Skandinavijoje vagiliaujančių lietuvių braižas kinta - vilioja ne automobiliai, o traktoriai

Iš Danijos į Lietuvą svetimus daiktus atvežę ir įkliuvę du Žemaitijos gyventojai bus teisiami už tai, kad disponavo didelės vertės neteisėtai gautu turtu. Skandinavijos šalių gyventojus jau glumina į jų užgyventą turtą nusitaikiusių lietuvių įžūlumas - anapus Baltijos nusibeldusios vagių gaujos grobia ir keltais gabena į Lietuvą net žemės ūkio techniką.

Jonavos rajono bendrovėje "Blauzdžių agroservisas" buvo aptikti net septyni Švedijoje pagrobti traktoriai.<br>Klaipėdos policijos nuotr. 
Jonavos rajono bendrovėje "Blauzdžių agroservisas" buvo aptikti net septyni Švedijoje pagrobti traktoriai.<br>Klaipėdos policijos nuotr. 
 Plente sulaikytas vilkikas gabeno iš Danijos pagrobtus daiktus.<br> Klaipėdos policijos nuotr.
 Plente sulaikytas vilkikas gabeno iš Danijos pagrobtus daiktus.<br> Klaipėdos policijos nuotr.
Danijoje lietuviai šluoja ir diskinius pjūklus.<br> Klaipėdos policijos nuotr.
Danijoje lietuviai šluoja ir diskinius pjūklus.<br> Klaipėdos policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gediminas Pilaitis

Apr 5, 2018, 2:24 PM, atnaujinta Apr 5, 2018, 3:07 PM

Sulaikyti dangstėsi klastotėmis

Anksčiau ne kartą teistas plungiškis E.B. ir vienos Telšiuose registruotos autotransporto įmonės direktorius N.J. prieš daugiau kaip metus pateko į teisėsaugos akiratį. Abu vyrai sulaikyti kelyje su įkalčiais.

Klaipėdos apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai jau buvo gavę reikšmingų duomenų, kad šie vyrai gabena į Lietuvą ir mėgina čia realizuoja Skandinavijoje pagrobtus didelės vertės daiktus.

Stebint įtariamuosius ir jų maršrutus, pernai sausį Telšių rajone sustabdytas vilkikas su puspriekabe, kurioje buvo sukrautos rūbų pakuotės ir elektriniai diskiniai pjūklai. Sukvežimį lydėjo E.B. ir N.J.

Naktį per patikrą automobilio vairuotojas pareigūnams pateikė suklastotus krovinio gabenimo dokumentus, padirbtą transporto priemonės techninės apžiūros kortelę.

Verslininkas ar nusikaltėlis ?

Vilkikas gabeno neteisėtai įgytus daiktus, kurių vertė siekė apie 100 tūkst. eurų. Danijos kriminalistai patvirtino, kad į Lietuvą įvežti prietaisai ir rūbai buvo pavogti jų šalyje.

Negalėję dokumentais pagrįsti į Lietuvą įvežto krovinio legalumo įtariamieji iš esmės pripažino disponavę neteisėtai gautu turtu, bet painiojosi aiškindami jo įgijimo aplinkybes.

Atlikus kratą plungiškio E.B. bute, atrastas dar vienas falsifikatas – kitos neva Vilniuje registruotos autotransporto įmonės spaudas. Telšių įmonės direktorius neteisėtai laikė šaunamąjį ginklą – revolverį ir penkis šovinius.

Klaipėdos apygardos prokuratūros spendimu, vilkikas su puspriekabe areštuotas, įtariamųjų teisės į rastus grynuosius pinigus apribotos. Sulaikyti daiktai grąžinti į Daniją nukentėjusiesiems.

Plungiškiui - jau antroji byla

Abiems įtariamiesiems skirtos švelnesnės nei suėmimas kardomosios priemonės. Ikiteisminis tyrimas jau baigtas, baudžiamoji byla greitai bus perduoda Telšių apylinkės teismui.

Įkliuvęs Plungės rajono gyventojas E.B. - Klaipėdos policijos kriminalistams gerai pažįstamas. Vos prieš du mėnesius jis išklausė nuosprendį kitoje byloje dėl panašaus nusikaltimo.

