Prokuratūra siūlo advokatą A. Šukevičių ir bankroto administratorių L. Lobeckį nuteisti lygtinai

Prokuratūra siūlo kaltais dėl kyšininkavimo pripažinti advokatą Artūrą Šukevičių ir bankroto administratorių Liną Lobeckį, nuteisti juos lygtinai ir 3 metus uždrausti verstis profesine veikla.

Advokatas Artūras Šukevičius.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Advokatas Artūras Šukevičius.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2018, 3:24 PM, atnaujinta Jun 6, 2018, 4:00 PM

Advokatą A.Šukevičių ir bankroto administratorių L.Lobeckį 2016 metų spalį sulaikė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai.

Tyrimas pradėtas turint įtarimų, kad veikdami kartu L.Lobeckis ir A.Šukevičius reikalavo iš bankrutuojančios įmonės buvusio direktoriaus 15 tūkst. eurų kyšio už teisminio proceso sustabdymą ir dalį – 5 tūkst. eurų – reikalauto kyšio priėmė. Pinigų buvo reikalaujama 2016 metų rugsėjo ir spalio mėnesiais.

Vilniaus apygardos teisme trečiadienį posėdyje kalbėjęs prokuroras Rimas Juodis sakė, kad kaltinamieji kyšį priėmė už neteisėtą veikimą vykdant savo pareigas. Prokuroras R.Juodis teigė, kad abu kaltinamieji yra laikomi valstybės tarnautojams prilygintais asmenimis.

„Jų veiksmai nebuvo nukreipti į kreditorių interesus, jie buvo suinteresuoti kuo greičiau užbaigti bankroto procedūrą“, – sakė prokuroras. Bylos duomenimis, gavus kyšį buvo parengtas dokumentas teismui atsisakyti ieškinio dėl tyčinio bankroto.

Prokuroras atkreipė dėmesį, kad A.Šukevičius, L.Lobeckio biure gavęs 5 tūkst. eurų, su pinigais ėmė elgtis kaip su asmeniniais – dalį pasiliko sau, kita dalimi grąžino skolą. A.Šukevičius teisme aiškino, kad ketino įtraukti į apskaitą gautus pinigus, nes įstatymas bankroto procedūrai gautų pinigų oficialų gavimą leidžia įforminti per dvi dienas.

Tačiau prokuroras pažymėjo, kad A.Šukevičius pinigų gavimo oficialiai neįformino, pinigus pateikusiam asmeniui nebuvo išduoti jokie pinigų perdavimą pagrindžiantys dokumentai.

Valstybės kaltintojas mano, kad liudytojo Jano Zachaževskio parodymai yra nuoseklūs.

Prokuroro R.Juodžio manymu, A.Šukevičiui ir L.Lobeckiui turi būti skirta po 4 metus laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant 2 metams.

Kaltinamųjų advokatai prašo išteisinti jų ginamuosius.

Šioje byloje teismui teks spręsti ne tik dėl A.Šukevičiaus ir L.Lobeckio kaltės, bet ir dėl STT ieškinio – per operaciją dingo 300 eurų. Įtariamuosius sulaikę ir pinigus suradę STT pareigūnai pasigedo 300 eurų. STT byloje pateikė civilinį ieškinį dėl operacijos metu dingusių pinigų.

Prokuroras mano, kad šie pinigai turi būti vertinami kaip proceso išlaidos ir turi būti priteisti iš kaltinamųjų.

A.Šukevičiaus advokatas Vidmantas Martyšius stebėjosi, kodėl STT, sulaikiusi A.Šukevičių esant neblaiviam, jį apklausinėjo. V.Martyšiaus skaičiavimais, pirminė jo kliento apklausa vyko A.Šukevičiui būnant apie 2 promiles girtumo. Girtumas buvo nustatomas tik praėjus 8–9 valandoms po sulaikymo, tuomet A.Šukevičiui buvo nustatytas lengvas girtumas.

„Ar galima atlikti su tokiu asmeniu veiksmus? Net pačios blogiausios policijos nuovados pareigūnas su Kelių eismo taisyklių pažeidėju neatlieka veiksmų, jei jis neblaivus“, – sakė V.Martyšius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad A.Šukevičiaus paruošti dokumentai dėl įmonės bankroto buvo tikri, nefiktyvūs.

„Tai bankrotui skirti pinigai. Nėra duomenų byloje, kad A.Šukevičius piktnaudžiavo savo teisiniu statusu. Tų pinigų, kurie buvo rasti L.Lobeckio biure, jokiu būdu negalima laikyti kyšiu. Abu turi būti išteisinti, nėra surinkta duomenų dėl kyšio priėmimo“, – sakė advokatas V.Martyšius.

Bylos nagrinėjimas bus dar tęsiamas kitą savaitę.

Likviduotos mažosios bendrijos „Revipa Group“ buvęs direktorius J.Zachaževskis teisme liudijo, kaip iš jo buvo reikalaujama 15 tūkst. eurų kyšio, kad būtų atsiimti ieškiniai iš teismų dėl tyčinio bendrijos bankroto.

Teismo posėdyje parodymus davęs J.Zachaževskis teigė, kad 5 tūkst. eurų padavė advokatui A.Šukevičiui.

„A.Šukevičius suskaičiavo kiekvieną tūkstantį ir padėjo į stalčių“, – sakė liudytojas.

Trakų rajono gyventojas sakė, kad buvo įkūręs mažąją bendriją „Revipa Group“, pirmaisiais metais ji buvo pelninga, įmonė iš Kinijos pirko prekes, kurios buvo parduodamos per interneto portalus. Tačiau klientams nevisiškai atsiskaičius už prekes, įmonės veikloje atsirado sunkumų. J.Zachaževskis „Revipa Group“ perdavė savo sūnui.

Tačiau 2016 metais buvęs mažosios bendrijos vadovas sulaukė L.Lobeckio skambučio. Pastarasis buvo paskirtas įmonės bankroto administratoriumi. L.Lobeckiui užkliuvo didelės pinigų sumos pervedimas kitai įmonei, J.Zachaževskis jam paaiškino, kad už šiuos pinigus buvo perkama buitinė technika. L.Lobeckis siūlė užsukti ir pasikalbėti, tačiau J.Zachaževskis į kvietimą atsiliepė daug vėliau.

„L.Lobeckis man pasakė, kad jeigu būčiau atėjęs anksčiau, man būtų kainavę 3 tūkstančius eurų ir nebūtų reikėję jokių popierių. Dabar įtraukti antstoliai, advokatai, ir suma bus didesnė“, – teismui pasakojo J.Zachaževskis.

Iš verslininko buvo pareikalauta 15 tūkstančių eurų. Už šią sumą turėjo būti nutrauktos visos su įmonės tyčiniu bankrotu teismuose esančios bylos, o bankrotas būtų buvęs paskelbtas netyčiniu. Vyras pasakojo patekęs į nepavydėtiną padėtį, nes, prislėgtas skolų, visiškai neturėjo pinigų.

J.Zachaževskis teisėjai Jurgitai Kolyčienei yra sakęs, kad į tą patį Vilniaus apygardos teismą, kur dabar nagrinėjama korupcijos byla, savo automobiliu nuvežė advokatą A.Šukevičių ir teismo kanceliarijai pridavė dokumentą, kuriuo atsiima ieškinį dėl tyčinio bankroto.

Verslininkas sakė supratęs, kad advokatas A.Šukevičius nesiūlo jam atstovauti oficialiai, nesiūlė pasirašyti oficialios atstovavimo sutarties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.