Grėsmingi kaltinimai subliūško teisme

Prireikė net dešimties mėnesių, kol Klaipėdos apygardos teismas išnagrinėjo antivalstybine veikla kaltintų trijų vyrų baudžiamąją bylą. Du nuteisti, o vienas išteisintas.

Į teisiamųjų suolą sėdę (iš kairės) O.Titorenka, Ž.Razminas ir G.Grabauskas savo kaltės niekada nepripažino.
Į teisiamųjų suolą sėdę (iš kairės) O.Titorenka, Ž.Razminas ir G.Grabauskas savo kaltės niekada nepripažino.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Feb 27, 2018, 4:45 PM, atnaujinta Feb 27, 2018, 4:55 PM

Geriausios nuotaikos iš teismo salės vakar išėjo 45 metų Giedrius Grabauskas.

Jis išteisintas neįrodžius nusikalstamos veikos. Kitiems dviem kaltinamiesiems teko švelnios bausmės. 59 metų Žilvinui Razminui ir 49 metų Olegui Titorenkai teismas skyrė po devynis mėnesius laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant vieniems metams.

Šių vyrų veikla susidomėta prieš ketverius metus.

Tada Vilniuje, Panevėžyje, Radviliškyje ir kituose miestuose buvo pradėtos platinti proklamacijos, kuriose raginta „kovoti už tautinę ir socialistinę revoliuciją“, teigta, kad Lietuva yra JAV kolonija, Lietuvos stojimas į ES buvo suklastotas, todėl reikia išstoti ir iš ES, ir iš NATO.

Bėdos – dėl proklamacijų

Ž.Razminas buvo kaltinamas tuo, kad kūrė organizacijas, kurios turėjo neteisėtu būdu pakeisti Lietuvos valstybinę konstitucinę santvarką, kėsintis į jos nepriklausomybę, pažeisti teritorinį vientisumą, viešai ragino smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą, nuversti teisėtą valdžią.

Tačiau šie kaltinimai taip ir liko neįrodyti teisme.

Ž.Razminui bausmė skirta tik už tai, kad gamino, platino ir laikė proklamacijas, kuriose skatinama neapykanta, kurstoma žeminti žmonių grupę dėl socialinės padėties, įsitikinimų ar pažiūrų.

Tokių proklamacijų buvo išplatinta nemažai, panašiomis temomis dar buvo rašoma internete.

Tikino tik reiškęs nuomonę

Savanorio uniforma per visus teismo posėdžius vilkėjusiam Ž.Razminui teko daugiausia kaltinimų, tačiau jis atsisakė valstybės skirto advokato, nes esą pats sugeba apsiginti, o teisme liejo ugningas kalbas.

Jis neneigė kūręs proklamacijų „Šalin eurą!“ ir kreipimąsi į tautiečius dėl esą Europos Sąjungos ir NATO teikiamų blogybių, aiškino, kad referendumas dėl stojimo į Europos Sąjungą buvo suklastotas, o įvedus pirmąjį NATO kariuomenės dalinį Lietuva faktiškai okupuota,

Ž.Razminas tikino niekada neraginęs jėga arba ginklu versti dabartinės santvarkos. Viską esą reikia daryti parlamentiniu ar nesmurtinio pasipriešinimo keliu.

Jis pripažino, kad proklamacijų tekstus kūrė pats, bet aiškino, kad tai – tik nuomonė apie Lietuvoje vykstančius procesus, o už nuomonę nėra numatyta baudžiamoji atsakomybė.

G.Grabauskas teigė, kad visa byla – politizuota, nukreipta prieš žmonių įsitikinimus.

Jo namuose per kratą rastus penkis vadinamuosius proklamacinius lapelius jis vertino kaip bet kokią informacinę medžiagą, su kuria turi teisę susipažinti.

Be to, vyras aiškino esąs žurnalistas, ir tokių dokumentų prireikia rašant straipsnius.

Virtuvėje – revolveris

O.Titorenka buvo kaltinamas ne tik spausdinęs proklamacijas ir jas laikęs savo namuose. Per kratą jo virtuvėje rastas revolveris ir 58 šoviniai. Jiems laikyti leidimo kaltinamasis neturėjo.

Iš pradžių jis tikino nežinąs, kieno tai ginklas – gal pareigūnai per kratą „pakišo“.

Vėliau kaltinamasis pradėjo aiškinti, kad ginklas pirktas jo buvusios žmonos.

Moteris neneigė, kad ginklą su vyru įsigijo jos vardu, kai kadaise buvo apvogti bendri namai. Bet ji jau seniai išsituokė su O.Titorenka ir nežino, kas dedasi sodyboje Kintuose, kurią paliko buvusiam sutuoktiniui.

Byla pasiekė Aukščiausiąjį teismą

Ketvirtojo šios kompanijos dalyvio – Vaido Lekstučio (nuotr.) – atžvilgiu byla buvo išskirta ir jau seniai išnagrinėta Klaipėdos apylinkės teisme.

V.Lekstutis pripažintas kaltu dėl neapykantos skatinimo, tam tikros žmonių grupės diskriminavimo ir nuteistas vienų metų laisvės apribojimo bausme.

Jis apskundė sprendimą Klaipėdos apygardos teismui, tačiau ir jo nuomonė buvo tokia pat.

Vakar V.Lekstučio skundą pradėjo nagrinėti Aukščiausiasis teismas.

„Ten viskas sufabrikuota. Mano straipsnyje pridėta svetimų žodžių, pakeista prasmė. Originalas skiriasi nuo teksto, kuris buvo pateiktas teismui – sąmoningai sukeisti žodžiai, padaryta taip, kad būtų galima sukurpti bylą“, – tikino V.Lekstutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?