 26, 2018, 3:52 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 3:55 PM

Planas pralobti 2014 m. pabaigoje kilo Marijampolės pataisos namuose bausmę atliekančiams kaliniams. Nustatyta, kad vienas pagrindinių organizatorių buvo 11 kartų teistas marijampolietis 32 metų Vaidas Kacevičius.

Sukčiavimo schemą sumanę kaliniai pirmiausia apdairiai pasirūpino sąskaitomis, į kurias turėjo būti pervesti iš aukų išvilioti pinigai.

Tai padaryti buvo patikėta įkalinimo įstaigoje bausmę atliekantiems Šiaulių rajono gyventojui 23 metų Mindaugui Šitikovui ir kėdainiečiui 38 metų Marijui Gineikiui ir laisvėje buvusiam pastarojo jaunėliui broliui 30 metų Rolandui Gineikiui.

Rado patiklų verslininką

Trijulė surado keletą asmenų, į kurią sąskaitas banke buvo galima pervesti, o po to išsigryninti pinigus.

2014 m. gruodžio 10-osios popietę sukčiai paskambino Telšių rajone įmonę turinčiam verslininkui. Prisistatę Vilniaus miesto Finansinių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnais, skambintojai ėmė pasakoti apie vykdomą itin stambaus masto operaciją.

Individualios įmonės savininkas buvo įtikintas, jog Telšiuose veikia pinigus plaunanti organizuota gauja, kuriai neva priklauso banko, policijos, Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai. Sukčiai aiškino, kad iš verslininko įmonės sąskaitos yra ištrinami įvykdyti pavedimai, todėl savininkas per elektroninės bankininkystės sistemą net negali matyti šių operacijų.

Kad būtų įtikinamiau, nustebusiam telšiškiui viską paaiškino ir banko darbuotoja. Ją meistriškai suvaidino moters balsą nutaisęs V.Kacevičius.

Sąskaitą ištuštino per dieną

Verslininkui buvo pasiūlyta bendradarbiauti su teisėsaugininkais. Jam buvo liepta pasirašyti įsipareigojimą neviešinti operacijos detalių, o raštą pristatyti į Telšių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą.

Žemaitis buvo linkęs padėti tyrėjams, todėl netrukus sulaukė dar vieno prašymo – padiktuoti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės kodus ir slaptažodžius. Kai telšiškis tai padarė, iš įmonės sąskaitos staiga išnyko visi pinigai – 63500 litų (18391 euras).

Pildydami pavedimus, sukčiai užrašė, jog pinigai sumokami „4 mėnesių atlyginimas“, „žemės ūkio technika“. Sąskaita buvo ištuštinta 6 pavedimais.

Vieną kalinį išteisino

12 kartą teistam nusikaltimo organizatoriui V.Kacevičiui teismas skyrė 4 metų ir 6 mėnesių bausmę. Subendrinus su pernai skirta ir dar neatlikta bausme, marijampoliečiui paskirta galutinė 8 metų ir 6 mėnesių bausmė.

6 kartus teistam Šiaulių rajono gyventojui M.Šitikovui paskirta 4 metų ir 3 mėnesių įkalinimo bausmė.

Anksčiau 7 kartus teistam ir sukčių „kojomis“ laisvėje dirbusiam R.Gineikiui teks kalėti 2 metus ir 6 mėnesius. Be to, jam teks sumokėti ankstesniu nuosprendžiu paskirtą 112 eurų baudą.

15 kartų teistas pastarojo brolis M.Gineikis nuteistas galutine 5 metų įkalinimo bausme. Penktas kaltinamasis šioje byloje klaipėdietis 35 metų Kęstutis Rapalis išteisintas. Teismas nusprendė, kad 14 kartų teisto vyriškio kaltei įrodyti nesurinkta pakankamai įrodymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.