Įžūlus vyro planas baigėsi tragedija – ketino apvogti, bet nužudė

Ne kartą teistas klaipėdietis, atsitiktinai atsidūręs jį pavėžėjusio vyro namuose, subrandino planą, kaip būtų galima jį apiplėšti. Viskas baigėsi daug liūdniau.

Tauragiškiai V.Jonaitis (dešinėje) ir R.Surblys teismo sprendimo laukė laisvėje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Tauragiškiai V.Jonaitis (dešinėje) ir R.Surblys teismo sprendimo laukė laisvėje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Griežtai nubaustas D.Milašius (dešinėje) kaltę pripažino, E.Milašauskas – iš dalies.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Griežtai nubaustas D.Milašius (dešinėje) kaltę pripažino, E.Milašauskas – iš dalies.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 9, 2018, 8:24 PM

Išgirdęs, kad už grotų teks praleisti šešiolika metų, žiauraus nusikaltimo organizatorius 39 metų Egidijus Milašauskas teismo salėje prapliupo: „Nieko nesupratau, gryna nesąmonė, visi meluoja, nėra čia teisybės.“ Jis savo pyktį sustiprino daugybe keiksmažodžių.

Vyras dar turi galimybę skųsti Klaipėdos apygardos teismo sprendimą.

Už tą patį nusikaltimą – plėšimą ir nužudymą – 14 metų ir 3 mėnesiams į pataisos namus keliaus ir metais jaunesnis Dainius Milašius.

Dar du tauragiškiai – Vytautas Jonaitis ir Rimantas Surblys – atsipirko lygtinėmis bausmėmis.

Nuo sumušimų mirė

Apsvaiginti alkoholiu ir apiplėšti – tokia mintis kilo E.Milašauskui susipažinus su 53 metų vyru ir pirmą kartą apsilankius jo namuose.

Juo labiau kad šis laikinai gyveno vienas – žmona tuo metu po operacijos gydėsi Palangos reabilitacijos ligoninėje.

Kompanija galbūt ir nesitikėjo, kad viskas baigsis taip tragiškai, – apiplėštas vyras nuo sumušimų mirė.

Plėšikams nepakako svetimuose namuose rastų aukso dirbinių ir kitokių daiktų. Jie dar ištuštino šeimos šaldytuvą ir pasigrobė keturias šaldytas antis, 11 kilogramų avienos, 15 kilogramų vištienos ir uogienių, net iš Romos dovanų parvežtą rožinį.

Ėmė viską, ką tik surado

2016 metų gruodžio pabaigoje Saulių Navicką į Griežpelkių kaimą šalia Tauragės iš miesto parvežė nauji pažįstami V.Jonaitis ir E.Milašauskas.

Šeimininkas pakvietė E.Milašauską į namus, vyrai išgėrė alaus. Tuomet svečiui ir šovė į galvą planas, kaip apvogti žmogų. Juo labiau kad jo žmonos laikinai nebuvo.

V.Jonaitis gruodžio 23-iosios vakarą E.Milašauską ir D.Milašių nuvežė prie S.Navicko namų ir automobilių stovėjimo aikštelėje liko laukti signalo.

Jam bičiuliai neva buvo sakę: „Nugirdysime ir apvogsime.“ Sakė, kad jis greitai „nulūš“ nuo degtinės, nes anąkart nuo alaus kaipmat apsvaigo.

Tuomet kompanija būtų pardavusi vogtus daiktus ir pinigus pasidalijusi po lygiai.

Gal po pusantros valandos laukimo V.Jonaitis įvažiavo į kiemą. E.Milašauskas išnešė daiktus. Pagrobtą turtą trijulė nuvežė pas bičiulį.

Į vagišių akiratį pakliuvo auksiniai žiedai, auskarai, grandinėlė, sidabrinė koljė, krūvelė bižuterijos, televizorius, fotoaparatas, kompiuteris, lagaminas, pora kilogramų kavos pupelių, keli indeliai maltos kavos. Patirta žala įvertinta 4606 eurais.

Vėliau kai kuriuos maždaug 1 tūkstančio eurų vertės daiktus pavyko rasti.

Ant kūno – šešiolika smūgių

Mirusysis buvo aptiktas ne iš karto, nors kaimynai pastebėjo, kad kiemo vartai atidaryti ir šuo laksto palaidas.

Kai vyras pirmąjį vakarą ir kitą dieną neatsiliepė telefonu, reabilitacijos ligoninėje buvusi jo žmona sunerimo ir apie tai papasakojo aplankyti atvykusiems artimiesiems.

Jie grįždami namo užsuko pasidomėti, kas nutiko.

Visi namai buvo išnaršyti ir išversti, o vyrą artimieji rado diržu surištomis rankomis ir mirtinai sumuštą.

Teismo ekspertai ant jo kūno suskaičiavo 16 smūgių. Žmogus mirė kraujui išsiliejus į smegenis.

„Bijau būti savo namuose, iki šiol geriu vaistus, o pakeisti namo negaliu, nes už jį moku bankui paskolą“, – teisme kalbėjo moteris.

 

Ji pateikė 50 tūkst. eurų neturtinės žalos ieškinį.

Rankas surišo diržu

D.Milašius tikino nelabai ką atsimenąs, nes tą vakarą buvo apsvaigęs, o iki tragiškų įvykių girtavo bene pusmetį, nors turėjo nuolatinį darbą – dirbo suvirintoju.

„Neketinau apiplėšti, dėl to nesitarėme, aš to žmogaus nepažįstu. Su Egidijumi pakeliui išgėrėme, po to visi trys gėrėme jo virtuvėje.

Susiginčijau su tuo žmogumi dėl kažko ir susigrūmėme, sudaviau į galvą – gal ne vieną kartą. Paskui ant lovos radau diržą. Surišau jam rankas. Paskui kažko ieškojome, nešėme daiktus į lauką. Jis buvo gyvas, gulėjo ant žemės, kažką burbuliavo“, – teisme kalbėjo D.Milašius.

Ikiteisminio tyrimo metu jo parodymai buvo kitokie, jie ir padėjo teismui nustatyti tiesą.

Tada vyras teigė, kad paskambino E.Milašauskas ir pasiūlė važiuoti apvogti pažįstamą žmogų. O pakeliui buvo suplanuota, kaip suriš šeimininką ir apšvarins jo namus.

Dvylika kartų teistas E.Milašauskas įvardytas nusikaltimo organizatoriumi ir scenarijaus kūrėju, jis ne kartą skambino būsimai aukai, sakė, kad atvažiuos su draugu išgerti.

Dovanojo žmonai vogtą žiedą

Klausydamasis nuosprendžio R.Surblys džiaugėsi, kad jam visa ši istorija baigėsi palyginti gerai – vieni metai nelaisvės bausmę atidedant. Mat taksistu dirbančio vyro taip pat buvo prašoma nuvežti į tauragiškio namus, kuriuos planuota apvogti, bet jis nesutiko.

Tačiau vogtą auksinį žiedą iš vagių už 80 eurų žmonai vis vien nupirko. Tikroji šio žiedo vertė – 600 eurų. Žmoną apdovanojęs vyras neneigė suvokęs, kad papuošalas kainavo kur kas daugiau, negu jis sumokėjo.

Trys plungiškiai visiškai pripažino kaltę, o E.Milašauskas – tik iš dalies: „Apvogiau.“

Jis kategoriškai neigė sudavęs smūgius ir rišęs žmogų. Mirusiojo našlės neturtinės žalos ieškinys patenkintas iš dalies – E.Milašauskas ir D.Milašius jai turės sumokėti 20 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.