Sušaudytų šunų detektyvas Karveliškėse: prabilo ir liudytojas

Policijos pareigūnai ir šalia Vilniaus esančių Karveliškių gyventojai narplioja painų detektyvą – dviejų sušaudytų šunų šeimininkė tikina, kad pareigūnai kulkų lietų paleido ne tik į jos augintinius, bet ir įspėjamaisiais šūviais pro šalį auklėjo jos dukrą.

Karveliškėse aidėjo šūviai.<br>V.Balkūno ir Socialinio tinklo „Facebook“ nuotr.
Karveliškėse aidėjo šūviai.<br>V.Balkūno ir Socialinio tinklo „Facebook“ nuotr.
Karveliškėse aidėjo šūviai.<br>Socialinio tinklo „Facebook“ nuotr.
Karveliškėse aidėjo šūviai.<br>Socialinio tinklo „Facebook“ nuotr.
Karveliškėse aidėjo šūviai.<br>Socialinio tinklo „Facebook“ nuotr.
Karveliškėse aidėjo šūviai.<br>Socialinio tinklo „Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 31, 2018, 1:30 PM, atnaujinta Jul 31, 2018, 6:30 PM

Pareigūnai apie įvykį nedaugžodžiauja ir pateikė kitą incidento versiją.

Po šio straipsnio paviešinimo, socialiniame tinkle „Facebook“ Lietuvos policija patalpino beveik dviejų minučių trukmės vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota incidento akimirka. Filmuotoje medžiagoje pareigūnas įspėja moterį, jog šunys negali lakstyti be pavadžio, girdisi, kaip moteris šaukia „Aš jus užkeikiu!“. 

Pareigūnui patikslinus ar moteris jam grasina, ši atsako, kad ne. Beveik dviejų minučių trukmės vaizdo įrašas atskleidė tik vieną šunų šeimininkės ir pareigūno bendravimo epizodą. Vaizdų, kaip pareigūnai į keturkojus paleido šūvius –  neviešino.

Susitikimą su pareigūnais prisimins ilgai

Šunų šeimininkė Viktorija Sliesoraitienė naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad jos šeima augino šešis malamutų ir aviganių mišrūnus. „Mūsų sklypas didelis, bet stengiamės, kad gyvūnai turėtų galimybę palakstyti. Visuomet tris šunis vedžioja du žmonės, taip buvo ir tą kartą.

Pati nuvežiau dukrą į atokią vietą prie Neries – ji nuo Karveliškių kapinių yra nutolusi apie 7–8 kilometrus. Tai nėra kokia nors pasivaikščiojimų erdvė, nes želia dilgėlės, krūmynai“, – aiškino pašnekovė.

Su dukra ir trimis šunimis kartu vyko ir šeimos draugas. Sekmadienį (liepos 29 d. – Aut. past.) apie 14 val. moteris teigė sulaukusi dukros skambučio, ji mamai pasakojo, kad netoliese pasirodė du žmonės – vyras ir moteris.

„Dukra man pasakojo, kad šunys tuos žmones aplojo. Malamutai nepuola, jie tik mėgsta paloti. Dukra šunis pasišaukė ir nuėjo su šunimis toliau nuo žmonių ir paprašė atvažiuoti pasiimti“, – pasakojo ji. Moteris pagalvojo, kad kol nuvyks į šunų vedžiojimo vietą, pašaliniai žmonės jau bus išvykę ir ji galės pavedžioti kitus tris savo augintinius.

„Likus kilometrui iki kelionės tikslo sustojau, kad pastatyčiau automobilį. Juk važinėjant miško keliais tai galima daryti ne bet kur ir tuomet pamačiau, kad atbėgo viena mano kalė, gyvūnas buvo paplūdęs krauju, vilko vieną koją. Išsigandau, kad ją užpuolė koks nors žvėris.

Pamačiusi šautines žaizdas pamaniau, kad šaudė brakonieriai. Suskubau vykti į veterinarijos kliniką. Iki Karveliškių likus kokiems keturiems kilometrams sutikau du policijos ekipažus“, – pasakojo V. Sliesoraitienė.

„Šunys sudraskė vaiką“

Anot jos, pareigūnai vos pamatę jos automobilyje šunis liepė jai išlipti. „Man sakė: „Jūsų šunys sudraskė vaiką.“ Po tokios žinios moteris išsigando ir bandė išklausti pareigūnų, kokia vaiko būklė ir kur jis nuvežtas, ar jis gyvas, bet pareigūnai į šiuos klausimus nenorėjo atsakinėti.

„Ir dabar visą tai prisimenant mane krečia šiurpas. Pareigūnai nedaugžodžiavo, bet po mano klausimo, pasakė, kad vaikui „devyni metai ir jam nieko nėra“. Paklausiau, kokie pažeidimai, atsakė, kad jokie, mat mama jį ant rankų pakėlė. Devynmetį?“ – stebėjosi pašnekovė, o paklausus pareigūnų, ar gali nuvažiuoti iki veterinarijos klinikos, išgirdo įsakymą nesiartinti prie automobilio.

