Vogtus automobilius pjaustę kelmiškiai laisvės neprarado

Ikiteisminį tyrimą po atokioje Kelmės sodyboje keliolikos pavogtų automobilių liekanų radybų pradėję pareigūnai į teisiamųjų suolą pasodino penkis šio rajono gyventojus: 46 metų Kęstutį Jucių, 40 metų Egidijų Žymantą, 25 metų Vilių Leikų, 25 metų Deivydą bei 31 metų Mantą Eismantus.

 Verteivos supjaustė ir išardė pavogtus brangius 2-5 metų senumo automobilius. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
 Verteivos supjaustė ir išardė pavogtus brangius 2-5 metų senumo automobilius. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Paaiškėjo, kad Kelmės rajono sodyboje rastos dalys priklauso 18 automobilių, kurie buvo pavogti ne tik  Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Vokietijoje, Švedijoje bei Norvegijoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Paaiškėjo, kad Kelmės rajono sodyboje rastos dalys priklauso 18 automobilių, kurie buvo pavogti ne tik  Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Vokietijoje, Švedijoje bei Norvegijoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 29, 2018, 5:33 PM

Visi penki vyrai buvo apkaltinti transporto priemonių indentifikavimo numerių sunaikinimu.

Bausmės vykdymą atidėjo

Keturi teisiamieji: K.Jucius, E.Žymantas, V.Leikus ir D.Eismantas – buvo apkaltinti ir sukčiavimu.

Pareigūnai jiems, bei Kelmės rajono gyventojui 41 Vladui Semionovui inkriminavo eismo įvykio draudimo išmokos pasisavinimą inscenizavus eismo įvykį.

Dar vieno slapstytis ėmusio kaltinamojo atžvilgiu byla buvo išskirta į atskirą.

Visus šešis į teisiamųjų suolą pasodintus Kelmės rajono gyventojus Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmų teisėja pripažino kaltais.

Vogtų automobilių ardymą organizavusiems E.Žymantui ir K.Juciui skirti treji metai ir keturi mėnesiai laisvės atėmimo.

Abu nuteistieji laisvės neprarado, nes teismas jiems skirtos bausmės vykdymą atidėjo trejiems metams.

Bausmės vykdymas buvo atidėtas ir trejiems metams nelaisvės nuteistiems V.Leikui bei D.Eismontui, ir pustrečių metų nelaisvės nuteistam M.Eismantui bei dvejiems metams laisvės atėmimo nuteistam V.Semionovui.

Rado vogtų automobilių liekanas

Didžiulį kalną supjaustytų automobilių atokioje Kelmės rajono, Liolių seniūnijos sodyboje policijos pareigūnai aptiko 2014-ųjų sausio 29-ąją.

Kadangi dauguma rastų kėbulų buvo nutrinti arba išpjauti indentifikacijos numeriai, kriminalistai įtarė, kad šios detalėms ardomos mašinos buvo pavogtos.

Per kratas supjaustytų automobilių kėbulų, daug išardytų automobilių atskirų detalių buvo rasta ne tik Kelmės rajone, bet ir Kelmės mieste bei Šiauliuose.

Rastų supjaustytų automobilių kėbulų identifikaciniai tyrimai užtruko pusę metų. Jų rezultatai pribloškė tyrėjus.

Paaiškėjo, kad sodyboje rastos dalys priklauso 18 automobilių, kurie buvo pavogti ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Vokietijoje, Švedijoje bei Norvegijoje.

Vagių grobiu tapo brangūs 2-5 metų senumo automobiliai „Audi A5“, BMW X5, „Toyota RAW 4“, Mercedes Bensz ML“, Mercedes Benz CL500“, „Toytota Prius“.

Dauguma šių detalėmis išardytų automobilių buvo pavogti Vokietijoje.

Pasisavino draudimo išmokas

Paaiškėjo, kad automobilių ardymo verslą organizavo E.Žymantas ir K.Jucius, o V.Leikus bei broliai Deivydas ir Mantas Eismantai tik ardė automobilius.

Per tyrimą buvo atkreiptas dėmesys ir į du eismo įvykius, kuriose figūravo įtariamaisiais tapę Kelmės rajono gyventojai bei jų pažįstami.

Pareigūnai nustatė, kad inscenizavus du eismo įvykius iš draudimo bendrovių buvo pasisavinta 60 tūkstančių 253 litų ( 17 tūkstančių 450 eurų) išmokų.

Detales įsigijo legaliai

Prieš teismą stoję kelmiškiai kaltais neprisipažino.

E.Žymantas aiškino vertęsis automobilių detalių prekyba, o brolių Manto ir Deivydo Eismantų, kurie remontuodavo mašinas, paprašydavęs padėti išardyti automobilius.

Automobilio dalių įsigijimui E.Žymantas sakė ieškodavęs internetu, pirkęs automobilius ir jų dalis ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

E.Žymantas aiškino, kad kėbulų indentifikavimo numerių nepjaustė, visas detales įsigijo legaliai, kad įsigyti daiktai „nelegalūs“ nežinojo, jei būtų tai žinojęs, tai jų tikrai nebūtų pirkęs.

K.Jucius tvirtino, kad automobilių ar jų dalių prekyba nesivertė, o tik yra geras E.Žymanto pažįstamas ir kartu su E.Žymantu kelis kartus lankėsi sodyboje, kur buvo laikomos išardytų automobilių dalys.

Indentifikacijos numerių nematė

Broliai Deivydas ir Mantas Eismantai teisme sakė pažįstą E.Žymantą ir jo prašymu išardę kelis automobilius, tačiau abu neigė naikinę automobilių indentifikacinius numerius.

Tą patį tvirtino ir V.Leikus, kuris prisipažino kartu su broliais Eismantais supjaustęs vieną automobilį, tačiau aiškino nežinojęs, kad metalo pjaustymas yra laikomas indentifikacijos numerių naikinimu.

V.Leikus tvirtino nežinąs, kur yra automobilio indentifikacijos numeriai ir kaip jie atrodo.

Avarijos kaltininko nepažinojo

Kaltę teisme neigė ir sukčiavimu apkaltintas V.Semionovas.

Elektriku dirbantis vyras sakė E.Žymantą pažįstąs tik kaip asmenį, kurio name įrengė elektros instaliaciją.

Teisme V.Semionovas prisisminė prieš ketverius metus patekęs į avariją, kai savo automobiliu BMW iš Paprūdžių (Kelmės r.) važiavo namo.

Pasak V.Semionovo, tada į jo automobilį atsitrenkė kitas BMW markės automobilis, kurio vairuotoją jis matė pirmą kartą gyvenime.

Kadangi per eismo įvykį niekas nenukentėjo, V.Semionovo teigimu, jis su avarijos kaltininku užpildė eismo įvykio deklaraciją ir išsiskyrė.

Nuteistieji jiems paskelbtą nuosprendį per dvidešimt dienų gali apskųsti Šiaulių apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.