Vėl išpuolis prieš gėjų bendruomenę? Pareigūnai kol kas tik pataria „nedemonstruoti vėliavų“

Vilniaus dar vienas galimas išpuolis prieš gėjų bendruomenę. Tačiau policijos pareigūnai kol kas atrodo ne labai entuziastingi, kai kalba pasisuka apie neapykantus nusikaltimus, kitokios seksualinės orientacijos žmonėms sugeba tik patarti, kad šie nerodytų savo vėliavos viešai.

 Žinomas režisierius prakalbo apie galimą neapykantos nusikaltimą ir tai, kaip į incidentą reagavo pareigūnai.
 Žinomas režisierius prakalbo apie galimą neapykantos nusikaltimą ir tai, kaip į incidentą reagavo pareigūnai.
 Romo Zabarausko laiptinė ir kaimynų buto durys po incidento.<br> Facebook/Romas Zabarauskas nuotr.
 Romo Zabarausko laiptinė ir kaimynų buto durys po incidento.<br> Facebook/Romas Zabarauskas nuotr.
 Prieš kurį laiką Romas Zabarauskas savo balkone pakabino vaivorykštės spalvų vėliavą.<br> Facebook/Romas Zabarauskas nuotr.
 Prieš kurį laiką Romas Zabarauskas savo balkone pakabino vaivorykštės spalvų vėliavą.<br> Facebook/Romas Zabarauskas nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 2, 2018, 1:12 PM, atnaujinta Sep 2, 2018, 9:49 PM

Apie naują išpuolį ir policijos abejingumą sekmadienio rytą socialiniame tinkle „Facebook“ papasakojo žinomas režisierius Romas Zabarauskas

***

„Tai nusiimkit tą vėliavą, kol visas namas nesudegė“ – taip vakar trečią ryto man tarė policininkė, laiptinėje dar jaučiant aitrių dūmų kvapą. Manau, kad toks pasakymas išduoda apie Lietuvos policijos nepasirengimą dirbti su neapykantos nusikaltimais ir jų aukomis, todėl noriu pasidalinti šia istorija.

Naktį pabudau nuo gaisrininkų smūgių į mano aukšte įsikūrusį kaimynų butą. Su chalatu išėjęs į laiptinę ėmiau stebėti situaciją. Užsienietis studentas buvo iškvietęs tarnybas, kai grįždamas namo pamatė degančias duris. Padėjau jam susikalbėti su gaisrininkais, kurie nekalbėjo angliškai.

Iš pradžių atrodė, jog gaisras tęsiasi ir viduje – apėmė baimė. Po kiek laiko, laimei, grįžo to buto nuomininkės. Atidarius duris, paaiškėjo, jog niekas pačiame bute nedegė, niekas nenukentėjo. Vadinasi, buvo specialiai padegta buto išorė – kilimėlis, durys, laiptinės grindys.

Gaisrininkų darbą pratęsė policininkai. Pasinaudodamas proga, norėjau policininkams išdėstyti savo kontekstą, kad tai būtų apsvarstyta jų tyrime. Juk visai neseniai buvo panašiai padegtas LGL ofisas ir Vladimir Simonko butas. Būtent iš solidarumo prieš savaitę iškabinau vaivorykštės spalvų vėliavą, paskelbiau apie tai viešai.

Neapykantos nusikaltimai yra žiaurūs tuo, jog įbaugina visą bendruomenę, kurią paliečia. Tad natūralu, jog ir aš pamatęs šį gaisrą, turėjau nuogastavimų. NETEIGIU, kad šis padegimas buvo skirtas mums, tuo labiau, kad šio buto langai išeina į kitą pusę. Vis dėlto sutikite, kad tokia versija, neradus kitų motyvų, gali būti verta dėmesio. Ypač turint omeny, kad LGL padegėjai kol kas nėra surasti.

