Pateikta versija neišgelbėjo – už kyšius baudė ir latvį, ir vieną Klaipėdos uosto vadovų

Trečiadienį nuosprendį dėl kyšininkavimo išgirdo buvęs Klaipėdos valstybinio jūrų uosto (KVJU) infrastruktūros direktorius Gediminas Zumaras ir Latvijos statybų įmonei vadovavęs Genadijus Kamkalovas.

G.Kamkalovas aiškino palikęs G.Zumarui (kairėje) dovanų maišelį, skirtą kitam asmeniui.<br>G.Pilaičio nuotr.
G.Kamkalovas aiškino palikęs G.Zumarui (kairėje) dovanų maišelį, skirtą kitam asmeniui.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2018, 10:55 PM

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) 37 metų G.Zumarą ir metais vyresnį Latvijos pilietį G.Kamkalovą užpernai sulaikė Klaipėdoje.

Per kratą G.Zumaro namuose rasta 5000 eurų, kuriuos G.Kamkalovas KVJU direkcijos vadovui įteikė jo darbo kabinete.

G.Kamkalovas tuomet vadovavo statybų įmonei „Latvijas tilti“, kuri darbuojasi Klaipėdos jūrų uoste. Laimėję solidžius KVJU direkcijos skelbtus viešųjų pirkimų konkursus latviai čia stato naujus terminalus, modernizuoja senas krantines.

Nors abu vyrai savo kaltės nepripažino, Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, jog abu vadovus siejo korupciniai ryšiai, – G.Kamkalovas siekė kyšiais papirkti G.Zumarą, kad jis veikdamas Latvijos bendrovės naudai priimtų palankius sprendimus.

Abu nuteisti už kyšius

Klaipėdoje veikia „Latvijas tilti“ filialas, bet G.Kamkalovas, viešėdamas uostamiestyje darbo reikalais, nevengdavo susitikti su G.Zumaru akis į akį – vyrai aptardavo įvairius darbo reikalus. Juos siejo ne tik dalykiški, bet ir šilti draugiški santykiai.

Iš G.Kamkalovo kyšių gavęs G.Zumaras nuteistas pustrečių metų laisvės atėmimo bausme, ji atidėta dvejiems metams.

Klaipėdiečiui uždrausta dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje. Buvęs „Latvijas tilti“ valdybos pirmininkas G.Kamkalovas atsipirko 9339 eurų bauda.

Per kratą rasti įkalčiai – kyšio pinigai ir 4000 eurų vertės šveicariškas laikrodis „Ulysee Nardin“ – konfiskuoti.

Klimpo į korupcijos liūną

Anksčiau dirbęs projektuotoju įmonėje „Sweco Hidroprojektas“, kitose privačiose įmonėse G.Zumaras prieš kelerius metus buvo pakviestas dirbti KVJU direkcijoje.

Vyras greitai šoktelėjo karjeros laiptais – buvo paskirtas KVJU infrastruktūros direktoriumi, buvo atsakingas už uosto plėtros projektus, santykius su projektuotojais, rangovais.

G.Zumarui patikėtos ir KVJU direkcijos Viešųjų pirkimo komisijos pirmininko pareigos.

STT agentai sekė G.Kamkalovą ir G.Zumarą.

Vyrai sulaikyti užpernai įtariant, kad jie veikia neskaidriai, vis labiau klimpsta į korupcijos akivarą.

Pareigūnai G.Zumaro namuose atrado 5000 eurų.

Jis prisipažino, kad dėžutę su konjaku ir pinigais tą dieną paliko jo kabinete apsilankęs G.Kamkalovas. Kiek anksčiau „Latvijas tilti“ vadovas G.Zumarui dar buvo įteikęs brangų šveicarišką laikrodį.

Prisipažino gavęs dovanų

Prokurorai G.Zumarą kaltino, kad jis iš G.Kamkalovo už Latvijos įmonei palankius sprendimus yra priėmęs kyšių, kurių bendra vertė siekia apie 9,5 tūkst. eurų.

Parą areštinėje praleidęs G.Zumaras prisipažino iš G.Kamkalovo paėmęs neteisėtą atlygį už „Latvijas tilti“ esą svarbias paslaugas derinant statybų rangos projektus, išbandant statinių konstrukcijas.

Tačiau teisme klaipėdietis prabilo kitaip: „Tai buvo ne kyšis, o draugiška dovana. Man nebuvo jokios dingsties iš rangovų reikalauti neteisėto atlygio.“

Vadovai leidžiasi paperkami

G.Kamkalovas kaltinamas brukęs kyšius G.Zumarui už „Latvijas tilti“ finansiškai naudingus su uosto statybomis susijusius konkrečius sprendimus.

Prieš tai STT pareigūnai akylai stebėjo ir G.Kamkalovą, ir G.Zumarą – slaptai filmavo jų susitikimus mieste, įrašinėjo pokalbius, kurie išklausyti ir teisme.

Vienam „Latvijas tilti“ akcininkui G.Kamkalovas gyrėsi nusiderėjęs dėl kainų, užsiminė apie būtinybę pamaloninti statybų užsakovus, kurie esą noriai leidžiasi „patepami“.

Klaipėdoje sulaikytas G.Kamkalovas taip pat pernakvojo areštinėje. Nuo pat pradžių jis neigė kaltinimus dėl kyšininkavimo, bet aplinkybių neaiškino.

Teismo salėje latvis aiškino, kad G.Zumarui įteiktas maišelis su pinigais – apmaudus nesusipratimas: „Ne jam buvo skirtos šios dovanos.“

Paliko svetimą maišelį?

G.Kamkalovas teigė nesiekęs G.Zumaro palankumo: „Tą dieną atvykau į Klaipėdą pasveikinti verslo partnerių, tarp kurių yra Jūrų uosto direkcija. Visada taip darome prieš Jonines – nacionalinę Latvijos šventę.“

Rytą G.Kamkalovas užsuko į KVJU direkciją, pasak jo, ne papirkti G.Zumaro, o padėkoti už bendradarbiavimą, įteikti jam ir kitiems partneriams latviškų suvenyrų.

Klaipėdoje latviai statė estakadą virš veikiančio geležinkelio – koreguojant užduotis pasitaikė techninių problemų, kurios, pasak G.Kamkalovo, buvo sprendžiamos darbo tvarka.

„Automobilyje buvo daugiau vienodų maišelių, traukdamas juos netyčia susipainiojau – G.Zumarui perdaviau kitam asmeniui vežtą dovaną“, – teisme kyšininko etiketės kratėsi verslininkas.

G.Zumarui dovanotą šveicarišką laikrodį G.Kamkalovas pirkęs savo lėšomis – tam paaukojęs dalį „Latvijas tilti“ jam skirtos 15 tūkst. eurų premijos.

„Verslo sluoksniuose tokios dovanos įprastos. G.Zumarui laikrodį įteikiau kaip geram inžinieriui. Manau, jis to vertas“, – tvirtino teisiamas Latvijos pilietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.