Aferistė užsimojo bankrutuoti

22 500 eurų, kurie buvo surinkti už komunalines paslaugas, pasisavinusi vieno Panevėžio daugiabučio bendrijos pirmininkė uždarbiauja Anglijoje, tačiau neskuba grąžinti teismo priteistų pinigų.

V.Kartanaitė į teismą Panevėžyje atvyko iš Didžiosios Britanijos.<br>D.Krasausko nuotr.
V.Kartanaitė į teismą Panevėžyje atvyko iš Didžiosios Britanijos.<br>D.Krasausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2018, 7:08 AM

Panevėžio apylinkės teisme prieš vienos bylos nagrinėjimo pradžią buvo jaučiama įtampa.

Visi proceso dalyviai laukė bylos herojės ir garsiai spėliojo, ar ji atvyks, ar ne.

Ta herojė – anksčiau už aferas lygtine bausme nuteista buvusi valdininkė, bendrijos pirmininkė Vilma Kartanaitė. Jos buvo laukiama jau ne viename teisme, ir kuo toliau – tuo nekantriau.

V.Kartanaitė, atrodo, jau atvirai tyčiojasi iš savo kreditorių gyventojų ir net nesirengia grąžinti jiems priteistų 22,5 tūkst. eurų. Gal todėl ir teismuose nerodo akių – sėdi Anglijoje.

Pastarąjį sykį Statybininkų gatvės 54-ojo namo bendrijos pirmininkas Saulius Ganiprauskas ją matė prieš 2 metus. O teismo duotas laikas sugrąžinti skolą baigėsi prieš 4 mėnesius.

Tačiau šįkart ir V.Kartanaitei – nebe juokai. Ji gali būti suimta ir išsiųsta į kalėjimą. Probacijos tarnybos pareigūnai, prižiūrintys teismo sprendimų vykdymą, kreipėsi į teismą dėl bausmės vykdymo atidėjimo panaikinimo V.Kartanaitei. Taigi jai gal geriau pasirodyti.

Prieš posėdžio pradžią V.Kartanaitės advokatas užsiminė, kad klientė prieš kelias dienas atvyko į Lietuvą ir ketina dalyvauti teisme, tačiau proceso dalyviai tik ranka numojo – vėl muilina akis. Juk jau ne kartą buvo žadėjusi pasirodyti, bet jai vis atsirasdavo nenumatytų kliūčių.

Bet šįkart V.Kartanaitė teisme pasirodė – paskutinę akimirką. Išvydęs pro posėdžių salės duris įžengiančią moterį ne tik S.Ganiprauskas tyliai aiktelėjo.

Anglijoje uždarbiaujanti V.Kartanaitė atrodė pasikeitusi. Buvusi tamsiaplaukė moteris dabar plaukus yra nusidažiusi šviesiai. „Maskuojasi“, – ištarė kažkas.

Posėdis buvo trumpas. Teisiamoji pateikė dokumentus apie Anglijoje gaunamas pajamas, tačiau jie buvo surašyti anglų kalba. Ji teismą patikino, kad dokumentai verčiami į lietuvių kalbą, todėl teismas sutiko padaryti pertrauką.

Po posėdžio bendrijos pirmininkas pats užkalbino išeinančią iš salės V.Kartanaitę. Jo žodžiais tariant, iš moters jis vėl išgirdo tik pažadus.

Prieš 2 mėnesius į bendrijos sąskaitą V.Kartanaitė pervedė 1 tūkst. eurų, ir tai viskas.

Per ankstesnį posėdį V.Kartanaitės advokatas buvo pareiškęs, kad teisiamoji Anglijoje pradėjo bankroto procedūras, tačiau dar nepripažinta bankrutavusi.

Terminas baigėsi

Prieš 2,5 metų už didelės vertės turto pasisavinimą Panevėžio apygardos teismas V.Kartanaitei buvo paskyręs 2 metus nelaisvės su sąlyga, kad ji grąžins pinigus. Teismo skirtas terminas baigėsi prieš 4 mėnesius.

Per 4 metus iš namo bendrijos V.Kartanaitė sau į kišenę susižėrė 22,5 tūkst. eurų.

Svetimus pinigus ji savinosi iš už komunalines paslaugas surinktų lėšų arba juos išsigrynindavo iš bankomatų bendrijos kortele. Buvusios namo pirmininkės nešvarūs darbeliai išaiškėjo tuomet, kai iš „Panevėžio energijos“ buvo gautas raštas apie skolą.

Namo gyventojai buvo šokiruoti, nes įmokas mokėjo reguliariai. Būdama bendrijos pirmininkė V.Kartanaitė dirbo Panevėžio savivaldybėje Civilinės saugos skyriaus vedėja, tačiau prieš pat kylant skandalui ji iš ten pasitraukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.