Iš kalėjimo grįžusi praeities šmėkla grąžino reketo laikus ir užbūrė pareigūnus

Atrodo, kad į Telšius kartu su bausmę atlikusiu garsiosios Šilinių gaujos nariu Vincu Šiliu sugrįžo ir jau į praeitį nugrimzdę laukinio reketo laikai, kai pareigūnai ne tramdė, o glostė nusikaltėlius.

Prieš du dešimtmečius baimę Žemaitijoje sėjusios Šilinių gaujos vadeiva V.Šilys vėl pradėjo gvieštis svetimo turto.<br>G.Baranausko nuotr.
Prieš du dešimtmečius baimę Žemaitijoje sėjusios Šilinių gaujos vadeiva V.Šilys vėl pradėjo gvieštis svetimo turto.<br>G.Baranausko nuotr.
V.Šilys per tarpininką pasikvietė verslininką V.Achunovą ir pareikalavo sumokėti 200 tūkstančių eurų arba perleisti šį pastatą Kęstučio gatvėje Telšiuose.<br>G.Akavickienės nuotr.
V.Šilys per tarpininką pasikvietė verslininką V.Achunovą ir pareikalavo sumokėti 200 tūkstančių eurų arba perleisti šį pastatą Kęstučio gatvėje Telšiuose.<br>G.Akavickienės nuotr.
Prokuroras E.Jurgelis: „V.Šilio išsakytos frazės gali būti suprantamos ir kaip grasinamojo pobūdžio, bet V.Šilio asmenybės kontekste negali būti vertinamos kaip grasinimas ar psichinė prievarta.“
Prokuroras E.Jurgelis: „V.Šilio išsakytos frazės gali būti suprantamos ir kaip grasinamojo pobūdžio, bet V.Šilio asmenybės kontekste negali būti vertinamos kaip grasinimas ar psichinė prievarta.“
A.Kliunka: „Susidaro įspūdis, kad prokurorai labiau vertino ne nukentėjusiojo, o įtariamojo V.Šilio parodymus.“
A.Kliunka: „Susidaro įspūdis, kad prokurorai labiau vertino ne nukentėjusiojo, o įtariamojo V.Šilio parodymus.“
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Aug 26, 2018, 8:15 AM, atnaujinta Aug 26, 2018, 12:57 PM

Iš kalėjimo grįžęs garsiausias Žemaitijoje nusikalstamo pasaulio šulas 51 metų V.Šilys įžūliai reketuoja verslininką, už ramybę reikalaudamas perrašyti šimtus tūkstančių eurų kainuojantį nekilnojamąjį turtą ir akcijas, tačiau pareigūnams tai nė motais.

Pusantrų metų Šiaulių apygardos prokuratūros ir Telšių policijos pareigūnų vangiai tirta byla galiausiai buvo nutraukta. Tai išgirdęs nusikaltėlių šulas pradėjo kelti naujas sąlygas.

Jam iššūkį išdrįsęs mesti žinomas Telšių verslininkas Vasilijus Achunovas už tai, kad parašė pareiškimą, pareigūnų net buvo apkaltintas kenkimu Lietuvai.

„Susidaro įspūdis, kad prokurorai tyrimą atliko ne tik paviršutiniškai, bet ir labiau vertino ne nukentėjusiojo, o įtariamojo V.Šilio parodymus“, – stebėjosi buvęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovas Algimantas Kliunka, prieš 18 metų vadovavęs Šilinių gaujos sutriuškinimui.

Šiaulių apygardos prokuratūros sprendimas apskųstas teismui.

Partnerių keliai išsiskyrė

V.Achunovas reikalavimą perrašyti turtą pirmąkart išgirdo 2006 metų pabaigoje.

Tuomet pas jį apsilankė ką tik iš įkalinimo įstaigos paleistas Šilinių gaujos smegenimis vadintas Alfredas Šiušis, pravarde Fredis, ir ėmė reikalauti, kad verslininkas jam perleistų dalį turto.

