Prokuratūra: antivalstybine veikla kaltinama trijulė turi būti nuteista

Klaipėdos apygardos prokuratūra pirmadienį apskundė išteisinamąjį nuosprendį dėl antikonstitucinių grupių kūrimo ir veiklos, kurstymo ir viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

 Kaltinamieji O.Titorenka, Ž.Razminas ir G.Grabauskas.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Kaltinamieji O.Titorenka, Ž.Razminas ir G.Grabauskas.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2018, 2:18 PM, atnaujinta Mar 20, 2018, 2:32 PM

Klaipėdos apygardos teismas vasario 26 dieną paskelbęs nuosprendį, kaltinamąjį Giedrių Grabauską išteisino, neįrodžius, kad jis padarė nusikalstamą veiką. Kaltinamasis Žilviną Razminą dėl dalies jam pareikštų kaltinimų taip pat buvo išteisintas.

Teismas nuosprendyje pažymėjo, kad G. Grabausko namuose rasti tik penki agitacinio turinio lapeliai, kuriuose niekinama, skatinama neapykanta, kurstoma diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl socialinės padėties, įsitikinimų ar pažiūrų. Du iš jų G. Grabauskas atnešė ir pareigūnams atidavė pats. Byloje nenustatyta, kad G. Grabauskas platino proklamacijas ar kūrė jų tekstus.

Lietuvos apeliaciniam teismui pateiktame apeliaciniame skunde dėl netinkamo baudžiamojo įstatymo pritaikymo, teismo išvadų neatitikimo bylos aplinkybėms ir nepagrįsto išteisinimo teigiama, kad teismas neišsamiai ir nevisapusiškai išnagrinėjo įrodymus, neįvertino visų bylos duomenų, todėl priėmė neteisėtą ir nepagrįstą nuosprendį. 

Kaip skelbia prokuratūra, apeliaciniu skundu teismo prašoma G. Grabauską pripažinti kaltu dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę ir skirti jam 5426 eurų baudą.

Ž. Razminą prašoma pripažinti kaltu dėl antikonstitucinių grupių ar organizacijų kūrimo ir veiklos bei viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą ir skirti jam subendrintą pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 2 metams.

Klaipėdos apygardos teismas Ž. Razminą kaltu pripažino už tai, kad jis gamino, platino ir laikė dalykus, kuriuose niekinama, skatinama neapykanta, kurstoma diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl socialinės padėties, įsitikinimų ar pažiūrų.

Jam skirta laisvės atėmimo bausmė 9 mėnesiams, jos vykdymą atidedant vieneriems metams. Kaltinamajam Olegui Titorenkai paskirta subendrinta 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė už abu jam inkriminuotus nusikaltimus. Bausmės vykdymas taip pat atidėtas vieneriems metams. Šioje dalyje nuosprendis neskundžiamas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, dar 2014 metais buvo gauta duomenų, kad Vilniuje, Panevėžyje, Radviliškyje yra platinami agitaciniai politinio turinio lapeliai, vadinami proklamacijomis, kuriuose raginama kovoti už tautinę ir socialistinę revoliuciją.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2015 metų sausį, o į teismą byla su kaltinamuoju aktu perduota 2017 metų vasarį.

Kaip skelbė žiniasklaida, platinti lapeliai, skatinantys kovoti už tautinę ir socialistinę revoliuciją, prieš okupacinę „JAV- NATO kariuomenę“, geros valios žmones kviesti nesmurtiniu būdu priešintis valdžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.