Nepakliūkite į pinkles: kol pareigūnai neranda įtariamojo, nukentėjusieji buriasi į grupę

Kol policijos tyrėjai teisinasi dėl įvairių trukdžių, neleidžiančių operatyviai aiškintis nuo įtariamo sukčiaus nukentėjusių žmonių skundų, šis toliau sėkmingai ieško naujų aukų. Nukentėjusieji teigia norintys perspėti kitus žmones pasisaugoti. 

 Vyras internetiniame skelbimų portale siūlė trinkelių klojimo paslaugas.<br>Lrytas.lt koliažas.
 Vyras internetiniame skelbimų portale siūlė trinkelių klojimo paslaugas.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2018, 9:32 PM, atnaujinta Aug 22, 2018, 11:29 AM

Su lrytas.lt redakcija susisiekė žmonės, teigiantys, kad nukentėjo nuo to paties vyro apgaulių. Vienais žmonėmis Edvardas Ščerbininas pasinaudojo siūlydamas trinkelių klojimo paslaugas, o kelias merginas suviliojo per pažinčių programėlę ir pasiskolinęs pinigų dingo.

Nukentėjusieji dar vis bando atgauti prarastus pinigus, o E.Ščerbininas toliau netrukdomas talpina skelbimus ir laukia naujų potencialių aukų. Tuo tarpu pareigūnai tikina nerandantys įtariamojo, nors lrytas.lt žurnalistams nesunkiai pavyko su juo susisiekti.

Į lrytas.lt redakciją paskambino skaitytoja Vilma, kuri teigė, kad internetiniame skelbimų portale rado skelbimą, kuriame vyras siūlė trinkelių klojimo paslaugas. Moteris paskambino nurodytu numeriu ir susitarė susitikti su Edvardu Ščerbininu aptarti darbų sąlygų. Šių metų liepos 9 d. vyras atvyko apžiūrėti objekto ir su moterimi susitarė, kad darbus atliks per 4-5 d. bei prašė 1 tūkst. eurų avanso.

Gavo avansą

Vėliau tą pačią dieną moteris su E.Ščerbininu susitiko Vilniuje, Saltoniškių g., kur jie pasirašė darbo sutartį ir vyras gavo 1 tūkst. eurų avansą. Buvo sutarta, kad E.Ščerbininas tuoj pat važiuos nupirkti reikalingas medžiagas, o su Vilma susisieks tą pačią dieną.

Moteris skambučio taip ir nesulaukė, tad kitos dienos, liepos 10, popietę pati jam paskambino. Vyras teigė, kad dar vis ieško medžiagų ir su Vilma susisieks vėliau.

E.Ščerbininas tos pačios dienos vakarą, apie 23 val. moteriai parašė žinutę, kad turėjo daug darbų ir su ja susisieks kitos dienos rytą. O liepos 11 d. Vilma gavo dar vieną žinutę, kad vyras išvažiavo toliau ieškoti medžiagų. Po kiek laiko E.Ščerbininas prižadėjo atvykti liepos 12 d. rytą. Vyras pažadą tesėjo – apie 11 val. 30 min atvyko į objektą.

Tačiau čia netrūko nesklandumų – pasak Vilmos, E.Ščerbininas atvyko su dar vienu vyru, nei vienas iš jų nebuvo pasiruošęs darbui, mat neturėjo nei įrankių, nei tinkamos aprangos. Vilma paprašė kaimyno, turėjusio traktoriuką „Bobcat“ pagalbos, ir sutarė, kad E.Ščerbininas jam atsilygins, nes į jų sutartą kainą įėjo ir šio traktoriuko darbai.

Daug pažadų

Pasak moters, kieme darbavosi tik su E.Ščerbininu atvykęs pagalbininkas, pats vyras tik „dūsavo, kad jį kankina pagirios ir kalbėjosi telefonu“. Vėliau jis pradėjo vežti medžiagas – atvežė 1 maišą smėlio ir statybines šiukšles, dėl kurių Vilma labai sutriko, mat buvo sutarta, kad bus naudojama skalda.

Apie 13 val. 30 min. pradėjo lyti ir E.Ščerbininas pasakė, kad važiuoja pietauti ir jam reikės dar 250 eurų, kad atsiskaitytų su savo pagalbininku ir „Bobcat“ vairuotoju. Vilma davė vyrui 250 eurų, o šis pažadėjo, kad jis, kartu su savo pagalbininku, grįš tęsti darbų. Tačiau taip ir negrįžo.

