Girtas moterį pražudęs vairuotojas pinigais neišsipirko nuo teismo

30 000 eurų. Tiek sumokėjęs moters, kurią girtas pražudė kelyje, artimiesiems dabar jau buvęs gimnazijos direktorius 54 metų Augutis Tymukas tikėjosi išvengti teisiamųjų suolo. Tačiau tam pasipriešino prokurorai.

A.Tymukas iš gimnazijos direktoriaus kėdės atsisės į teisiamųjų suolą.<br>V.Skujos nuotr.
A.Tymukas iš gimnazijos direktoriaus kėdės atsisės į teisiamųjų suolą.<br>V.Skujos nuotr.
R.Savukynas sukėlė mirtiną avariją.  
R.Savukynas sukėlė mirtiną avariją.  
Nėra abejonių, kad tartis su aukos artimaisiais bandys ir 55 metų Raimundas Savukynas. 
Nėra abejonių, kad tartis su aukos artimaisiais bandys ir 55 metų Raimundas Savukynas. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-04-29 09:55

Artimiausiu metu prieš Rokiškio teismą stos tragiškos avarijos sukėlimu kaltinamas buvęs Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktorius A.Tymukas. Panevėžio apylinkės prokuratūra baigė didelį visuomenės atgarsį sukėlusios bylos tyrimą.

A.Tymukas kaltinamas sukėlęs avariją, per kurią žuvo 45-erių moteris, o jos 23 metų sūnus buvo sužeistas. Kartu su mokyklos direktoriumi tą lemtingą vakarą važiavo bendrakeleivis ir sugėrovas, dabar irgi jau buvęs Jūžintų Juozo Otto Širvydo pagrindinės mokyklos direktorius 54-erių Eimutis Mališauskas.

Palikę kraupios avarijos aukas be pagalbos abu nulėkė tolyn, bet vėliau buvo sulaikyti.

Praėjus kelioms valandoms po avarijos A.Tymukui buvo nustatytas 1,93 promilės, o E.Mališauskui – 2,27 promilės girtumas.

Bylos tyrimui vadovavusi Panevėžio apylinkės prokurorė Gražina Petrulytė sakė, kad A.Tymukas pripažino kaltę, atlygino žuvusiosios vaikams ir vyrui 30 tūkst. eurų žalą ir jų atsiprašė.

Tuomet aukos artimieji sutiko, kad byla būtų nutraukta.

Įstatymas leidžia susitaikyti net ir tada, kai dėl girto vairuotojo kaltės žūsta žmogus.

Vis dėlto tokiai baigčiai paprieštaravo valstybės kaltintoja.

„Nemanau, kad tai būtų teisinga moraline prasme.

Be to, ir visuomenės akyse teisingumas būtų iškreiptas“, – paaiškino G.Petrulytė, kodėl nesutiko nutraukti bylos.

A.Tymukui pareikšti kaltinimai pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo, avarijos sukėlimo esant girtam ir žmonių palikimo be pagalbos, kai grėsė pavojus jų gyvybei.

E.Mališauskas šioje byloje bus apklaustas kaip liudytojas. Jam neteks atsakyti ir už tai, kad nesuteikė pagalbos sužeistiesiems. Ši pareiga ir atsakomybė tenka vairuotojui.

Motinai ir sūnui – baisus smūgis kelyje

Kraupi avarija įvyko prieš 5 mėnesius Rokiškio rajono Mitragalio kaime. Tyrėjams buvo pateikta tokia versija. Tragedijos dieną sutikęs sergantį kolegą E.Mališauskas paprašė jį nuvežti pas vieną ūkininką. Vyrai aptarė medžioklės reikalus.

Pakeliui direktoriai sustoję prie parduotuvės ir nusipirkę du butelius tekilos. Prie alkoholio butelio aptarę reikalus vyrai susiruošę važiuoti namo. A.Tymukas sėdo prie žmonai priklausančios mašinos vairo, o kolega įsitaisė šalia.

Vėliau kaltinamasis tikino neprisimenantis visų aplinkybių, tačiau neneigė, kad girtas vairavo mašiną ir kažką kliudė kelyje.

Tą vakarą moteris su sūnumi važiavo į namus, tačiau pakeliui sugedo mašina. Kelkraštyje sustojusi vairuotoja įjungė avarinius signalus. Moters sūnus pakeitė generatoriaus dirželį ir abu ruošėsi važiuoti.

Jaunuolis darė bagažinės dangtį, o moteris ėjo prie vairuotojo durelių, kai staiga iš priekio atvažiuojanti mašina, vairuojama A.Tymuko, juos abu kliudė. Moteris žuvo iškart, o jos sūnus buvo sužeistas.

Girtas lėkė išsinuomotu automobiliu

Nėra abejonių, kad tartis su aukos artimaisiais bandys ir 55 metų Raimundas Savukynas, kuris praėjusią savaitę girtas vairuodamas išsinuomotą automobilį Vilniuje mirtinai sužalojo ant galinės taksi sėdynės sėdėjusią 26 metų merginą.

Kraupi avarija įvyko, kai apie 4 valandą ryto bendrovės „CityBee“ automobilį „Volkswagen Golf“ išsinuomojęs R.Savukynas Laisvės prospekto ir T.Narbuto gatvės sankryžoje rėžėsi į taksi automobilio „Toyota Prius“ galą (nuotr. apačioje), kai jis sustojo laukti žalio šviesoforo signalo.

Ant galinės jo sėdynės sėdėjusi mergina žuvo iš karto, šalia sėdėjęs metais vyresnis jos draugas patyrė stuburo sužalojimų ir yra gydomas ligoninėje.

Per avariją žuvusi mergina buvo baigusi aukštąją mokyklą ir dirbo vienoje didelėje įmonėje.

Nesunkiai sužalotas ir taksistas. Traumų išvengė tik avariją sukėlęs vyras. Jam iš karto po nelaimės buvo nustatytas 1,51 promilės girtumas.

R.Savukynas dirba spaustuvės „Spaudos kontūrai“ direktorės pavaduotoju. Šios bendrovės vadovė Jolanta Peškaitienė teigė, kad ilgametis darbuotojas niekada neturėjo problemų dėl alkoholio, todėl nelaimė sukrėtė visą kolektyvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?