Galiausiai V. Sliesoraitienei pareigūnai leido pasirūpinti sužeistu šunimi, o vienas ekipažas moterį nulydėjo iki veterinarijos klinikos. Pakeliui V. Sliesoraitienė, kuri pati yra medikė, apskambino visas Vilniaus ligonines, kur sužinojo, kad dėl šunų apkandžioto vaiko nebuvo kreiptasi.

Išgąsdino pareigūnų veiksmai

Būdama veterinarijos klinikoje iš dukros moteris išgirdo dar kraupesnę istoriją: „Kitas šuo taip pat buvo sušaudytas. Dukra pasakojo, kad norėdama pasitraukti toliau nuo netikėtai pasirodžiusių žmonių, šunis nusivedė į brūzgynus. Ji išgirdo šaukiant „Policija“ ir pasirodę du pareigūnai pradėjo šaudyti be perspėjimo“, – pasakojo moteris. Anot jos, dukrą šiek tiek sužeidė kulkos skeveldra.

„Dukra iškele rankas į viršų ir prašė nešaudyti. Ji norėjo ištraukti sužeistą šunį iš vandens, pareigūnas perspėjo, kad jis šaus. Jai artinantis prie šunis, pasipylė šūviai. Ji ištraukė šunį iš vandens ir bandė jam padėti, prašė pareigūnų, kad padėtų išgelbėti augintinį.

Jai buvo liepta nejudėti. Neaišku, kuo būti pasibaigę, bet atsirado daug liudytojų – baidarėmis plaukusių žmonių, jie ėmė šaukti, kad filmuoja, tada pareigūnai nuleido ginklus“, – situaciją, į kurią pateko jos dukra perpasakojo V.Sliesoraitienė.

Vėliau iš šeimininkų buvo paimti ir incidente nedalyvavę šunys, kurie po paros buvo grąžinti. Moteris ir jos dukra dėl pareigūnų veiksmų kreipėsi į policiją.

Šaudynių liudininkas: „Žiauru“

Netoli incidento vietos gyvenantis Rolandas Lašaitis pasakojo, kad tuo metu, kai išgirdo šūvius savo šunis buvo išvedęs maudytis.

„Mano dėmesį patraukė kitoje Neries pusėje bėgantys žmonės. Jie vilkėjo ryškias žalias liemenes, tad pamaniau, kad tai gamtosaugininkai. Toje vietoje – miškas, žmonės taip pat nuo ten gyvena tolokai... Mus skyrė gal gal 150 metrų, kai išgirdau, kad sulojo šuo ir tada pasipylė šūviai. Jų buvo daugiau nei dešimt“, – aiškino pašnekovas ir pridūrė, kad tik nutilus šūviams jis išgirdo šaukiant „Policija“.

Vėliau jis išgirdo moterį šaukianti: „Nešaudykite!“

„Išsigandęs šūvių pabėgo mano šuo, o aš pats patraukiau arčiau Neries ir Vokės santakos. Visas incidentas vyko kaip tik prieš santaką. Ten buvau ne tik aš, bet keli baidarininkai, kurie viską nufilmavo. Dar kartą pasigirdo šūviai.

Paskui pamačiau moterį, kuri stovėjo įbridusi į upę ir laikė šunį, o policininkas buvo nutaikęs ginklą į moterį su šunimi. Aš šaukiau, kad pareigūnas padėtų moteriai, bet niekas nereagavo“, – kalbėjo R. Lašaitis.

Pasak jo, sunerimęs dėl savo pabėgusio šuns, jis patraukęs namo, savo augintinį rado jau parskuodusį ir laukiantį kol bus įleistas į kiemą. Uždaręs savo šunį, po dešimties minučių vyras grįžo prie upės ir pamatė, kad vaizdas toks, kokį jis paliko. „Moteris toliau stovėjo upėje ir prašė pagalbos, o pareigūnas vis dar buvo į ją nutaikęs ginklą“, – kalbėjo įvykį matęs žmogus.

R. Lašaitis stebėjosi, kad tokioje tankynėje pareigūnai ryžosi šaudyti. „Žiauru“, – vienu žodžiu matytą incidentą apibūdino vyriškis. „Po tiek šūvių nebuvo jokios informacijos, tik per socialinius tinklus sužinojau, kad prašoma liudytojų atsiliepti“, – sakė pašnekovas ir patikslino, kad anksčiau spaudoje nurodyta incidento vieta yra nutolusi nuo tos vietos kur iš tiesų aidėjo pareigūnų šūviai bent kelis kilometrus.

Gavo pranešimą, kad šunys užpuolė moterį

„Neturiu duomenų, kad šiuo metu būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas ar administracinė procedūra dėl šio atvejo. Mano dabar turimais duomenimis, vyksta pirminiai policijos veiksmai, tai yra, aplinkybių patikslinimas ir patikrinimas“, – pasakojo Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos skyriaus specialistas Paulius Radvilavičius.