E.Ščerbininas „Bobcat“ vairuotojui pranešė, kad šis grįš tik tuomet, kai bus atvežtos trinkelės. Vilma sutriko – liko dar daug darbų, o darbuotojas net neketina grįžti. Ji paskambino E.Ščerbininui ir prašė, kad jis grįžtų tęsti darbų, o šis kaltę vertė „Bobcat“ vairuotojui, teigdamas, kad jis prižadėjo pabaigti likusius darbus.

Galiausiai, vyras prižadėjo grįžti, tačiau tik tuomet, kai suras reikalingą plokštę. Jis jos nerado, bet prižadėjo liepos 13 d. atvykti ir viską išsiaiškinti.

Paprašius grąžinti pinigus – dingo 

Liepos 13 d. vyras taip ir nepasirodė. Vilma bandė jam skambinti, tačiau telefonas buvo išjungtas. Moteris parašė jam žinutę, ragindama grąžinti pinigus. Apie 11 val. E.Ščerbininas paskambino jos vyrui, teigdamas, kad buvo palikęs telefoną.

Vilmos sutuoktinis teigė, kad nori nutraukti sutartį dėl ne laiku ir nekokybiškai vykdomų darbų ir reikalavo grąžinti pinigus. E.Ščerbininui tai nepatiko – jis aiškino, kad pinigų nebeturi, nes juos jau investavo į kitus objektus. Sutuoktiniams pagrasinus, kad šie kreipsis į policiją, vyras pažadėjo, kad iki liepos 14 d. popietės grąžins pinigus.

Nuo tos dienos sutuoktiniams nepavyksta susisiekti su E.Ščerbininu, jie neatgavo nei dalies savo pinigų. Maža to, pasak Vilmos, dėl nekokybiškai atlikto darbo liepos 13 d. lietaus vanduo užliejo jos rūsį, šeima patyrė daug nuostolių.

Pasak Vilmos, iš E.Ščerbinino ji nori susigrąžinti 1 tūkst. 80 eurų – pati jam davė 1 tūkst. 250 eurų, tačiau iš šios sumos minusuos vienos smėlio mašinos kainą (120 eurų) ir pinigus, kuriuos vyras sumokėjo „Bobcat“ vairuotojui (50 eurų).

Subūrė nuketėjusiuosius

Liepos 16 d. Vilma policijai parašė pareiškimą. Pradėjusi domėtis E.Ščerbininu, internete ji rado daugiau žmonių nukentėjusių nuo šio vyro. Moteris ir pati patalpino pranešimą, ragindama visus apgautuosius su ja susisiekti.

Pasak Vilmos, jos žiniomis, dėl vyro jau buvo pradėti ir nutraukti 14 ikiteisminių tyrimų, ji jau yra bendravusi su penkiais nukentėjusiaisiais, kiek jų dar yra – neaišku.

„Aš net nebežinau ko griebtis, kad į tą reikalą kažkas atkreiptų dėmesį, kad tiesiog jis toliau taip neliktų neteisiamas, galvodamas, kad čia viskas galima“, – pasakojo Vilma, neslėpdama nusivylimo, kad vyras ir toliau lieka nenubaustas ir vis ieško kitų aukų. Moteris teigė, kad pareigūnai jos dar net neapklausė.

Nukentėjusieji teigia, kad juos apgavęs vyras keičia telefono SIM korteles, su jais yra susisiekęs iš daugybės įvairių telefono numerių.

Pasak Vilmos, policija nesiima aktyvių veiksmų – moteris parašė pareiškimą internetu sistemoje e-Policija, tačiau jai buvo pranešta, kad jis – negalios, mat buvo parašytas anonimiškai. Vilma atsiuntė pareiškimo kopiją, kurioje nurodyti visi jos asmeniniai duomenys, tad kodėl ji gavo atsakymą, kad jis buvo parašytas anonimiškai –  neaišku.

Į tokias pačias pinkles įkliuvo dar du vyrai

Naujienų portalui lrytas.lt pavyko susisiekti su dar vienu vyru, kuris nuo E.Ščerbinino nukentėjo šių metų pavasarį. Tomas (vardas pakeistas) pasakojo, kad prieš 2 metus jau buvo pasamdęs E.Ščerbininą, tą kartą buvo atlikti visi darbai, tad vyras juo pasitikėjo. Šių metų gegužės mėnesį Tomas vėl kreipėsi į E.Ščerbininą ir jam sumokėjo 1 tūkst. eurų avansą.