Statybos verslą pirmaisiais nepriklausomybės metais valdęs V.Achunovas buvo pakvietęs A.Šiušį tapti jo bendrovės atstovu Ukrainoje ir Rusijoje, kur statė kelis stambius objektus.

Tačiau ilgainiui jų keliai išsiskyrė, nes A.Šiušis įsiliejo į greitesnius pinigus žadėjusio V.Šilio vadovaujamos gaujos gretas.

Išdavystę nuplovė pinigais

2000 metais, kai buvo sutriuškinta Šilinių gauja, Fredis pabėgo į užsienį ir ten slapstėsi penkerius metus.

Tik 2005 metais bėglys buvo sulaikytas Ukrainoje ir perduotas Lietuvai.

Čia jis iškart pradėjo bendradarbiauti su teisėsaugos pareigūnais ir sutiko duoti parodymus prieš V.Šilį ir kitus gaujos narius.

2006 metais A.Šiušis buvo nuteistas švelnia pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausme, tačiau įkalinimo įstaigoje išbuvo vos kelias savaites.

Nors A.Šiušis išsaugojo laisvę, už išdavystę jam teko brangiai sumokėti V.Šiliui.

Būdamas kalėjime gaujos vadeiva už bausmę liepė Fredžiui perrašyti dalį savo turto, taip pat 26 proc. didžiausio Baltijos šalyse pirštinių mezgimo fabriko „Telteksa“ akcijų.

Ėmė gąsdinti policininkais

Tad gali būti, kad laisvę išsaugojęs, tačiau turtą praradęs A.Šiušis pabandė atsigriebti ketindamas perimti verslininko V.Achunovo turtą.

Per dar 2006 metų pabaigoje vykusį susitikimą su V.Achunovu buvęs jo partneris pasigyrė, kad dabar palaiko labai gerus santykius su Policijos departamento pareigūnais.

A.Šiušis ėmė vaizdžiai pasakoti, kad jei nebus perrašytas turtas, jo naujaisiais draugais tapę policininkai V.Achunovui uždės antrankius, kelis mėnesius vežios po areštines, o galiausiai jis bus dvylikai metų įkištas į kalėjimą. O čia jo lauks V.Šilys.

„Jis tave jau tikrai suės“, – gąsdino A.Šiušis.

Tačiau V.Achunovas į jokias derybas nesileido: „Tu nepasikeitei – koks buvai banditas, toks ir likai. Aš tau nieko neskolingas.“

Žadėjo dalintis per pusę?

Praėjus kiek laiko po šio pokalbio pas V.Achunovą užsuko Henriko Daktaro sūnaus Enriko vestuvėse vyriausiuoju pabroliu buvęs ir su kitais nusikalstamo pasaulio šulais bendraujantis žinomas motokroso meistras Ernestas Staponkus.

Jis ėmė įkalbinėti, kad V.Achunovas perrašytų A.Šiušiui dalį turto, nes kitaip esą jis, padedamas pareigūnų, sufabrikuos bylą, pasodins jį į kalėjimą ir paliks pliką basą: „Vilniaus mentai jam padės, nes Fredis jiems pažadėjo pusę to, ką iš tavęs atims.“

Buvo iškviestas į biurą

Po šių grasinimų V.Achunovas iš tiesų buvo iškviestas į Kriminalinės policijos biurą. Tačiau jis pateikė įrodymus, kad turtą įsigijo legaliai ir su Šilinių gauja neturi nieko bendra.

Verslininką apklausęs pareigūnas pažadėjo, kad A.Šiušis paliks jį ramybėje.

Savo ruožtu į Kriminalinės policijos biuro vadovus kreipėsi ir atsitiktinai A.Šiušio daromo spaudimo V.Achunovui liudininku tapęs buvęs Valstybės saugumo departamento Telšių apygardos viršininkas Zigmas Šimkus.

