Teismas išteisino už viešą pritarimą sovietų nusikaltimams nuteistą J. Subotiną

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį išteisino už viešą pritarimą sovietų nusikaltimams anksčiau nuteistą Jurijų Subotiną.

Teismas išteisino už viešą pritarimą sovietų nusikaltimams nuteistą J. Subotiną.<br>T.Bauro nuotr.
Teismas išteisino už viešą pritarimą sovietų nusikaltimams nuteistą J. Subotiną.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2018, 11:50 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:51 AM

Pernai spalį Vilniaus miesto apylinkės teismas vyrui buvo skyręs laisvės apribojimą už tai, kad viešai paskelbė komentarą, pritariantį sovietų vykdytiems nusikaltimams.

J. Subotinas buvo pripažintas kaltu pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuris numato atsakomybę už viešą pritarimą tarptautiniams nusikaltimams, sovietų ar nacių Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą.

„Ačiū Stalinui, Sniečkui ir Tarybų valdžiai, kam nepatinka būti kartu su Rusija – von nakui iš Lietuvos, čemodan–vokzal – Amerika. Jurijus Subotinas“, – skelbta 2016 metais komentare po straipsnius interneto portale.

Tačiau Vilniaus apygardos teismo teisėja Laureta Ulbienė mano, kad šio sakinio nepakanka, jog asmeniui buvo galima taikyti baudžiamąją atsakomybę.

„Sakinys yra per trumpas, kad būtų galima spręsti, kad jis prieš Lietuvą nusiteikęs yra. Remtasi tik liudytojų parodymais, buvo ir kitų momentų“, – BNS sakė išteisinamąjį nuosprendį paskelbusi teisėja.

Be to, ji mano, kad teisėsauga nenustatė, jog būtent J. Subotinas yra šio komentaro autorius. Teisėja taip pat atsižvelgė, kad vyras neturi nei išmaniojo telefono, nei kompiuterio.

Apylinkės teismas J Subotinui buvo skyręs vienų metų ir dviejų mėnesių laisvės apribojimo bausmę. Nuteistasis nuo 22 val. vakaro iki 5 ryto turėjo būti namuose.

Šis teismas rėmėsi Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos eksperto (specialisto) išvada dėl viešosios informacijos. Jis konstatavo, kad iš J. Subotino pasisakymo galima daryti išvadą, kad represinis sovietinis režimas Lietuvoje yra buvęs didžiulis padėkos vertas gėris, taip pritariama Lietuvos ar Europos sąjungos teisės aktais arba įsiteisėjusiais Lietuvos ar tarptautinių teismų sprendimais pripažintiems genocido ar kitiems nusikaltimams žmoniškumui arba karo nusikaltimams, jie neigiami bei šiurkščiai menkinami.

„Dėkojant Stalinui, vienam iš didžiausių nusikaltėlių žmonijos istorijoje, provokuojamai pritariama SSRS įvykdytai agresijai prieš Lietuvos Respubliką, SSRS įvykdytiems Lietuvos Respublikos teritorijoje ir prieš Lietuvos Respublikos gyventojus genocido ar kitiems nusikaltimams žmoniškumui arba karo nusikaltimams. Kadangi valstybė yra ne tik teritorija, bet ir instituciškai ją valdanti bendruomenė, šiuo šnekos aktu, vulgariai raginant nepritariančius Rusijos politikai emigruoti iš Lietuvos, kartu pareiškiama asmeninė nuomonė ir plačiai paskleidžiamas neigiamas menkinamas požiūris į lojalius dabartinei Lietuvos valstybei bei jos politikai piliečius kaip žmonių grupę, skiriamą įsitikinimą bei pažiūrų pagrindu“, – rašoma byloje pateiktoje išvadoje.

J. Subotinas nesutiko su jam paskelbtu nuosprendžiu ir su apeliaciniu skundu kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą. Jo skundas patenkintas.

Apie valstybę menkinantį komentarą teisėsaugai pranešė privatus asmuo, jis teisme apklaustas liudytoju.

Pagal IP adresą pareigūnai nustatė, kad komentaras rašytas iš buto, kuriame gyvena J. Subotinas. Jo bute Vilniuje atlikta krata, tačiau kompiuteris nerastas. Teisme apklausta buvusi kaltinamojo sutuoktinė.

Už panašų nusikaltimą J. Subotinas yra baustas pinigine bauda.

J. Subotinas anksčiau yra registravęsis politinės kampanijos dalyviu į šalies prezidento postą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?