Po trijų savaičių E.Šerbininas paskambino vyrui ir teigė, kad reikia dar 2 tūkst. eurų įvairioms medžiagoms ir statybinėms išlaidoms. Tomas tą pačią dieną padavė šiuos pinigus darbuotojui, o vakare atvažiavęs į objektą pamatė, kad ten nieko nėra.

Nukentėjusysis bandė skambinti ir rašyti žinutes E.Ščerbininui, šis iš pradžių teisinosi įvairiomis sveikatos problemos, o vėliau su juo susisiekti nebebuvo įmanoma.

Tomas tikino, kad dar nespėjo parašyti pareiškimo, tačiau artimiausiu metu ketina tai padaryti ir įspėjo policijos pareigūnus, kad nukentėjusiųjų bus dar daugiau, mat vyras ir toliau vilios potencialias aukas savo skelbimais.

„Jis toliau įsidės naujus skelbimus ir tų nukentėjusių bus daugiau, šiai dienai, kiek aš žinau, atsirado dar du ar trys“, – pasakojo Tomas.

Vyras pasakojo, kad buvo nuvykęs pas pareigūnus ir sužinojo, kad yra byla, kurioje yra ne vienas nukentėjęs asmuo. Vilniaus miesto 2-ajame policijos komisariate vyras gavo bylos numerį, prokuroro ir tyrėjo kontaktus, tačiau tądien nei vieno iš šių žmonių jis ten nesutiko.

Nusprendė pasidomėti darbuotoju

Naujienų portalas lrytas.lt pavyko susisiekti ir su trečiu nukentėjusiuoju. Matas (vardas pakeistas - red.) į E.Ščerbinino pinkles taip pat pakliuvo – jis rado skelbimą interneto portale, susitiko su jo autoriumi, aptarė darbo sąlygas, pasirašė sutartį ir sumokėjo 700 eurų avansą.

Po kelių dienų Matas nusprendė šiek tiek pasidomėti, ką nusamdęs ir nustebo internetinėje erdvėje išvydęs ne vieną atsiliepimą, kad iš žmonių buvo išvilioti pinigai. Tą pačią dieną vyras parašė pareiškimą policijai, supratęs, kad E.Ščerbininas ketina apgauti ir jį.

Matas dar bendravo su vyriškiu, tačiau, kaip ir kitose istorijose, prasidėjo įvairūs pasiteisinimai – E.Ščerbininas pasakojo, kad turės išvykti į Klaipėdą, po to jau teigė, kad užsakinės trinkeles.

„Po to jau supratau, kad jis nieko nedarys“, – pasakojo vyras. Matas internete rado ir Vilmos kontaktus, o paskambinęs jai suprato, kad nukentėjusiųjų gretos – nemenkos.

Aukų ieškodavo ir programėlėje „Tinder

Pasirodo, E.Ščerbininas yra ir aktyvus pažinčių programėlės „Tinder“ vartotojas. Čia jis susipažino su merginomis, su jomis susitikinėdavo, pelnęs pasitikėjimą pasiskolindavo pinigų, o tada dingdavo.

Naujienų portalui lrytas.lt pavyko susisiekti su Dovile. Ji su E.Ščerbininu susipažino pažinčių programėlėje „Tinder“. Dovilė pasakojo, kad jie ilgą laiką bendravo, pradėjo susitikinėti, buvo pora.

„Bendravom tarsi pora ir tada jis pasiskolino iš manęs pinigų, aš žinojau, kad jis turi kažkokį verslą“, – teigė Dovilė. Edvardas iš jos ne kartą pasiskolino pinigų, o galiausiai – dingo.  Maža to, pasak Dovilės, į raginimus grąžinti pinigus vyras yra atsakęs: „O kaip tu galvoji? Gėlės ir šampanas kainuoja“.

„Iš esmės aš nieko apie jį nežinojau, tiesiog jis man kažkada siuntė nuotrauką, kurioje buvo jo automobilis ir jo automobilio numeriai“, – toliau pasakojo Dovilė. Turėdama tik šią informaciją apie vyrą, moteris į pagalbą pasitelkė draugus, galiausiai jiems pavyko išsiaiškinti vyro gyvenamąją vietą ir tai, kad jis vedęs.

Dovilė nuvažiavo prie E.Ščerbinino namo ir perdavė jam visą surinktą informaciją. Po šios žinutės vyras pats susisiekė su moterimi ir grąžino jai dalį pinigų. E.Ščerbininas Dovilei vis dar skolingas 70 eurų, iš viso ji jam buvo paskolinusi 340 eurų. Moteris į policiją nesikreipė.