Jis paskambino kriminalistams ir papasakojo, kad A.Šiušis turtą prievartauja gąsdindamas ne banditais, o pareigūnais.

Autoritetui prireikė pinigų

Maždaug tuo metu, kai virė šios aistros, V.Achunovas sulaukė skambučio iš kalėjimo. Skambino turtą iš A.Šiušio atėmęs V.Šilys.

„Turiu 26 procentus „Telteksos“ akcijų, gal nori pirkti? Labai pinigų mentams reikia“, – netikėtai paklausė nusikaltėlių bosas.

Kaip tik tuo metu vyko teismo procesas, kuriame V.Šiliui buvo pateikti nauji kaltinimai dėl telšiškių brolių Bronislavo ir Algimanto Jonikų nužudymo organizavimo.

Vyrai greitai sutarė dėl kainos ir jau po kelių dienų V.Achunovas įsigijo V.Šilio akcijas, kurios buvo užrašytos jo sesers vardu.

Už akcijas teko pakloti nemenką tais laikais 360 tūkstančių litų sumą, dar 80 tūkstančių litų verslininkas perdavė buvusiai V.Šilio žmonai.

Po šio sandėrio viskas aprimo. V.Achunovo nebetrukdė nei V.Šilys, nei A.Šiušis.

Įspėjo apie pavojų

Tačiau situacija greitai pasikeitė, kai beveik 15 metų bausmę atlikęs pirma laiko į Telšius 2015 metų pavasarį grįžo V.Šilys.

Nusikaltėlių šulas greitai ėmė po miestą važinėti prabangiu „Porsche Panamera“, o jį nuolat lydėjo keli tvirti jaunuoliai.

Vėl užsimezgė draugystė su jį išdavusiu A.Šiušiu, o pokyliai prabangioje Fredžio sodyboje Plateliuose vyko dažną savaitgalį.

Praėjus vos kelioms savaitėms po gaujos vadeivos grįžimo su V.Achunovu panoro susitikti vienas senas jo pažįstamas.

„Žinai, V.Šilys ir A.Šiušis rezga prieš tave sąmokslą. Jie nori tave nuimti, karą pradeda. Baisiausia, kad dėl tavęs jau tarėsi su vaikinais iš Rusijos“, – susijaudinęs kalbėjo senas bičiulis.

Vyriškis papasakojo dėl šventos ramybės davęs V.Šiliui 3 tūkstančius eurų.

Siūlymas autoritetą įžeidė

Visa tai išgirdęs V.Achunovas ėmė laukti V.Šilio veiksmų.

Jau per pirmą 2016 metų gegužę vykusį susitikimą nusikaltėlių autoritetas pareikalavo savo turto dalies.

„Visi buvote nurašę Vincą, bet Vincas pasirodė. Aš atėjau ne prašyti, o pasiimti asmeniškai“, – tiesiai šviesiai pareiškė V.Šilys.

Jis ėmė aiškinti, kad 2007 metais labai pigiai pardavė „Telteksos“ akcijas, todėl verslininkas turįs jam atlyginti žalą, nes dabar akcijos gerokai pabrango.

„Aš irgi Palangos turgų kažkada pardaviau, tačiau kaip atrodytų, jeigu dabar pas pirkėją ateičiau ir prašyčiau papildomai susimokėti, nes turgaus kaina per tą laiką gerokai išaugo?“ – klausimu į klausimą atsakė V.Achunovas.

Tačiau dėl šventos ramybės verslininkas buvo pasirengęs sumokėti pinigų arba padovanoti namą.

Nusikaltėlių autoritetas po tokio pasiūlymo įsižeidė ir pareiškė, kad V.Achunovas nori jam tik kaulą numesti.

Už akcijas – ramybė

Per kitus susitikimus V.Šilys labai aiškiai išdėstė, ko nori: 700 tūkstančių eurų vertės pastato Kęstučio gatvėje, buto virš banko ir „Telteksos“ akcijų. Galiausiai jis pasitenkino akcijomis.

