​Panorusiems užsidirbti iš slapto čečėnų gabenimo – kartus atpildas

Aštuonis nelegalus į Lenkiją slapta išgabenti norėję čečėnai pinigais gundė Vilniuje dirbančius taksistus. Patys taksi vairuotojai rizikuoti nenorėjo, o kai pagaliau surado vežėją, visus sulaikė pasieniečiai.

Vilniečiai taksistai A.Novikevičius (kairėje) ir D.Požarickis buvo susigundę lengvu uždarbiu, bet nieko neuždirbo.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniečiai taksistai A.Novikevičius (kairėje) ir D.Požarickis buvo susigundę lengvu uždarbiu, bet nieko neuždirbo.<br>D.Umbraso nuotr.
Nelegalų gabenimu rūpinosi Vilniuje gyvenantis čečėnas E.Bitjevas.<br>D.Umbraso nuotr. 
Nelegalų gabenimu rūpinosi Vilniuje gyvenantis čečėnas E.Bitjevas.<br>D.Umbraso nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 3, 2018, 6:06 PM

„Bėga ratai“, – taip užduotį gabenti nelegalus tarpusavyje apibūdindavo Vilniaus taksistai.

Kiek kartų iš jų buvo prašoma tokių paslaugų, nenustatyta, tačiau po vienos nelegalų gabenimo operacijos teisiamųjų suole atsidūrė du taksistai – 31 metų Darjušas Požarickis ir 26 metų Andžejus Novikevičius.

Norėjo pasiekti Lenkiją

Teigiama, kad nelegalų gabenimą kartu su nenustatytu asmeniu organizavo čečėnas Elis Bitjevas, kuriam Lietuvoje buvo suteiktas politinis prieglobstis.

Šiuo metu jis laikomas areštinėje už kitą nusikaltimą.

Praėjusių metų rugpjūčio 13-ąją D.Požarickis interneto pokalbių programa sulaukė savo pažįstamo E.Bitjevo kvietimo susitikti.

Su taksistu susitikęs čečėnas pasiūlė iš Lietuvos į Lenkiją pervežti aštuonis nelegaliai valstybės sieną kirtusius asmenis ir už paslaugą pasiūlė du tūkstančius eurų.

Kokios tautybės asmenis teks vežti, nenurodė, o keleivius apibūdino vienu žodžiu – „siauraakiai“. Pinigai už paslaugą turėjo būti sumokėti tuomet, kai nelegalai saugiai pasieks Lenkiją.

Kratėsi nelegalių keleivių

D.Požarickis Vilniaus apygardos teisme (VAT) teigė gabenti nelegalus atsisakęs, tačiau sutiko paieškoti kitų vairuotojų.

Už tai klientas jam pažadėjo 200 eurų.

D.Požarickis tą pačią dieną paskambino dviem savo pažįstamiems taksistams – vienas net nesileido į kalbas, o antrasis pats panoro pabendrauti su šios paslaugos prašiusiu čečėnu.

Jų susitikimą prie Vilniaus autobusų stoties suorganizavęs D.Požarickis derybose nedalyvavo, bet suprato, kad jos nepavyko. „Ką, bijai? Aš tuo užsiimu jau devynerius metus, ir niekas čia neapgaudinėja“, – tokią nugirstą jų pokalbio frazę tyrėjams nurodė D.Požarickis.

Teko padidinti atlygį

Nepavykus surasti vairuotojo E.Bitjevas pakėlė atlygį – už nelegalų nugabenimą vairuotojas būtų gavęs 3 tūkstančius eurų.

Tuomet D.Požarickis prisiminė kolegą A.Novikevičių, kuris, jo teigimu, turėjo finansinių problemų ir prašė pranešti, jei atsiras kokia nors galimybė užsidirbti.

A.Novikevičius pats irgi atsisakė važiuoti į Lenkiją, bet netrukus surado kitą vairuotoją – Lietuvoje nuo vaikystės gyvenantį baltarusį Aleksandrą Gudekskį.

Namuose bijo kalbėtis

Pas E.Bitjevą į namus sostinės Naujininkų rajone nuvažiavęs D.Požarickis iš čečėno gavo ant lapelio surašytas koordinates, iš kur reikės paimti nelegalus.

Išėjęs su E.Bitjevu parūkyti į balkoną D.Požarickis pastebėjo, kad užsieniečio bute stovi prietaisas su antenomis.

E.Bitjevas paaiškino, jog tai ryšio blokavimui skirta įranga, o jo svečiui įsiminė tai, kad čečėnas namuose buvo itin nekalbus.

Netgi lapelį su nurodytomis koordinatėmis jis atidavė jų neperskaitęs ir nieko nepaaiškinęs. Savo planšetiniame kompiuteryje taksistas patikrino, kad ši vieta – Ignalinos rajone, netoli Baltarusijos sienos.

Nupirko vandens ir šokolado

Netrukus D.Požarickis E.Bitjevą nuvežė į autobusų stotyje esančią parduotuvę, kur jis nupirko 3 mineralinio vandens butelius ir kelis šokoladus. Jie turėjo būti skirti nelegalams.

Čečėnas nurodė vairuotojui atiduoti tik produktus, o prekybos centro maišelį būtinai išmesti.

D.Požarickis viską perdavė A.Novikevičiui, o šis – nelegalus turėjusiam vežti vairuotojui. Užsieniečius paėmęs A.Gudekskis dar turėjo užsukti į Vilnių ir paimti juos turėjusį lydėti čečėną.

Kartu su nelegalais keliauti žadėjęs E.Bitjevas netikėtai persigalvojo ir nurodė, kad važiuos kitas asmuo.

Sulaukę žinių, kad A.Gudekskis nelegalus jau atvežė į Vilnių ir laukia Lazdynuose, taksistai vienu automobiliu nuvažiavo prie E.Bitjevo namų, kur į jį buvo įsodintas kitas tamsaus gymio vyriškis.

Keleivių nebuvo matyti

Kol jie važiavo iki Lazdynų, naujasis pakeleivis neištarė nė žodžio.

Lazdynuose jų jau laukė automobilis „Opel Sintra“ taip užtamsintais galiniais langais, kad aštuonių keleivių visai nebuvo matyti.

Vyrams liko išspręsti kitą problemą – kas mokės už degalus į Lenkiją.

A.Gudekskis pinigų neturėjo, o čečėnai sumokėti už kelionę atsisakė.

E.Bitjevas D.Požarickiui buvo pažadėjęs vėliau duoti 200 eurų, jei jis sumokės už benziną.

„Apskaičiavau, kad degalai iki Lenkijos kainuos maždaug 70 eurų, dar 130 būtų likę man. Aš juk ne milijonierius, man kiekvienas centas – pinigai“, – teisme aiškino D.Požarickis.

Nelegalus vežusiam vairuotojui taksistas nurodė paskui jį važiuoti iki artimiausios degalinės, tačiau degalinės jie nepasiekė.

Abu ekipažus sustabdė Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.