Guodėsi žlungančiu verslu

Dovilė ne vienintelė Edvardo pažįstama „Tinder“ programėleje – naujienų portalui lrytas.lt pavyko susisiekti su dar viena apgauta moterimi. Laima (vardas pakeistas) pasakojo, kad su E.Ščerbininu pažinčių programėlėje „Tinder“ susipažino dar 2017 metais.

Jie susitikinėjo, Laima juo tikėjo. Vyras vis skundėsi profesinėmis problemomis – Laimai buvo pasakojęs, kad turi verslą, guodėsi, kad trūksta darbuotojų, yra finansinių problemų. Moteris, nieko blogo neįtardama, vyrui paskolino 1 tūkst. 800 eurų.

Gavęs šią sumą, E.Ščerbininas dingo. Laima kreipėsi į policiją, tačiau jai prireikė daug laiko surinkti pakankamai įrodymų, mat jokio skolos lapelio ji neturėjo.

Pareigūnai įtariamojo neranda

Naujienų portalas lrytas.lt susisiekė su tyrėju Vitalijumi Jagminu, kuris atsakingas už Vilmos incidento tyrimą. Vyras nedaugžodžiavo, mat neturi teisės komentuoti situacijos žurnalistams nepasitaręs su vadovybe.

„Kol kas turiu tik jos vieną atvejį, o dėl apjungimo spręs prokurorai“, – teigė V.Jagminas, paklaustas, ar visų nukentėjųsių skundai bus apjungti į vieną bylą, kaip ir siekė pareiškėjai.

Vilma taip pat pasakojo, kad ji iki šiol nebuvo apklausta. V.Jagminas teigė, kad nebuvo pagrindo moters apklausti.

„Kadangi yra išdėstytos aplinkybės, tai nebūtina apklausti“, – teigė tyrėjas.

V.Jagminas negalėjo patvirtinti ar paneigti, kad dėl E.Ščerbinino jau anksčiau buvo pradėta 14 ikiteisminių tyrimų, mat tokių duomenų jis neturi.

Vilma taip pat minėjo, kad parašiusi pareiškimą policijai internetinėje erdvėje, ji sulaukė atsako, kad šis buvo parašytas anonimiškai. Moteris parodė naujienų portalui lrytas.lt pareiškimo kopiją, kurioje buvo visi jos asmeniniai duomenys. V.Jagminas patvirtino, kad buvo toks incidentas.

„Mes esame sutarę laukti jos, kada ji galės atvykti parašyti normalų skundą, ir žiūrėsim ką daryti, aš jau kalbėjau su ja ne kartą. Mes diskutavome, kad aš pabandysiu kažkaip tai (Vilmos incidento tyrimą – aut. past.) prijungti prie kito atliekamo tyrimo“, – teigė tyrėjas.

Už Laimos tyrimą atsakinga Vilniaus antrojo policijos komisariato tyrėja Neringa taip pat negalėjo nieko pakomentuoti nei apie patį tyrimą, nei apie E.Ščerbinino patirtį su teisėsauga.

Toliau tęsia savo veiklą

Tuo tarpu, kol pareigūnai svarsto, ką daryti toliau, lrytas.lt žurnalistai susisiekė su pačiu E.Ščerbininu. Paskambinus interneto portale skelbiu.lt nurodytu numeriu atsiliepė į vyras. Lrytas.lt žurnalistė vyrui pasakojo, kad nori namo kieme iškloti trinkeles. Vyras iš karto patikino, kad vieno kvadrato kaina būtų 30 eurų.

„Jeigu sutarsim, rytoj atvažiuoju, pasirašom sutartį, duodat avansą medžiagoms, pirmadienį suvežu ir antradienį pradedu“, – paklaustas, kada imsis darbų, teigė E.Ščerbininas. Kadangi žurnalistės nurodytas plotas buvo 50 kvadratinių metrų, vyras teigė, kad su medžiagomis tai kainuotų 1 tūkst. 500 eurų, o avansas būtų 800 eurų.

Netrukus išgirdęs, kad iš tiesų kalba su žurnaliste, E.Ščerbinas pareiškė, kad neturi laiko kalbėti, mat perka medžiagas. Paklaustas, kodėl internetinėje erdvėje gausu tiek neigiamų atsiliepimų apie jį ir jo veiklą, vyras klausimų vengė. 

E.Ščerbininas žadėjo perskambinti, tačiau vėliau su juo susisiekti daugiau taip ir nepavyko.

Nukentėjusieji įsitikinę, kad į šio vyro pinkles galėjo patekti ir daugiau žmonių. Jie ragina netylėti ir kreiptis į policiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.