Plungiškis nubaustas dvejų metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad su bendrininkais laikė ir gabeno apie 4000 pakuočių su Norvegijoje pavogtais rūbais. Iš jo konfiskuota 13 tūkst. eurų.

Kol nuosprendis dar neįsiteisėjęs, šis „sėkmės džentelmenas“ , regis, buvo sumanęs pažaisti su likimu, bet vėl įkliuvo su pagrobtais daiktais.

Už disponavimą nusikalstamu būdu gautu didelės vertės turtu numatyta maksimali bausmė – ketveri metais nelaisvės.

Traktoriai - pelningas grobis

Prieš kelerius metus, kai į Lietuvą plūstelėjo Švedijoje ir Danijoje pagrobta žemės ūkio technika, paaiškėjo, kad vagišius labiausiai vilioja transporto priemonių varikliai ir traktoriai.

Jonavos rajone įsikūrusioje bendrovėje „Blauzdžių agroservisas“ prieš dvejus metus aptikti net septyni Švedijoje pavogti traktoriai „John Deere“. Jų vertė - apie 600 tūkst. eurų.

Klaipėdos teritorinės muitinės mobilioji grupė kelyje Plungė – Mažeikiai sulaikė vilkiką „Man“, gabenusį dar vieną Švedijoje pavogtą traktorių „Jonh Deere“

Vėliau Klaipėdos rajone aptikti dar du nugvelbti traktoriai. Išvien su Švedijos teisėsaugininkais buvo nustatyti šeši žemės ūkio technikos vagystėmis šioje šalyje įtariami lietuviai.

Iš Skuodo rajono kilusiam 43 metų Sauliui Butkui, švedų apkaltinto žemės ūkio technikos ir padargų vagystėmis, viso jam inkriminuoto pagrobto turto vertė – apie milijonas eurų.

Atsikvėpę vėl pakėlė sparnus

S.Butkus ir dar vienas traktorių vagystėmis anapus Baltijos kaltinamas lietuvis Egidijus Vitkauskas pagal Europos arešto orderį buvo perduoti Švedijos teisėsaugai.

Nors Švedijos kalėjimai yra pelnę gerą vardą, E.Vitkauskas purtėsi ekstradicijos. Šioje šalyje už didelės vertės turto vagystes numatyta maksimali laisvės atėmimo bausmė – šešeri metai.

Po to, kai buvo atskleistas kelių Skandinavijoje siautėjančių lietuvių gaujų nusikaltimai ir nuteisti vagišiai, įžūlūs žemės ūkio technikos grobstytojai kurį laiką tūnojo suskliaudę ausis, bet vėliau vėl išskleidė sparnus.

Pernai gruodį Šukštų kaimo (Klaipėdos raj.) apylinkėse pastebėtas įtartinas traktorius „New Holland“. Nustačius tikruosius numerius, atskleista dar viena vagystė – traktorius pavogtas Švedijoje.

Gaujos susižeria milijonus

Vogtos žemės ūkio technikos dokumentai suklastojami, perkalami identifikavimo ženklai. Paskui per Baltiją į Klaipėdos ir Rygos uostus atplukdytas grobis peršamas pirkėjams kaip legali prekė.

Padirbtus traktorių numerius sunkiai atpažįsta net įgudę ekspertai. Nusėdusia Lietuvoje, per tarpininkus pigiau siūloma žemės ūkio technika susigundžiusios bendrovės kartais gali net ir nežinoti, kad perka anapus Baltijos pagrobtus ratinius ir kitokius traktorius.

„Vagys traktorius grobia dėl įspūdingų pelnų - kai kurių vertė yra didesnė nei prabangių automobilių. Švedijoje ir Danijoje tuo užsiima ne vien tik lietuvių gaujos“, - kalbėjo Klaipėdos policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Zigmas Turskis.

Kriminalistai pastebi, jog Skandinavijoje siautėjantiems nusikaltėliams palanki apskaitos Lietuvoje tvarka - įgytus traktorius pirkėjai privalo registruoti ne valstybinėje įmonėje „Regitra“, o rajonų savivaldybių administracijų žemės ūkio skyriuose.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.