Plėšikai iš Žemaitijos įkliuvo su Danijoje pagrobtais daiktais

Du su vogtais daiktais nutverti Žemaitijos gyventojai greitai bus teisiami už tai, kad turėjo didelės vertės nusikalstamu būdu įgyto turto – Danijoje pagrobtų elektros prietaisų ir drabužių.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-17 22:59, atnaujinta 2018-04-17 23:00

Anksčiau ne kartą teistas plungiškis E.B. ir vienos Telšiuose registruotos autotransporto įmonės direktorius N.J. pateko į teisėsaugos akiratį, kai buvo sulaikyti kelyje su įkalčiais.

Prieš tai Klaipėdos apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai jau buvo gavę duomenų, kad šie žemaičiai gabena į Lietuvą ir čia pardavinėja Skandinavijoje pagrobtus didelės vertės daiktus.

Stebint įtariamuosius ir jų maršrutus naktį Telšių rajone sustabdytas vilkikas su puspriekabe, kurioje buvo sukrautos drabužių pakuotės ir elektriniai diskiniai pjūklai. Sunkvežimį lydėjo E.B. ir N.J.

Per patikrą automobilio vairuotojas policijos pareigūnams pateikė suklastotus krovinio gabenimo dokumentus ir padirbtą transporto priemonės techninės apžiūros kortelę.

Vilkikas gabeno neteisėtai įgytus daiktus, kurių vertė siekė apie 100 tūkst. eurų. Danijos kriminalistai patvirtino, kad į Lietuvą įvežti prietaisai ir drabužiai buvo pavogti jų šalyje.

Negalėję dokumentais pagrįsti į Lietuvą įvežto krovinio legalumo įtariamieji iš esmės pripažino turėję neteisėtai gauto turto, bet painiojosi aiškindami jo įgijimo aplinkybes.

Atlikus kratą plungiškio E.B. bute atrastas dar vienas falsifikatas – kitos Vilniuje neva registruotos autotransporto įmonės spaudas.

Telšių įmonės direktorius neteisėtai laikė šaunamąjį ginklą – revolverį ir penkis šovinius.

Klaipėdos apygardos prokuratūros sprendimu vilkikas su puspriekabe areštuotas, o įtariamųjų teisės į turėtus grynuosius pinigus apribotos.

Sulaikyti daiktai grąžinti į Daniją nukentėjusiesiems.

Abiem įtariamiesiems skirtos švelnesnės nei suėmimas kardomosios priemonės.

Ikiteisminis tyrimas jau baigtas – baudžiamoji byla perduoda Telšių apylinkės teismui.

Įkliuvęs Plungės rajono gyventojas E.B. Klaipėdos policijos kriminalistams gerai pažįstamas.

Vos prieš du mėnesius jis išklausė nuosprendį kitoje byloje dėl panašaus nusikaltimo.

Tą kartą plungiškis nubaustas dvejų metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad su savo bendrininkais laikė ir gabeno apie 4000 pakuočių su Norvegijoje pavogtais rūbais. Iš jo buvo konfiskuota 13 tūkstančių eurų. Už naudojimąsi nusikalstamu būdu gautu didelės vertės turtu numatyta maksimali bausmė – ketveri metais nelaisvės.

Vagišių taikiniu svetur tapo traktoriai

Prieš kelerius metus, kai į Lietuvą plūstelėjo Švedijoje ir Danijoje pagrobta žemės ūkio technika, paaiškėjo, kad vagišius labiausiai vilioja transporto priemonių varikliai ir traktoriai.

Vogtos žemės ūkio technikos dokumentai suklastojami, perkalami identifikavimo ženklai. Paskui per Baltiją į Klaipėdos ir Rygos uostus atplukdytas grobis peršamas pirkėjams kaip legali prekė.

Padirbtus traktorių numerius sunkiai atpažįsta net įgudę ekspertai. Pigesne žemės ūkio technika susigundžiusios bendrovės kartais gali ir nežinoti, kad perka kitapus Baltijos pagrobtus traktorius.

„Traktoriai grobiami dėl įspūdingo pelno – kai kurių vertė yra didesnė nei prabangių automobilių“, – kalbėjo Klaipėdos policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Zigmas Turskis.

Vagims palanki ir apskaitos tvarka – Lietuvoje pirkėjai įgytus traktorius privalo registruoti ne valstybinėje įmonėje „Regitra“, o rajonų savivaldybių administracijų žemės ūkio skyriuose.

Jonavos rajone įsikūrusioje bendrovėje „Blauzdžių agroservisas“ prieš dvejus metus aptikti net septyni Švedijoje pavogti traktoriai „John Deere“ (nuotr.). Jų vertė – apie 600 tūkst. eurų.

Klaipėdos teritorinės muitinės mobilioji grupė kelyje Plungė–Mažeikiai sulaikė vilkiką MAN, gabenusį dar vieną Švedijoje pavogtą traktorių „John Deere“.

Vėliau Klaipėdos rajone aptikti dar du nugvelbti traktoriai. Kartu su Švedijos teisėsaugininkais buvo nustatyti šeši žemės ūkio technikos vagystėmis šioje šalyje įtariami lietuviai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.