Lietuvos mobiliojo ryšio operatorių susitarimas: „Neliks prasmės vogti telefonus“

Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai ketvirtadienį pasirašo susitarimą blokuoti vogtų telefonų IMEI ir sako, kad neliks prasmės vogti telefonus.

Lietuvos mobiliojo ryšio operatorių susitarimas: „Neliks prasmės vogti telefonus“.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Lietuvos mobiliojo ryšio operatorių susitarimas: „Neliks prasmės vogti telefonus“.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-26 10:47, atnaujinta 2018-04-26 12:14

„Tai reiškia, kad jei į vogtą ar pamestą telefoną įdėsite SIM kortelę, įrenginys bus blokuojamas ir neveiks“, – paskelbta Policijos departamente Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje.

Didžiausios Lietuvos telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“, „Tele2“ ir „Telia Lietuva“ pasirašė sutartį su duomenų analizės ir dirbtinio intelekto sprendimų kūrėja „Scorify“. Ji vystys vieningą ir viešą blokuojamų IMEI numerių duomenų bazę.

Įmonė programuos sistemą, į kurią operatoriai talpins (ir joje tikrins) vogtų, pamestų ir kitų probleminių telefonų IMEI numerius.

Naujoji sistema leis ryšio operatoriams tarpusavyje keistis Lietuvoje ir užsienyje vogtų, pamestų ir apgaule įgytų telefonų IMEI numeriais.

Lietuvos operatoriai sistemoje matys ne tik vieni kitų pateiktus IMEI, kuriuos blokuos. Jie taip pat matys IMEI numerius, pateiktus daugiau nei 140-ties ryšio operatorių visame pasaulyje.

„Tai reiškia, kad iš kuprinės Lietuvoje ištrauktas telefonas neveiks su britiška SIM kortele, o Didžiojoje Britanijoje prarastas įrenginys neveiks Lietuvoje“, – sako „Scorify“ direktorius Žilvinas Milerius.

Policijos duomenimis, 2016 metais pavogti 3 tūkst. 103 telefonai, 2017 m. – 2 tūkst. 348, šiemet pirmą ketvirtį – 393.

Vogti telefonai dažnai naudojami darant ir kitus nusikaltimus, ypač sukčiaujant.

Taip pat veiks savitarnos sistema, joje gyventojai, perkantys telefonus iš privačių rankų, galės pasitikrinti, ar įsigyjamas įrenginys anksčiau nebuvo vogtas ar pamestas tikrojo savininko.

Naujausiais duomenimis, šiuo metu jau veikia pilotinis savitarnos portalas www.manoimei.lt, jame galima pasitikrinti, ar įrenginio užsienio operatoriai nėra įtraukę į vogtų ar pamestų įrenginių registrą.

Pasaulyje 10-30 proc. naudojamų mobiliųjų įrenginių yra vogti.

Mobiliojo ryšio operatorių duomenimis, kai užsienio valstybės ėmė taikyti dabar Lietuvoje diegiamą sistemą, telefonų vagysčių žymiai sumažėjo

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.