Lietuvoje sukčiavęs olandas įklimpo giliai

Beveik prieš 10 metų lietuvę vedęs ir mūsų šalyje verslą pradėjęs olandas Pieteris Gelderblomas prisidarė bėdų: byla dėl mokesčių slėpimo jau pasiekė teismą, o kitoje byloje jis įtariamas dar sunkesniais nusikaltimais.

Olandui P.Gelderblomui kaltinimai yra pateikti dėl kelių nusikaltimų.
Olandui P.Gelderblomui kaltinimai yra pateikti dėl kelių nusikaltimų.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 20, 2018, 9:23 PM, atnaujinta Mar 20, 2018, 9:24 PM

Darbuotojų nuoma užsiimančią bendrovę „Heuverlingo chemijos grupė LT“ Palangoje įkūręs ir mokesčius mokėti vengęs 45-erių olandas finansinių nusikaltimų tyrėjus nustebino savo „išradimu“.

Neįtrauktą į apskaitą algos dalį darbdavys mokėjo ne paslapčia vokeliuose, bet oficialiai pervesdavo į darbuotojų banko sąskaitas.

Siekė atgauti slaptą algą

Olandas darbuotojams mokėjo sutartą algą – tokią, kokia buvo užfiksuota darbo sutartyje.

Tačiau vėliau jis pakeisdavo darbo sutarties pirmąjį lapą, kuriame buvo įrašoma gerokai mažesnė darbuotojo alga. Mažesnį oficialų atlyginimą jis deklaruodavo „Sodrai“ ir nuo jos mokėdavo mažesnius mokesčius.

Įžūlią mokesčių slėpimo schemą atskleidė palangiškė Aurelija Pilipčiuk.

Prieš trejus metus sausį personalo atrankos vadove olando įmonėje įdarbinta moteris su darbdaviu sutarė, kad atskaičius mokesčius jai bus mokama 650 eurų, o nuo kovo – 750 eurų alga.

Po kelių mėnesių atsitiktinai paaiškėjo, kad vietoj 750 eurų moteriai oficialiai nurodomas 472 eurų ir 10 centų darbo užmokestis neatskaičius mokesčių. Perpus mažesni atlyginimai buvo deklaruojami ir kitiems biuro darbuotojams.

Pasipiktinę tokia apgavyste keli darbuotojai parašė pareiškimus atleisti juos iš darbo.

Tada bendrovės vadovas P.Gelderblomas pareikalavo grąžinti jiems per darbo laikotarpį esą permokėtą atlyginimo dalį. Remdamasis tuo olandas palangiškei atsisakė sumokėti atlyginimą už paskutinį darbo mėnesį ir kompensaciją už jai priklausančias atostogas.

Ginčą teisme pralaimėjo

Moteriai atsisakius grąžinti dalį gauto atlyginimo, „Heuverlingo chemijos grupės LT“ įmonė moterį padavė į teismą ir net buvo pasiekusi, kad būtų areštuotas jos turtas.

Iš pradžių bendrovės atstovai teigė, kad kiekvieną mėnesį didesnės sumos darbuotojai buvo pervedamos padarius buhalterinę klaidą. Vėliau buvo pradėta aiškinti, kad tai buvę avansiniai mokėjimai A.Pilipčiuk prašymu.

„Lietuvos rytui“ paviešinus užsieniečio naudojamą mokesčių slėpimo schemą kilo didžiulis P.Gelderblomo nepasitenkinimas. Jis savo buvusią darbuotoją kaltino melu ir reikalavo, kad esą jį šmeižiančios žinios kuo skubiau būtų paneigtos.

Tačiau skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas patvirtino, kad apie olando aferas palangiškė nemelavo.

Vietoj reikalautų priteisti 2033 eurų su palūkanomis Palangoje veikusi užsieniečio įkurta bendrovė „Heuverlingo chemijos grupė LT“ darbuotojai pati buvo priversta sumokėti beveik 3 tūkst. eurų.

Tokią sumą sudarė darbdavio nesumokėtas atlyginimas ir kompensacija už delsiamą mokėjimą.

Kaltę verčia teisininkams

Nyderlandų piliečio gudrybės Lietuvoje neliko nepastebėtos ir finansinių nusikaltimų tyrimo pareigūnų. Pasibaigusio ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu kaltinamas P.Gelderblomas nepateikė duomenų apie septyniems bendrovės darbuotojams išmokėtus atlyginimus.

Taip pat paaiškėjo, jog jis apskaitoje žymėdavo, kad jo darbuotojai vyksta į komandiruotes užsienyje, ir jiems išmokėdavo dienpinigius, nuo kurių nereikia mokėti mokesčių. Bet šitaip jis niekur nevykusiems darbuotojams išmokėdavo atlyginimus.

Į teisiamųjų suolą sėsiantis užsienietis savo kaltės nepripažįsta. Jis teigė nežinojęs Lietuvos mokestinių įstatymų, o visus bendrovės reikalus esą tvarkę jo samdyti teisininkai.

Užsienietis sulaukė sunkesnių įtarimų

Dar didesni nemalonumai olando laukia ateityje. Klaipėdos apskrities kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai P.Gelderblomui yra pateikę įtarimus dar vienoje byloje, kurioje jis kaltinamas dokumentų klastojimu, sukčiavimu, apgaulinga buhalterine apskaita.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl sukčiavimo iš banko gaunant trumpalaikį verslo kreditavimą, vadinamąjį faktoringą.

2015 metų viduryje olandas DNB bankui pateikė su Belgijos kompanijos „Sarens“ filialu Lenkijoje sudarytą sutartį, pagal kurią bankas su Palangos įmone susitarė apmokėti belgams jos pateiktas sąskaitas, o „Sarens“ įsipareigojo vėliau atsiskaityti su banku.

Iš viso P.Gelderblomas pateikė daugiau nei dešimt tokių sutarčių, sudarytų su Nyderlandų, Norvegijos ir Lenkijos įmonėmis. Per metus DNB bankas bendrovei „Heuverlingo chemijos grupė LT“ šitaip pervedė beveik 200 tūkst. eurų, tačiau suėjus nustatytam terminui užsienio įmonės bankui pinigų nesugrąžino.

Susisiekus su šiomis kompanijomis paaiškėjo, kad jos apie su DNB banku sudarytas sutartis nieko nėra girdėjusios, o kompanijų vadovų parašai sutartyse greičiausiai suklastoti.

Maža to, paaiškėjo, kad užsienio firmos Palangos įmonei yra laiku apmokėjusios visas sąskaitas, kurias „Heuverlingo chemijos grupė LT“ dar pateikdavo ir bankui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.