Bankų plėšikas iš Lietuvos, išgirdęs nuosprendį, pravirko: tai buvo džiaugsmo ašaros

Australijoje įkliuvęs 32 metų Paulius Kalinovas, Kauno teisme išgirdęs nuosprendį, verkė iš džiaugsmo – bankų sąskaitas tuštinęs sukčius išleistas į laisvę, nes iki nuosprendžio už grotų praleido net 4 metus.

Grobti svetimus pinigus kai kas įsigudrina ir sėdėdamas prie kompiuterio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Grobti svetimus pinigus kai kas įsigudrina ir sėdėdamas prie kompiuterio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2018, 7:22 PM, atnaujinta Aug 3, 2018, 7:44 PM

Nuo 2014 metų rugpjūčio 2-osios Lietuvos ir Australijos įkalinimo įstaigose laikytam P.Kalinovui ilgiau kalėti nereikės.

Kauno teisėja Sigita Meškauskienė pripažino P.Kalinovą kaltu ir skyrė 4 metus laisvės atėmimo. Tačiau aferistui kalėjimo vartai atsivėrė tą pačią dieną – suėmimo laikotarpis buvo įskaičiuotas į bausmės trukmę.

Tiesa, „Ferrari“ važinėjusiam ir prabangą itin mėgusiam aferų meistrui teks atlyginti Lietuvos policijos departamentui 6187 eurus už jo pargabenimą iš Australijos.

Kaunietis P.Kalinovas pagarsėjo dar prieš dešimtmetį, kai subūrė nusikaltėlių grupuotę, susidedančią mažiausiai iš aštuonių asmenų. Kiti gaujos nariai jau nuteisti, o jos vadeiva išgirdo nuosprendį tik dabar, nes ilgai slapstėsi užsienyje.

Žinios – blogiems tikslams

Teisėsaugos pareigūnai stebėjosi, kaip jaunas, vidurinį išsilavinimą teturintis vaikinas sugebėjo pergudrauti sudėtingas Lietuvoje veikiančių bankų apsaugos sistemas.

„Gaila, kad savo talentą jis panaudojo darydamas nusikaltimus“, – pasakojo P.Kalinovo ir jo bendrininkų paieškose dalyvavę teisėsaugos pareigūnai.

2008 metų lapkritį šis kaunietis su sėbrais išplatino kompiuterinę programą, kuri vogė SEB ir „Swedbank“ klientų kodus ir slaptažodžius.

Sukčiams atsivėrė svetimos sąskaitos, kurias jie ištuštino.

P.Kalinovas surado bendrininkų, kurių vardu buvo atidarytos sąskaitos, davė jiems mokėjimo kortelių, kad būtų galima kuo greičiau paimti pinigus iš bankomatų.

Leido suimtas už akių

Bankai atlygino savo klientams nuostolius, todėl nukentėjusieji nereiškė teisme civilinio ieškinio.

Tyrimą pradėję pareigūnai P.Kalinovo kompiuteriuose aptiko BFBOT programinę įrangą – virtualų tinklą, sudarytą iš virusų apimtų kompiuterių. Pasinaudojant juo buvo perimta slapta informacija apie bankų klientų sąskaitas.

Sukčiui pavyko pasprukti nuo teisėsaugos – Kauno apylinkės teismas 2010 metais skyrė jam suėmimą už akių. Bėglys įkliuvo Australijoje. Įtariama, jog jis šioje šalyje darė panašius nusikaltimus kaip ir Lietuvoje.

Pagrobė šimtus duomenų

Australijos pareigūnai per kratą P.Kalinovo namuose rado 2 Lietuvos bankų 250 klientų slaptažodžius, atpažinimo kodus, sąskaitų ir kortelių numerius.

Vietos kriminalistai pranešė, jog sukčius laikė tūkstančius vairuotojo pažymėjimų ir kredito kortelių hologramų, kurias galima klijuoti ant tuščių plastikinių kortelių.

Australų tvirtinimu, lietuvis turėjo 11 vairuotojo pažymėjimų su skirtingais vardais, bet ta pačia savo nuotrauka.

Per kratas aferisto namuose rasta ir 11 240 JAV dolerių, dokumentų gaminimo aparatai – įtariama, jog jis naudojosi sudėtinga technika, kuria galima klastoti pasus, vairuotojo pažymėjimus ir kreditines korteles.

Australijoje P.Kalinovas važinėjo prabangiu mėlynos spalvos automobiliu „Ferrari“, jis vėliau buvo konfiskuotas.

Aferisto sulaikymo operacija įvyko prabangiame Melburno viešbutyje „Marriott“ . Po to jam jam buvo pateikta maždaug 40 kaltinimų dėl sukčiavimo.

P.Kalinovas buvo ieškomas ir dėl nusikaltimų, susijusių su mokesčiais, pinigų plovimu Velse.

Apsiverkė ir motina

Australijoje kaunietis buvo nuteistas, atliko bausmę. Tačiau po to atėjo laikas atsakyti ir už Lietuvoje padarytus nusikaltimus.

Vykdydami Lietuvos pareigūnų prašymą dėl teisinės pagalbos australai sulaikė P.Kalinovą 2014 metų rugpjūtį.

Tačiau perdavimo procesas užtruko – bėglys buvo pristatytas į Lietuvą tik šių metų sausio pabaigoje. Pusketvirtų metų jis praleido suimtas Australijos įkalinimo įstaigoje, o pastarąjį pusmetį buvo laikomas Kauno tardymo izoliatoriuje.

Sukčius galėjo būti įkalintas iki 8 metų. Todėl jis lengviau atsikvėpė Kauno apylinkės teisme vakar išgirdęs, kad jam skirta perpus mažesnė laisvės atėmimo bausmė, kurią visiškai ištirpdė ilgas suėmimas.

Sužinojęs, kad nebereikės būti belangėje, P.Kalinovas nesulaikė ašarų. Iš džiaugsmo teismo salėje verkė ir jo motina Liudmila Kalinovienė, kuri gyveno Australijoje ištekėjusi už šios šalies piliečio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.