Laimutės Stankūnaitės dukters tvirkinimo byla persikelia į Vilnių

Dėl pedofilijos nuteistos Laimutė Kedienė ir Olga Girdauskienė savo nekaltumą dėl tvirkinimo turės įrodinėti ne Kauno, o Vilniaus apygardos teismui. 

Vilniaus apygardos teismas netrukus pradės nagrinėti dvi apeliacines bylas dėl L.Kedienės padarytų nusikaltimų.  <br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus apygardos teismas netrukus pradės nagrinėti dvi apeliacines bylas dėl L.Kedienės padarytų nusikaltimų.  <br>T.Bauro nuotr.
O.Girdauskienė mano, kad ji L.Stankūnaitės dukters netvirkino, o jei ir tvirkino, jos nusikaltimams jau suėjo senatis. <br>G.Bitvinsko nuotr.
O.Girdauskienė mano, kad ji L.Stankūnaitės dukters netvirkino, o jei ir tvirkino, jos nusikaltimams jau suėjo senatis. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 1, 2018, 5:28 PM, atnaujinta May 1, 2018, 5:53 PM

Į sostinę ši byla perduota Lietuvos apeliacinio teismo sprendimu, po to, kai Kauno apygardos teismas, kuriame anksčiau dirbo L.Kedienės dukra Neringa Venckienė, nusišalino nuo apeliacinės bylos nagrinėjimo. 

Posėdžiai, kaip ir Kauno apylinkės teisme, kuris L.Kedienę ir O.Girdauskienę pripažino kaltomis dėl mažametės tvirkinimo, o Vytautą Kedį išteisino suėjus senaties terminui, bus nevieši, juose dalyvauti galės tik proceso dalyviai. 

Šioje byloje teismui yra pateikti trys apeliaciniai skundai. 74 metų L.Kedienė prašo ją išteisinti ir atmesti anūkės vardu pateiktą civilinį ieškinį, o mergaitės aukle vadinta O.Girdauskienė (67 metų) iš aukštesnės instancijos teismo reikalauja dar daugiau.
 
34 lapų dydžio apeliaciniame skunde ji prašo, kad dalis kaltinamojo akto būtų grąžinta atgal į prokuratūrą, nes esą kaltinimai jai buvo surašyti netikslūs, ir nurodo, kad jos skundo nagrinėjimas įmanomas tik pašalinus trūkumus.

O.Girdauskienė taip pat reikalauja, kad kai kurie epizodai, dėl kurių ji buvo pripažinta kalta ir nuteista, iš nuosprendžio turi būti pašalinti suėjus senačiai, o dėl kitų ją esą reikia išteisinti, nes nebuvo padaryta nusikaltimo.

„Prašau ieškinio reikalavimus atmesti, visas procesines prievartos priemones panaikinti ir nepriteisti jokių procesinių išlaidų”, – rašo pensininkė, kuri skundžiasi sunkia finansine padėtimi, nors yra dviejų namų savininkė. Tiesa, abu jos namai užstatyti bankui. 

Pirmosios instancijos teismo nuosprendis netenkino ir su dukra užsienyje gyvenančios L.Stankūnaitės. 

Ji Kauno apylinkės teismui neturi pretenzijų dėl O.Girdauskienei ir L.Kedienei skirtų laisvės apribojimo bausmių, tačiau yra nepatenkinta jos dukrai iš tvirkintojų priteista suma. 

L.Stankūnaitė mano, kad dėl jos dukrai padarytos žalos ir Kedžių namuose patirtų kančių, kai mergaitė buvo nuolat mokoma nekęsti motinos, kalbėti apie tariamai ją prievartavusius pedofilus ir iš jų „sysalų” išbėgančius „kremus”, L.Kedienė ir O.Girdauskienė turi sumokėti ne po 5000 eurų, o sumą, kurią ji buvo nurodžiusi dar ikiteisminio tyrimo metu, – 579,2 tūkstančio eurų.

L.Kedienei šioje byloje teismas yra skyręs pusantrų metų, o O.Girdauskienei – dvejų metų laisvės apribojimo bausmes. Nuo 23 iki 6 valandos pensininkės privalo būti namuose ir dalyvauti pusmetį trunkančioje elgesio pataisos programoje. 

Vienintelis, kuris šioje byloje nerašė apeliacinio skundo, yra V.Kedys. 

Nors buvo surinkta pakankamai įrodymų, kad 79 metų pensininkas aktyviai dalyvavo anūkės „lytiniame švietime” ir mokė ją, kaip reikia piešti lyties organus, byla jam buvo nutraukta dėl senaties.

L.Kedienei į Vilnių teks važinėti ir dėl bylos, kurioje ji buvo išteisinta dėl buvusio prokuroro Kęstučio Betingio šmeižimo ir pranešimo apie nebūtą nusikaltimą.

Savo teise apskųsti šį nuosprendį pasinaudojo tiek nukentėjusiuoju pripažintas K.Betingis, tiek valstybinį kaltinimą byloje palaikiusi prokurorė Lina Gudonienė. 

Prokuratūra prašo nuteisti L.Kedienę dėl šmeižto ir melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą ir skirti jai 1 metų ir 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmę, dalyvauti elgesio pataisos programoje ir sumokėti 941 euro baudą, kurią N.Venckienės motinai dar 2014 metais buvo skyręs Alytaus apylinkės teismas ir kurios ji iki šiol nesumokėjo.

K.Betingis L.Kedienei yra pareiškęs 7000 eurų civilinį ieškinį. Tokia suma jis įvertino jam padarytą neturtinę žalą, kai kelerius metus N.Venckienės ir jos motinos buvo puolamas dėl savo darbo. 

Nepaklusęs N.Venckienės reikalavimams kuo greičiau perduoti tuomet Laimutės Stankūnaitės dukters tvirkinimu kaltinto Andriaus Ūso bylą teismui K.Betingis užsitraukė pedofilijos skandalo kūrėjų nemalonę.

Prokuroras ne kartą buvo kaltinamas išgalvoto pedofilų klano dangstymu, įvairiais nusikaltimais, bylų vilkinimu, pats vadinamas pedofilu, o galiausiai apkaltintas D.Kedžio nužudymu, nors Lietuvos ir Švedijos ekspertai nustatė, kad N.Venckienės brolis mirė girtas užspringęs savo paties skrandžio turiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.