Kolegą bandęs papirkti teisėjas išgirdo palankų nuosprendį

Kyšio davimu Mažeikių teisėjui kaltintas  Kauno apygardos teismo teisėjas 39 metų Ramūnas Antanavičiui išteisintas. Tai antradienį paskelbė Vilniaus apygardos teismas (VAT).  

 Kauno apygardos teismo teisėjas R.Antanavičius nuosprendį išgirdo Vilniuje. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 Kauno apygardos teismo teisėjas R.Antanavičius nuosprendį išgirdo Vilniuje. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2018, 2:04 PM, atnaujinta Jul 3, 2018, 3:10 PM

Įžvelgė STT pinkles

Kauno apygardos teismo teisėjas R.Antanavičius, kurio įgaliojimai bylos nagrinėjimo metu yra sustabdyti, visą laiką neigė bandęs papirkti savo kolegą iš Mažeikių Mindaugą Klemenį.

Jis tikino, kad M.Klemenis jį įklampino bendradarbiaudamas su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnais ir vykdydamas jų nurodymus.

STT anksčiau dirbo ir R.Antanavičius. Vėliau jis tapo Mažeikių rajono apylinkės teismo teisėju, o 2013 metais perėjo į Kauno apygardos teismą.

R.Antanavičius neatmetė, kad šia istorija kas nors siekė pakenkti jo sparčiai karjerai. Kaltės nepripažįstantis teisėjas prašė jį išteisinti.

Gelbėjo girtą vairuotoją?

Bylos duomenimis, R.Antanavičius buvusiam savo kolegai iš Mažeikių M.Klemeniui perdavė 600 eurų. Kauno apygardos teismo teisėjas pas M.Klemenį į namus buvo atvažiavęs praėjusių metų birželio 4-ąją.

M.Klemenio teigimu, Kauno apygardos teismo teisėjas siekė padėti tarptautinio gabenimo bendrovei vadovaujančiam Vitalijui Vaičiui, kuriam Mažeikių policija už vairavimą neblaiviam (1,16 promilės alkoholio) skyrė 300 eurų baudą ir metams atėmė teisę vairuoti.

Šį sprendimą verslininkas apskundė teismui, o bylą turėjo nagrinėti M.Klemenis. Iš pokalbio su R.Antanavičiumi M.Klemenis suprato, kad siekiama, jog iš V.Vaičiaus nebūtų atimta teisė vairuoti arba atėmimo terminas būtų kuo trumpesnis.

Nusprendė grąžinti pinigus

Atsisveikindamas R.Antanavičius iš automobilio paėmė įmautę, kur buvo V.Vaičiaus šaukimas į teismą ir daugiau lapų.

Vakare juos paėmęs M.Klemenis pastebėjo, kad po viršutiniu dokumentu buvo tušti lapai, o tarp jų įdėtas vokas su pinigais.

„Aš jų neišėmiau, neskaičiavau, bet permetęs akimis supratau, kad ten buvo 600 eurų“, – pasakojo M.Klemenis.

Kai teisėjui nepavyko iš karto susisiekti su STT pareigūnu, segtuvą bei voką su pinigais jis paliko R.Antanavičiui priklausančio buto pašto dėžutėje.

„Išsivalyk savo pašto dėžutę“, – R.Antanavičiui telefonu pasakė M.Klemenis.

Po savaitės apie tai jis pranešė ir STT pareigūnams.

Liudytojas - nepatikimas?

VAT teisėjas Gintras Dzedulionis paaiškino, jog kaltinimas buvo grįstas kito teisėjo M.Klemenio parodymais.  M.Klemenis nurodė, kad pas jį į namus atvažiavęs R.Antanavičius nieko  konkretaus neprašė, o išvykdamas paliko segtuvą, kur esą buvo teismų praktikos  pavyzdžiai panašiose bylose.

Kodėl jis nusprendė, kad vakare segtuve rasti pinigai buvo atlygis už jo būsimą sprendimą, M.Klemenis nepaaiškino. „Kodėl  jis iš karto nepaskambino  R.Antanavičiui?“, – stebėjosi nuosprendį paskelbęs teisėjas. 

M.Klemenis ir kitą dieną nesusisiekė nei su R. Antanavičium, nei su STT  pareigūnais. Tik po penkių dienų segtuvą su pinigus įdėjo į R.Antanavičiui  priklausančio buto pašto dėžutę.  

Nei pats R.Anatanvičius, nei jo bute gyvenantys nuomininkai nenurodė, kad  būtų suradę M.Klemenio apibūdintą voką. Tokio voko kratos metu nerado ir  policijos pareigūnai.

Teismas pastebėjo, jog po susirašinėjimų su R.Antanavičium M,Klemenis  ištrynė viber programą ir sunaikino visas rašytas žinutes. 

Tik girdint STT pareigūnams, M.Klemenis vėl atsisuntė viber programą ir  paskambino R.Antanavičiui. Mažeikių teisėjas kolegos vėl klausė, ar  jis išsivalė pašto dėžutę. 

VAT nusprendė, jog M.Klemenio versija, kad voke rasti pinigai – kyšis, atsižvelgus į visas faktines aplinkybes, yra nelogiška ir nereali. 

„M.Klemenis elgėsi labai prieštaringai ir nelogiškai. Jis norėjo informuoti teisėsaugą bet nerado nė vieno tam tinkamo pareigūno. Nors teigė norėjęs pranešti apie nusikaltimą, pats sunaikino ir įkalčius – pinigus įmetė į pašto dėžutę, o programą ištrynė. 

Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis neabejojo, jog  šį nuosprendį skųs Apeliaciniam teismui. Prokuroro teigimu, įstatymuose  nėra numatyta, per kiek laiko gavus kyšį, apie tai reikia pranešti  pareigūnams. 

G.Jasaičio nenustebino tai, kad M.Klemenis neskubėjo informuoti pareigūnų,  o nusprendė tiesiog grąžinti pinigus. Į STT teisėjas kreipėsi tik tuomet,  kai dėl to paties vairuotojo sulaukė daugiau neteisėtų pasiūlymų.  Nuteisė ir prokurorą 

Birželio 22 dieną su tuo pačiu prašymu ir jau 1000 eurų dydžio kyšiu M.Klemenį bandė papirkti tuometis Mažeikių rajono apylinkės prokuroras Žilvinas Gžimaila. Vėliau dėl to paties vairuotojo į teisėją kreipėsi ir vienas advokatas.

„Vienam pasakiau „ne“, antram pasakiau „ne“, tada atėjo trečias. Irgi pasakiau „ne“. Neįmanoma“, – apie patirtą spaudimą viename VAT posėdžių pasakojo Mažeikių teisėjas M.Klemenis.

Už bandymą papirkti teisėją Ž.Gžimailai teismas skyrė 5272 eurų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.