19-mečio, išlaikiusio ligotą mamą ir 6 seseris, žudikas išgirdo nuosprendį

Vilkaviškio rajone du jaunuolius užpuolęs ir vieną iš jų nužudęs 21 metų bedarbis Edgaras Arla pirmadienį išgirdo nuosprendį. Žmogžudžiu virtusio chuligano auka, 19-metis Rokas Švedas išlaikė savo šešias seseris ir vėžiu sergančią savo motiną – vaikinas dirbo traktoriumi, sėjo laukus, parnešdavo atlyginimą, ant jo pečių gulė visas šeimos ūkis.

 Kauno apygardos teismas antradienį paskelbė nuosprendį jauno šeimos maitintojo žudikui.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Kauno apygardos teismas antradienį paskelbė nuosprendį jauno šeimos maitintojo žudikui.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 2:16 PM, atnaujinta Jun 19, 2018, 8:39 PM

Niekur nedirbantis, anksčiau dusyk teistas E.Arla Kauno apygardos teisme išgirdo trečią nuosprendį – už žmogžudystę jam skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Žudikas gausiai šeimai privalės sumokėti bendrą 42 tūkst. eurų neturtinę žalą ir atlyginti 1,5 tūkst. eurų laidojimo išlaidas.

Nuosprendis vilkaviškiečiui paskelbtas praėjus lygiai metams nuo nusikaltimo, kurį jis įvykdė 2017 metų birželio 18-osios naktį netoli nuo savo namų.

Pas ūkininkus oficialiai dirbęs jaunas šeimos maitintojas Šiaudiniškių kaime buvo užpultas atsitiktinai, su draugais išlipęs iš automobilio BMW, prie kurio kaimo kelyje privažiavo „Audi“.

Vaikinas netvėrė pykčiu

Su trimis draugais po vietos apylinkes „Audi“ automobiliu važinėjusiam E.Arlai niežtėjo nagai dar iki lemtingų smūgių.

„Noriu kažkam duoti į galvą. Prasuk pro BMW“, – kelionės metu pareiškė vaikinas, išvydęs automobilį.

Šalia BMW kelkraštyje stovėjo „VW Golf“ – kai kurie automobilyje buvę vaikinai pažinojo kompaniją iš „Audi“. Kartu su savo draugais BMW automobilyje buvo ir R.Švedas.

Vaikinams iš trijų mašinų išlipus į lauką, iš pradžių neatrodė, kad įsiplieks muštynės, kai kurie iš draugiškai pasisveikino. Dauguma jų nebuvo priešiškai nusiteikę.

Agresyviai nusiteikęs buvo tik E.Arla, kuris, pasak liudininkų, buvo gerokai įkaušęs.

Gyrėsi „nukirtęs“ aukas

Iš „VW Golf“ išlipusiam Šarūnui K. įjungus telefono prožektorių, E.Arla jį piktai užsipuolė: „Ką čia švieti?“ ir trenkė jam kumščiu per veidą.

„Kas vyksta?“ – prie mašinų nustebęs paklausė R.Švedas.

Pastarajam chuliganas atrėžė: „Dar tu nori?“ ir sudavė kumščiu į veidą.

Nuo smūgių abu vaikinai nukrito ir galva trenkėsi į asfaltą.

Šarūnui K. trauma rimtų pasekmių nesukėlė, tačiau R.Švedui krytis baigėsi tragiškai – vaikinas mirė, kraujui išsiliejus į smegenis.

Palikęs kelyje gulinčias aukas, E.Arba grįždamas namo gyrėsi draugams: Matai, kaip nukirtau? Netikėjai, kad nukirsiu? Bet aš pasikeitęs per pora metų, sustiprėjęs. Tik vienam į smakrą bac, antram į smakrą“.

Išsivežė iš namų

Po naktinio žygio E.Arla namose išgėrė alaus ir krito miegoti. Ryte vaikinas nustebęs išvydo policijos pareigūnus. Pastarieji jį išvežė į areštinę.

Žudikas savo kaltę pripažino ir tikino, jog nuoširdžiai gailisi.

Anksčiau jis buvo teistas už sukčiavimą ir viešosios tvarkos pažeidimą.

Išieškoti iš E.Arlos skolas aukos artimiesiems bus nelengva, nes jis niekur nedirba.

Vaikinas garsėjo darbštumu

R.Švedas buvo pagrindinis šeimos maitintojas – taurelę mėgstančiam tėvui nesirūpinant vaikais, jaunuolis anksti pradėjo dirbti, o gautą atlyginimą skyrė artimųjų išlaikymui.

Vaikinas gyveno su savo šešiomis seserimis, kurių jauniausiai 6, o vyriausiai – 21 metai. Brolis padėjo ir vyresnėlei, kuri mokėsi vienoje kolegijų.

R.Švedas buvo nužudytas prie savo namų, nuėjęs pabendrauti su draugais, kai prie jų privažiavo „Audi“.

Svaigalais nepiktnaudžiaujantis vaikinas ne tik parnešdavo algą, bet ir vairavo traktorių sėjo laukus, atlikdavo kitus sunkius ūkio darbus.

Jaunuolis į konfliktus nesiveldavo, nebuvo patekęs į teisėsaugos akiratį.

„Tai buvo pagrindinis mano ramstis“, – virpančiu balsu teisme ištarė nužudytojo motina, serganti sunkia onkologine liga.

Šeima vertėsi sunkiai – mama gauna nedideles pašalpas, tad sūnaus uždirbti pinigai, jo triūsas buvo labai reikalingas.

Apie R.Švedą palankiai atsiliepė ir Kybartų seniūnas Romas Šunokas: „Šeimyna tvarkinga, alkoholiu nepiktnaudžiauja, mama ir Rokas rūpinosi artimaisiais“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.