Dingęs prezidentės šmeižikas bastėsi po Europą

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės šmeižimu kaltinamas klaipėdietis 40 metų Dmitrijus Ustinovas vakar buvo suimtas Klaipėdos apylinkės teismo salėje.

D.Ustinovui vakar uždėti antrankiai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
D.Ustinovui vakar uždėti antrankiai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 30, 2018, 4:18 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:15 PM

Sprendimas baudžiamojoje byloje dėl šmeižto dar nepaskelbtas, byla tik įpusėta nagrinėti.

Tačiau vasarą teismui kilo įtarimų dėl kaltinamojo psichikos būklės. Į teismą buvo iškviestas teismo ekspertas. Jis suabejojo kaltinamojo psichikos būkle, o teisėja nusprendė skirti kompleksinę psichiatrijos ekspertizę.

Toks sprendimas įsiutino D.Ustinovą. Jis teigė niekaip nesuprantąs, kaip medikų išvados per pusmetį gali apvirsti aukštyn kojomis.

Ir pateikė teisėjai prieš kelis mėnesius atliktos psichiatrijos ekspertizės dokumentus.

Tada ekspertų komisija konstatavo, kad D.Ustinovas neserga lėtiniu psichikos sutrikimu, gali suprasti savo veiksmų reikšmę ir juos valdyti. Specialistai pastebėjo tam tikrų psichikos sutrikimų simuliavimą. Trijų ekspertų manymu, teismas turi nuspręsti, ar reikia skirti stacionarią teismo psichiatrijos ekspertizę.

Išgirdęs, kad byla stabdoma ir kad jis bus siunčiamas į Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertinį skyrių, D.Ustinovas supykęs ir įraudęs išskubėjo iš teismo.

Klaipėdos apylinkės teismo nutartį jis apskundė Klaipėdos apygardos teismui, tačiau jis paliko galioti ankstesniąją. Tuomet kaltinamasis dingo iš Lietuvos.

Rugsėjį jo motina kreipėsi į uostamiesčio policiją ir pranešė, kad apie sūnų nieko nežino jau visą savaitę. Buvo paskelbta dingusio 40-mečio paieška.

Paaiškėjo, kad D.Ustinovas, kuris teismo sprendimu iš gyvenamosios vietos niekur negalėjo išvykti ir neturėjo dokumentų, keliavo po Europą.

Vyro teigimu, jis buvo Vokietijoje, Prancūzijoje ir Italijoje, o spalį atsidūrė vienoje Ispanijos ligoninėje. Medikai jam diagnozavo išsekimą.

„Jokio nusikaltimo nepadariau. Man reikėjo pinigų, kad galėčiau užsidirbti gyvenimui ir pasisamdyti advokatą, nes valstybės skirtas blogai mane gynė. Todėl ir išvažiavau, bet užsidirbti nepavyko“, – teisme aiškino D.Ustinovas.

Po užsienio šalis jis keliavo naudodamasis senuoju jau nebegaliojančiu pasu ir teigė niekam neužkliuvęs. Gavęs iš motinos piniginę perlaidą jis gruodžio viduryje parskrido į Lietuvą. Teismo sprendimu D.Ustinovui vakar skirtas trijų mėnesių suėmimas.

Užsipuolė ir šalies vadovę, ir prokurorą

Lietuvos prezidentę šmeižiančią informaciją pernai vasarį D.Ustinovas paskelbė savo feisbuko paskyroje.

Po to D.Ustinovo namuose buvo atlikta krata, paimtas kompiuteris ir ginklas – nedidelės galios revolveris. Atliekant kratą dalyvavo ir prokuroras Saulius Galminas.

Ikiteisminio tyrimo metu apie D.Grybauskaitę pripasakojęs nebūtų dalykų, teisme jis kraupiu nusikaltimu apkaltino ir prokurorą S.Galminą.

Jis esą nusikaltimus darė kartu su D.Grybauskaite, todėl nieko nenorės ir negalės atskleisti.

D.Ustinovas buvo pareiškęs nušalinimą teisėjai, prokurorui ir teismo psichiatrui ekspertui Dariui Tamašauskui, tačiau nušalinimai buvo atmesti.

D.Ustinovas teisme spėjo pripasakoti keistų ir nesuvokiamų istorijų, prašė iškviesti daugybę liudininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.