„Pasidalinkime akcijomis. Tau būtų mažiausiai skaudu“, – sakė V.Šilys.

Į V.Achunovo klausimą, ką jis už tai gaus, buvo atsakyta: ramybę.

„Pagerėtų tavo psichologija, pagerėtų mano statusas. Aš noriu, kad būtų harmonija, ta harmonija reikalinga ir tau“, – filosofiškai aiškino V.Šilys.

Iš pradžių V.Šilys reikalavo, kad V.Achunovas jam perrašytų 66 procentus akcijų, vėliau nusileido iki 50 procentų.

„Čia suma nemaža, tai ne kioskas, ne parduotuvė, ne namas. Tu tokį turtą turi, tavo vaikai gerai gyvens. O kodėl mano vaikai negali viso to turėti? Kodėl aš negaliu?“ – išvedžiojo V.Šilys.

Verslininkai dar lankstosi

Kalbėdamas su V.Achunovu nusikaltėlių šulas nuolat pabrėždavo, kad nors kalėjime praleido 15 metų, dar turi įtakingų draugų.

Ypač jis didžiuodavosi, jog prabangioje A.Šiušio sodyboje Plateliuose susitinka su vienu ypač turtingu ir įtakingu verslininku, garsios pajūrio bendrovės savininku, giriasi, kad tas jam nuolat padengia stalą.

Imitavo sūnaus pagrobimą

V.Šilys nuolat didino spaudimą, o V.Achunovas kantriai klausėsi jo reikalavimų. Kantrybė trūko paaiškėjus, kad planuojama pagrobti jo sūnų Ernestą.

Kartą verslininko sūnų į automobilį įsisodino buvęs jo klasės draugas, pastaruoju metu dažnai bendraujantis su V.Šiliu.

Važinėjant po miestą vaikinas netikėtai pareiškė: „Žinai, už tavo pagrobimą man banditai tūkstantį eurų pažadėjo.“

Nežinia, kaip būtų pasibaigęs šis pasivažinėjimas, jei ne Ernesto išmonė – jis užsiminė, kad nuolat nešiojasi pistoletą.

Perdavė svarbių žinių

Iškart po šio nutikimo V.Achunovas ir kreipėsi į Kriminalinės policijos biuro pareigūnus. Verslininkui buvo patarta toliau susitikinėti su V.Šiliu ir įrašinėti pokalbius.

2016 metų pabaigoje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurį atlikti pavesta Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnams.

Ypač daug vertingos informacijos tyrėjams pateikė pats V.Achunovas.

Sugrįžo seni laikai?

Tačiau aktyviai pradėję tyrimą pareigūnai greitai neteko azarto. Metus iš esmės nieko nebuvo daroma, o į apklausas buvo kviečiamas tik V.Achunovas ir jo šeimos nariai. Nei V.Šilys, nei jo aplinkos žmonės net nebuvo apklausti.

„Tai ką – į Telšius sugrįžo seni laikai?“ – neištvėręs pareigūnų neveiklumo tiesiai šviesiai Telšių policijos vadovui išrėžė buvęs saugumiečių vadas Z.Šimkus.

Vyriškis gerai prisiminė pirmuosius nepriklausomybės metus, kai Šilinių gaujos nariai, susikėlę kojas ant stalo, nuolat sėdėdavo policijos vadovo kabinete. O jeigu jis atsisakydavo vykdyti nurodymus, komisariatas buvo apšaudomas net iš granatsvaidžių.

Pagrindinį įkaltį pamiršo

Tačiau tyrimas pajudėjo tik tada, kai V.Achunovas dėl vilkinimo pasiskundė Kriminalinės policijos biuro vadovams, – V.Šiliui buvo pareikšti įtarimai dėl turto prievartavimo.

