Telefoninių sukčių byloje Šiauliuose nuteisti 11 asmenų, 9 iš jų – recidyvistai

Įkalinimas nuo pusės iki pusantrų metų. Tik tokios bausmės sulaukė telefoninių sukčių gaujos nariai, kurie pasinaudojo net 11 žmonių patiklumu ir juos paliko be visą gyvenimą kauptų santaupų.

Iš įkalinimo įstaigos išklausyti nuosprendžio buvo atvežti keturi sukčiai.<br>G.Šiupario nuotr.
Iš įkalinimo įstaigos išklausyti nuosprendžio buvo atvežti keturi sukčiai.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-11 16:43, atnaujinta 2018-07-11 19:56

Tiesa, ir įkalinimo bausmės sulaukė ne visi – trim teisiamiesiems bausmės vykdymas atidėtas.

Teisėjo Arūno Bartkaus sprendimu iš nuteistųjų gaujos narių priteista beveik 36 tūkstančiai eurų padarytai žalai atlyginti. Tiesa, vilties, kad sukčiai kada nors sugrąžins nors dalį pinigų, beveik nėra.

Du apgautieji mirė

11 sukčių gaujos narių, iš kurių 9 pripažinti recidyvistais, bylą sudarė net 35 tomai. Bet tai dar ne viskas, nes teisėsaugininkai į šią bylą sudėjo tik menką dalį kito dar didesnio ikiteisminio tyrimo epizodų.

Prieš teismą stojo tik tie sukčiai, kurie pripažino kaltę, o likusioji dalis nusikaltėlių teisiami kitoje byloje.

Prisipažinimas ir visapusė pagalba teisėsaugai padėjo bylą išnagrinėti rekordiniu tempu – tam pakako vos pusmečio. Tiesa, visiškas kaltės pripažinimas leido neapklausinėti liudytojų.

Nepaisant to, dalis sukčių aukų taip ir nesulaukė žinios apie bausmę – per ikiteisminį tyrimą mirė 89 metų moteris ir 93 metų vyriškis.

Naudojo tą pačią schemą

Dabar Kybartų, Marijampolės, Vilniaus, Pravieniškių pataisos namuose bausmę atliekantys sukčiai siautė prieš trejus metus – 2015 m. vasarą ir rudenį.

Jie veikė pagal tą pačią schemą – skambinėjo laidinį telefoną turintiems pagyvenusiems žmonėms, prisistatė pareigūnais ar bankininkais ir suokė istorijas apie bankų sąskaitose plaunamus pinigus, sukčių imamus greituosius kreditus.

Labiausiai nukentėjo 77 metų šiaulietė, kuri prarado visą gyvenimą kauptas santaupas. 2015 m. rugpjūčio 27-ąją paskambinęs sukčius prisistatė FNTT pareigūnu ir ėmė pensininkei pasakoti apie banke nusikaltėlių plaunamus pinigus.

Prarado visus pinigus

Šiaulietė patikėjo aferistu, kuris sugebėjo įvardinti dviejuose bankuose laikomas sumas. Tada patikli pensininkė pati sudiktavo prisijungimo prie elektroninės bankininkystės slaptažodžius ir kodus ir džiaugėsi padėjusi teisėsaugai.

Moters laidinis telefonas užfiksavo skambinusio apsimetėlio numerį, todėl šiaulietė po kelių dienų nutarė pati paskambinti „pareigūnui“. Išgirdusi, kad abonentas yra nepasiekiamas, pensininkė išskubėjo į banką.

Atliktų operacijų išrašą gavusi šiaulietė neteko žado, nes sužinojo, jog paimti abu indėliai ir palūkanos. Negana to, sukčiai sugebėjo paimti ir du greituosius kreditus – senolės vardu pasiskolino 2000 eurų.

Kitame banke pensininkė neberado visų santaupų – pinigai iškeliavo į trijų nepažįstamų asmenų sąskaitas. Iš viso šiaulietė prarado daugiau kaip 11 tūkstančių eurų.

Teisme prapliupo keiksmais

Išklausyti nuosprendžio buvo atvesdinti keturi sukčių gaujos nariai. Jie nebuvo patenkinti žiniasklaidos dėmesiu – vedami į salę ir stikliniame narve pažėrė keiksmažodžių tiradą.

Kelionė į Šiaulius jiems buvo tik savotiškas žaidimas – galimybė prasiblaškyti.

Vienas teisiamųjų 38 metų Marius Bumblys nuosprendį išgirdo jau 29 kartą.

Kybartų pataisos namuose bausmę vyriškis buvo abejingas viskam. Mat jis už ankstesnius nusikaltimus jau yra nuteistas 25 metus kalėti, o tai yra didžiausia bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.