Deja, policininkė nenoriai priėmė mano istoriją. Iš pradžių pertraukė, kvestionuodama, kaip tai susiję. Paskui tiesiog liepė man nusiimti vaivorykštės vėliavą. Pasakiau, jog jos komentaras nėra adekvatus. Ji pakartojo nusiimti vėliavą, nes jai rūpi namo saugumas, ir pasakė cituotus žodžius: „nusiimkit, kol visas namas nesudegė“.

Tai nepadėjo man pasijusti saugiau ar geriau. Pasijutau pažemintas už savo bandymą padėti policijai tirti nusikaltimą. Mano prašymu, policininkas visgi užsirašė mano vardą ir pavardę bei telefono numerį, kad esant reikalui, galėtų kreiptis.

Aš atsisakau bijoti ir atsisakau tylėti.

Vėliavos tikrai neketinu nusiimti.

Kviečiu jus irgi išsikabinti vaivorykštės vėliavą savo balkone ar lange, kad palaikytumėte Lietuvos LGBT+ bendruomenę.

***

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriuje lrytas.lt informavo, kad incidentas įvyko naktį iš šeštadienio į sekmadienį. Apie 2 val. 40 min. Vilniaus ugniagesiai gavo pranešimą, kad viename iš Savanorių pr. daugiabučių padegtos buto durys.

Atvykę gelbėtojai pranešė, kad laiptinėje jaučiamas dūmų kvapas, o trečiame aukšte apdegė butų durys.

Pats Romas Zabarauskas sekmadienį telefonu kalbėdamas su lrytas.lt sakė, jog jo sprendimas pasidalinti šia istorija yra nukreiptas būtent į netinkamą policijos pareigūnų bendravimą.

„Aš jokiu būdu neteigiu, jog tai buvo nukreipta prieš mane, tuo labiau, kad ir butas padegtas yra ne mano. Tačiau aš pasidalinau savo įtarimais, o mano tikslas - tik padėti pareigūnams. Tikiuosi, kad šiuo pasidalijimu atkreipsiu dėmesį į problemą, kaip pareigūnams trūksta žinių tiriant neapykantos nusikaltimus“, - savo sprendimą paviešinti šią istoriją paaiškino režisierius.

Jis pasakojo, kad nerimas buvo jaučiamas po ankstesnio išpuolio, kuomet buvo kėsintasi į LGL biurą ir bendruomenės pirmininko butą. 

„Policininkė galėjo kaip nors nuraminti mane. O dabar tas jos pasakymas buvo toks dviprasmiškas. Ar tas jos pasakymas, kad nusikabintume vėliavas, reiškia, jog ir ji tiki tuo, kad tai išpuolis būtent dėl jų? Tai kodėl ji nenori manęs išklausyti?“, - klausimus kėlė R.Zabarauskas.

Vyras sakė, kad su juo jau susisiekė Policijos departamento atstovai ir nurodė elektroninio pašto adresą, kuriuo galima apskųsti pareigūnų veiksmus. R.Zabarauskas teigia tai jau padaręs ir nurodęs visus argumentus, kodėl jo manymu policininkai buvo neteisūs.

„Dar kartą pasikartosiu, kad neteigiu jog esu įsitikinęs, kad išpuolis buvo skirtas būtent man. Tačiau tokiais atvejais išklausyti žmones pareigūnams yra būtina“, - lrytas.lt sakė R.Zabarauskas.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis lrytas.lt sakė, kad šiuo metu yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sugadinimo.

„Jei tyrimo metu paaiškės, kad tai gali būti padaryta dėl neapykantos kurstymo, tirsime ir tai“, - sakė R.Matonis.

Jis taip pat pridūrė, kad jau susisiekė su R.Zabarausku ir pasiūlė jam skųsti jo manymu neteisingus pareigūnų veiksmus.

„Ar ta policininkė taip sakė, dabar sunku pasakyti. Jei bus skundas, bus pradėtas tarnybinis patikrinimas ir visi šitie dalykai bus nustatyti. Jei tik bus skundas - bus tiriama ir tai“, - užtikrino Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.