Teismas sudėliojo taškus: D. Kedys – žudikas, R. Ivanauskas – bendrininkas

Aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme nuteistas Drąsiaus Kedžio bendrininkas Raimundas Ivanauskas  Lietuvos Aukščiausiajame teisme (LAT) patyrė visišką pralaimėjimą. 

Teismas buvo kategoriškas - R.Ivanauskas padėjo D.Kedžiui planuoti žmogžudystes ir už tai turi atlikti bausmę. <br> lrytas.lt montažas.
Teismas buvo kategoriškas - R.Ivanauskas padėjo D.Kedžiui planuoti žmogžudystes ir už tai turi atlikti bausmę. <br> lrytas.lt montažas.
Teismas buvo kategoriškas - R.Ivanauskas padėjo D.Kedžiui planuoti žmogžudystes ir už tai turi atlikti bausmę. <br>D.Umbraso nuotr.
Teismas buvo kategoriškas - R.Ivanauskas padėjo D.Kedžiui planuoti žmogžudystes ir už tai turi atlikti bausmę. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 24, 2018, 2:08 PM, atnaujinta Apr 26, 2018, 5:01 PM

Antradienį teismas visiškai atmetė jo kasacinį skundą, o skunde išdėstytus motyvus pavadino prieštaraujančiais jau priimtoms nutartims. 

R.Ivanauskas ir jo gynėjai teismui buvo nurodę tris galimus bylos baigties variantus - byla nutraukiama ir nuosprendis panaikinimas, byla grąžinama į Lietuvos apeliacinį teismą ir nagrinėjama iš naujo arba R.Ivanauskas atleidžiamas nuo bausmės dėl ligos. 

2009 metais D.Kedį žudyti tariamus pedofilus skatinęs ir aktyviai jam pagalbininko ieškojęs R.Ivanauskas bei jo interesus gynę advokatai Arnoldas Blaževičius bei Inga Blaževičienė teisme daugiausia dėmesio skyrė mirusiam D.Kedžiui. 

Jie teismui bandė įrodyti, kad R.Ivanausko atžvilgiu negalėjo būti priimtas apkaltinamasis nuosprendis, nes esą niekas neįrodė, kad D.Kedys nužudė Joną Furmanavičių bei Violetą Naruševičienę ir ketino nužudyti Laimutę Stankūnaitę ir Andrių Ūsą.

Esą pavadindami D.Kedį žudiku teismai pažeidė nekaltumo prezumpciją, be to, esą nebuvo galima nuteisti R.Ivanausko, nes nėra nuteistas D.Kedys. 

LAT teigimu, šie nuteistojo ir jo gynybos argumentai yra niekiniai ir nekaltumo prezumpcija nebuvo pažeista, nes nuosprendyje D.Kedžio padaryti nusikaltimai yra paminėti tik tiek, kiek tai įrodo R.Ivanausko atliktus nusikalstamus veiksmus.

R.Ivanauskas yra suimtas nuo pernai metų birželio pabaigos ir bausmę atlieka Alytaus pataisos namuose. 

Pataisos namų administracija D.Kedžio bendrininką jau kartą bandė ištraukti į laisvę. 

Ji kreipėsi į Alytaus teismą prašydama atleisti R.Ivanauską nuo bausmės atlikimo dėl sveikatos būklės, tačiau tiek Alytaus teismas, tiek vėliau skundą nagrinėjęs Kauno apygardos teismas pataisos namų teikimą atmetė. 

R.Ivanausko laukia ne tik ilgi nelaisvės metai, bet ir civilinis ieškinys. 

Iš jo šešioms J.Furmanavičiaus seserims, Andriaus Ūso tėvams ir jo žmonai bei Tatjanai ir Stasiui Stankūnams priteista po 10 tūkstančių eurų, o L.Stankūnaitei – 28 962 eurai.

Atsiskaityti su nukentėjusiais R.Ivanauskas neskuba. Nors ikiteisminio tyrimo metu nukentėjusiųjų ieškiniui užtikrinti buvo apribotos D.Kedžio bendrininko teisės į jo turimą turtą, atėjus laikui mokėti paaiškėjo, kad Kaune, Šarkuvos gatvėje, esantį savo butą už gautą paskolą R.Ivanauskas yra užstatęs bankui. 

Vyras jam vis dar yra skolingas apie 8000 eurų, kuriuos neskubėdama bankui moka R.Ivanausko turtu besirūpinanti jo sesuo Janina Visockienė.    

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.