Tačiau apklausiant įtariamąjį net nebuvo panaudoti jį demaskuojantys pokalbių įrašai, V.Šiliui leista kalbėti, ką jis nori. Vėliau jau per V.Achunovo ir V.Šilio akistatą tyrėja su įtariamuoju bendravo lyg seni pažįstami, vienas kitą vadino vardais.

Pažeidžiant įstatymus buvo apklaustas ir buvęs Šilinių gaujos narys A.Šiušis.

Nors buvo privaloma jį apklausti kaip įtariamąjį arba bent jau specialųjį liudytoją, A.Šiušis parodymus davė būdamas paprastas liudytojas.

Nuolaidžiaujama buvo ir kitiems A.Šiušio aplinkos žmonėms.

Pavyzdžiui, tyrėja pati važiavo į Klaipėdą, kad apklaustų E.Staponkų.

„Pasijutau taip, lyg ne V.Šilys, o aš esu įtariamasis. Mane tyrėja net buvo apkaltinusi kenkimu Lietuvai“, – stebėjosi V.Achunovas.

Prokuroro išvada – geležinė

Gegužę ši byla buvo nutraukta.

Nors užfiksuota daugybė pokalbių, per kuriuos V.Šilys reikalauja perduoti jam turtą, ikiteisminį tyrimą nutraukęs Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras Egidijus Jurgelis jų visiškai neanalizavo, savo nutarime nepaminėjo nė vieno pokalbio, teiginio ar frazės.

Trumpai apibendrindamas pokalbius prokuroras padarė elementariai logikai prieštaraujančią išvadą: „V.Šilio išsakytos frazės gali būti suprantamos ir kaip grasinamojo pobūdžio, bet V.Šilio asmenybės kontekste negali būti vertinamos kaip grasinimas ar psichinė prievarta.“

E.Achunovo skundą atmetė ir Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Artūras Karpalovas.

Iškart po to, kai byla buvo nutraukta, V.Šilys per tarpininką pasikvietė V.Achunovą ir pareikalavo 200 tūkstančių eurų arba pastato Kęstučio gatvėje.

Krovikas tapo garsios gaujos vadeiva

Į nusikalstamo pasaulio šulus V.Šilys iškilo 1990 metais, kai, dirbdamas kroviku „Masčio“ fabrike, subūrė gaują. Ji dešimtmetį šiurpino Žemaitiją.

Iš pradžių buvo reketuojami verslininkai – imamos duoklės už ramybę. Nusikaltėlių taisyklėms nepaklusę telšiškiai buvo priversti slapstytis, bėgo į užsienį. Šiliniais pavadinti nusikaltėliai pasėjo visuotinę baimę, kai vienas po kito ėmė dingti žmonės.

Vėliau gauja ėmėsi pelningesnės veiklos – pradėjo gaminti netikrus, tačiau itin geros kokybės dolerius. Jų pogrindinėse spaustuvėse galėjo būti pagaminta daugiau kaip 10 milijonų dolerių.

2000 metais Šilinių gauja buvo demaskuota. Už grotų atsidūrė V.Šilys ir 13 jo gaujos narių.

Pirmasis nuosprendis V.Šiliui buvo paskelbtas 2004 metais. Už turto prievartavimą, nusikalstamo susivienijimo organizavimą, netikrų pinigų gamybą jam buvo skirta 14 metų nelaisvės.

Dar po ketverių metų V.Šilys buvo nuteistas už 1998 metais įvykdyto brolių Jonikų nužudymo užsakymą.

Šiaulių apygardos teismas subendrino bausmę ir V.Šilį įkalino 20 metų, tačiau Apeliacinis teismas bausmę sumažino iki 15,5 metų.

V.Šilys buvo kaltinamas ir užsakęs nužudyti skandalingojo Rusijos politiko Vladimiro Žirinovskio padėjėją Genadijų Dzenį ir jo sargybinę. Jie buvo susprogdinti 1997 metais Maskvoje. Tačiau dėl šio nusikaltimo jis išteisintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?