Sovietų šlovintojo Jurijaus Subotino byla turi tęsinį

Padėkas Josifui Stalinui, Antanui Sniečkui ir sovietų valdžiai komentaruose siuntinėjusio Jurijaus Subotino pergale Vilniaus apygardos teisme buvo laikina. 

J.Subotinas tikėjosi, kad jam pavyks išvengti antro teistumo, bet prokuratūra nusprendė nepasiduoti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Subotinas tikėjosi, kad jam pavyks išvengti antro teistumo, bet prokuratūra nusprendė nepasiduoti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2018, 5:42 PM, atnaujinta Sep 11, 2018, 5:44 PM

Prokuratūra nusprendė nepalikti sovietmečio gerbėjo nenubausto ir Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuriuo J.Subotinas buvo išteisintas apskundė Lietuvos aukščiausiajam teismui (LAT). 

Prokuratūros kasacinį skundą LAT nagrinės jau kitą mėnesį, tačiau, panašu, kad J.Subotinui dar kartą apsilankyti nereikės. Bent jau kol kas skundą numatoma nagrinėti rašytinio proceso tvarka. 

Prokurorai apeliaciniame skunde teigia, kad yra surinkta pakankamai įrodymų, kad atvirai Rusijos tankus į Lietuvą kviečiantis vilnietis portale lrytas.lt parašė sovietų agresiją aukštinantį komentarą ir todėl turi būti atitinkamai nubaustas. 

Bylą nagrinėjęs pirmosios instancijos teismas jam buvo skyręs 1 metų ir 2 mėnesių laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant J.Subotiną nuo 22 iki 5 valandos neišeiti iš namų. 

Prokuratūra mano, kad tokia bausmė J.Subotinui būtų tinkama. 

Dėl meilės sovietams ir Rusijai kartą kaltu jau pripažinto J.Subotino antroji byla prasidėjo 2016 metų lapkričio 30-osios naktį, kai jis portale lrytas.lt po straipsniu „Trėmimus į Sibirą prasivėdinimu vadinęs V.Lekstutis keliauja į teismą“ parašė komentarą: „Ačiū Stalinui, Sniečkui ir tarybų valdžiai. Kam nepatinka būti kartu su Rusija – vos nakui iš Lietuvos. Čemodan-vokzal-Amerika“. 

Šį komentarą perskaitęs jaunas vilnietis, dėl jo kreipėsi į policiją. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o vėliau byla perduota teismui. 

Nors komentarą J.Subotinas pasirašė savo vardu ir pavarde, atsidūręs teisėsaugos akiratyje pradėjo aiškinti ne tik nerašantis jokių komentarų, bet ir esą neturintis galimybių prisijungti prie interneto. 

Teismas J.Subotinu nepatikėjo ir skyrė laisvės apribojimo bausmę, tačiau nuosprendį sovietų garbintojas apskundė Vilniaus apygardos teismui.

Savo skunde J.Subotinas rašė, kad tuo metu, kai portale lrytas.lt atsirado jo vardu parašytas komentaras, jis miegojo, o ir neturėjo galimybės jo parašyti, nes neturi kompiuterio.
Taip pat jis abejojo skundą padavusiu asmeniu, nes esą šis yra nusiteikęs prieš rusų tautybės žmones bei Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos ir Lietuvių kalbos instituto pateiktomis išvadomis. Šių tarnybų ekspertai, J.Subotino nuomone, taip pat yra rusofobai. 

Šių metų kovo 1 dieną Vilniaus miesto apygardos teismo teisėjai Laureta Ulbienė, Viktoras Lemežis ir Vladislavas Lenčikas visiškai patenkino J.Subotino pretenzijas ir konstatavo, kad jei komentarą dėl kurio vyras sėdo į teisiamųjų suolą rašė J.Subotinas, jis yra per trumpas ir nepakankamai išsamus, kad būtų galima padaryti išvadą, jog komentaro autorius pritaria prieš Lietuvą vykdytai sovietų agresijai. 

Pirmąjį teistumą J.Subotinas gavo 2016 metų lapkričio 21 dieną, kai Vilniaus apygardos teismas panaikino jį išteisinusį Vilniaus miesto apylinkės nuosprendį ir skyrė 1883 eurų baudą. 

Rusijos mylėtojas į teisiamųjų suolą taip sėdo už komentarus internete bei interviu televizijai, kuriuose J.Subotinas kvietė į Lietuvą Rusijos tankus, aukštino sovietų nusikaltimus ir grasino lietuviams naujais trėmimais į Sibirą.

Baudą iš niekur nedirbančio ir jokio turto neturinčio J.Subotino bando išieškoti antstoliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.