 

Pasak P.Radvilavičiaus, galutinis sprendimas dėl incidento bus priimtas tik tuomet, kai bus baigtas tyrimas.

„Šiuo metu aš remiuosi žinybinių duomenų bazių duomenimis ir tų pareigūnų, kurie panaudojo tarnybinius ginklus, tarnybiniais pranešimais“, – teigė P.Radvilavičius.

Gautais duomenimis, policijos pareigūnai pranešė, kad liepos 29 d., sekmadienį, apie 13 val. 55 min. jie gavo pranešimą, kad Karveliškių g. moterį užpuolė vilkinis šuo ir įkando jai.

Pareigūnai atvyko nurodytu adresu, kur juos pasitiko pranešėja (gimusi 1981 m.) ir paaiškino, kad kartu su vyru (gim. 1980 m.) ir trejų metų berniuku atvažiavo prie upės pasivaikščioti. Bevaikštant ji pastebėjo, kad, jos žodžiais, link jos bėgo 3-4 dideli šunys (pranešėjai pasirodė, kad jie panašūs į vokiečių aviganius), pamačiusi atbėgusius gyvūnus moteris išsigando ir ant rankų pakėlė savo vaiką, siekdama jį apsaugoti.

Tuo metu šunys pradėjo ją pulti ir įkando moteriai į kairę koją.

„Policijos registruojamų įvykiu registre yra įrašas, tos pačios moters pranešimas, kad ji kreipėsi į ligoninę, kur jai buvo diagnozuota kairės šlaunies kandimo žaizdą“, – teigė P.Radvilavičius. Tačiau duomenų apie sužeista vaiką – nėra. Tarp nukentėjusiųjų įvardijama tik viena moteris.

Užpulta moteris pradėjo šaukti ir, kaip ji pati paaiškino, jos riksmą, matyt, išgirdo šunų šeimininkai, kurie pašaukė augintinius pas save, mat ji girdėjo jų kvietimą.

Kuomet į įvykio vietą atvyko policijos pareigūnai, šunų jau nebebuvo.

Pasak P.Radvilavičiaus, policijos pareigūnai privalėjo išsiaiškinti, kas įvyko ir ar nebuvo pavojaus žmonėms. Kadangi toliau pavažiuoti moters nurodyta kryptimi automobiliu nebuvo galimybės, nes nebuvo pravažiavimo, pareigūnai toliau ėjo pėsčiomis ir pamatė du asmenis ir visą grupelę šunų,einančių su jais.

Tada, kaip praneša patys pareigūnai, jie sušuko „Sustokit, policija!“ ir po šių žodžių, kaip liudija policijos pareigūnai, šunų šeimininkai pradėjo bėgti, o juos lydėję šunys – ne. Pasak pareigūnų, iš pradžių trys, o po to dar trys šunys buvo paleisti ar ištrūko ir puolė juos.

Duomenų apie šūvius į žmogų – nėra

„Ir vienas ir kitas pareigūnas šaudė į juos puolančius šunis, tai truko kurį laiką, kadangi po šūvio garso šunys atšokdavo, sukdavo lauku, bandydavo pulti kitą pareigūną“, – pasakojo P.Radvilavičius.

Galiausiai vienas iš šunų gulėjo pašautas, o kiti buvo su savo šeimininkais. Jie pasišalino nuo užpultų pareigūnų, bet susidūrė su gana gausiu pastiprinimu, kuris buvo iškviestas į įvykio vietą. Pasak Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos skyriaus specialisto, remiantis pareigūnų pranešimais, yra pagrindo manyti, kad šeimininkai bandė pasišalinti automobiliu kartu su savo šunimis.

Vienas iš šunų buvo sužeistas, keturi – ne.

Šeimininkai buvo sulaikyti policijos ir keturi nenukentėję šunys buvo pristatyti į „Grindą“, o du šunys, kurie buvo sužeisti ginklų šūviais, buvo nuvežti į veterinarijos kliniką „Toto“ I.Šimuliono g.

Kaip rašoma registre, jiems buvo suteikta pagalba, tačiau juos palikti veterinarijos centre nebuvo galimybės, todėl jie buvo perduoti savininkei, nes šunims buvo reikalinga intensyvi priežiūra.

P.Radvilavičius patvirtino, kad pirmadienio vakarą dėl incidento buvo gautas pareiškimas. Tačiau paklaustas apie šunų šeimininkės pasakotus šūvius, skirtus jos dukrai, teigė, kad tokių duomenų nėra.

„Tokių duomenų nėra ir, tiesą sakant, net nesinorėtų tokios informacijos paneigti, kadangi tai, kad būtų šaudoma į žmogų tokiomis aplinkybėmis, yra visiškas absurdas“, – teigė P.Radvilavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.