Trijų moterų žūties byla: odontologė gerų žinių neišgirdo

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė nuosprendį 62 metų odontologei Neringai Ladauskienei, kurios darbo kabinete kilusio gaisro metu apdegė ir vėliau mirė trys moterys.

Neringa Ladauskienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Neringa Ladauskienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2018, 1:27 PM

Išnagrinėjęs skundą teismas iš esmės nepakeitė žemesnės instancijos teismo nuosprendžio, kuriuo N.Ladauskienei pernai vasarą skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

Kaunietei teismas tąkart taip pat uždraudė dvejus metus teikti sveikatos priežiūros paslaugas, priteisė daugiau kaip 60 tūkst. eurų turtinės ir neturtinės žalos, advokato išlaidų nukentėjusiesiems, taip pat ligonių kasai.

Nedideli pakeitimai nuosprendyje susiję būtent su žalos atlyginimu, tačiau ne jos dydžiu, o mokėjimo tvarka. 

Teisiamoji kaltės viso proceso metu nepripažino ir prašė ją išteisinti. 

„Tai buvo labai sudėtinga byla, nes gyva liko tik viena įvykio liudininkė, kuri buvo suinteresuota bylos baigtimi“, – kalbėjo kaltinimą palaikęs Kauno apygardos prokuroras Andrius Kiuršinas. Pasak jo, tarp nukentėjusiųjų liudijimų būta neatitikimų, tačiau teismas tai įvertino kaip neesmines aplinkybes. 

Sprogimas kaunietės darbo kabinete 2014-ųjų liepą pražudė tris moteris. Gyva liko vienintelė tragedijos liudininkė, kuri pati prarado dukrą. N.Ladauskienei buvo pareikšti kaltinimai dėl darbų saugos ir sveikatos apsaugos darbe reikalavimų pažeidimo. 

Nukentėjusiųjų pareikštų ieškinių neturtinei žalai atlyginti suma viršijo 161 tūkst. eurų, taip pat siūlyta uždrausti N.Ladauskienei teikti odontologijos paslaugas net iki gyvenimo pabaigos. 

Po nedidelio sprogimo ir gaisro 2014-ųjų liepos 10-ąją medikai iš Sąjungos aikštėje veikusio odontologijos kabineto „Neradenta“ į ligoninę išvežė keturias smarkiai apdegusias moteris. Kai kurioms pacientėms liepsnos sužalojo daugiau kaip pusę kūno.

Praėjus dvylikai parų po tragiško įvykio Kauno klinikose užgeso praeityje žinomos tinklininkės ir auditorės 60 metų Ritos Verbickienės gyvybė. Moteris buvo atvykusi protezuoti dantų. Liepsnų apgaubta R.Verbickienė išbėgo į koridorių, kur mėginta gesinti jos drabužius.

Tuo metu liepsnojančioje baloje degė odontologė, Kauno kolegijos dėstytoja 32 metų Rasa Polujanskė. Ji yra kabineto savininkės N.Ladauskienės duktė. 

R.Polujanskė taip pat patyrė labai sunkius nudegimus ir medikams nepavyko išgelbėti jaunos kaunietės gyvybės – ji mirė liepos 23-iąją. Dar po poros dienų Kauno klinikose užgeso trečiosios gaisro aukos – 64 metų higienos specialistės Palmiros Leitienės gyvybė.

Prieš mirtį R.Verbickienė dukrai Jurgitai Seržentienei papasakojo nuvykusi pas pažįstamą odontologę N.Ladauskienę protezuoti dantų. Besėdint odontologo kėdėje išgirdo R.Polujanskę ir P.Leitienę kalbant, kad reikia dezinfekuoti dantų tiltą. Moterys taip pat tarėsi, kad reikia patikrinti, ar talpoje tikrai yra spiritas.

R.Polujanskė išėjo iš kabineto ir netrukus grįžo. R.Verbickienė spėjo, kad moteris buvo išėjusi atsinešti degtukų. 

„Kai mama pasisuko, ji išvydo ant spintelės ugnį ir ją chalatais gesinančias moteris“, – teisme liudijo J.Seržentienė. 

Ant spintelės gulėjo nuvirtęs 5 litrų talpos plastikinis butelis. Į tokią tarą paprastai pilstomas vanduo. Pacientė norėjo bėgti, tačiau N.Ladauskienė esą nuramino sakydama, kad ugnis tuoj užges. Netrukus pasigirdo sprogimas.

Tikėtina, kad iš pradžių moterys papylė nedidelį spirito kiekį ir jį padegė. Išvydę didelę ugnį mėgino gesinti liepsnas, užkliudė ir nuvertė plastikinę talpą, o po akimirkos į ją persimetė ugnis.

Ištyrus plastikinėje taroje aptiktus skysčio likučius paaiškėjo, kad tai yra 44 laipsnių stiprumo spirito skiedinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.