Trijų jaunuolių noras pasišildyti Klaipėdos daugiabučio laiptinėje baigėsi siaubingai

Už teismų klaidas vėl turės mokėti valstybė – Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) nusprendė, kad Klaipėdoje teismas neturėjo teisės priteisti nukentėjusiam vyrui pinigų iš muštynių bylos nepilnamečio liudytojo ir tuo labiau iš jo motinos.

Daugiabutis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiabutis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2018, 1:44 PM

2012 metais viename Klaipėdos daugiabučių kilusių muštynių atgarsiai pasiekė Strasbūrą ir Lietuvai kainuos 3876 eurus.

Tokią sumą EŽTT priteisė klaipėdietei Irenai Kožemiakinai, kurios sūnui teismas buvo priteisęs sumokėti daugiau kaip 2000 eurų nukentėjusiam asmeniui, nors nepilnametis šioje byloje buvo apklaustas tik kaip liudytojas.

Nepatiko paauglių muzika

I.Kožemiakinos sūnus į nemalonią istoriją įsivėlė 2012 metų balandžio 19 dieną, kai su dar trimis draugais užėjo į vieno daugiabučio laiptinę pasišildyti.

Kaip vėliau teisme pasakojo šio nepilnamečio draugai, jie nieko blogo nedarė – stovėjo laiptinėje, kalbėjosi ir per mobilųjį telefoną klausėsi muzikos, kuri nepatiko vienam šio namo gyventojui.

Išėjęs iš savo buto vyras užsipuolė paauglius ir grasino iškviesti policiją. Dviem vaikinams pavyko pabėgti iš laiptinės, bet I.Kožemiakinos sūnus šiam vyrui pasipriešino.

Konfliktas virto muštynėmis

„Aš liepiau jam nerėkti, tačiau jis mane sugriebė ir parvertė ant žemės. Atsistojau, bandžiau pabėgti pro duris, tačiau tas vyras buvo jas užrėmęs“, – pradėjus ikiteisminį tyrimą pasakojo nepilnametis.

Gelbėti į nepavydėtiną situaciją patekusio draugo šoko ir 17-metis – trijulė susistumdė ir susigrūmė.

Kilus konfliktui paauglius raminęs vyras nukrito nuo laiptų ir susižalojo, o atsigavęs nusprendė paduoti nepilnamečius į teismą.

Įtarimai dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir viešosios tvarkos pažeidimo buvo pareikšti tik vyresniam jaunuoliui. l.Kožemiakinos sūnus dėl jauno amžiaus buvo apklaustas tik kaip liudytojas.

Tikslas – gauti pinigų

2012 metų lapkričio 27 dieną teismas pripažino 17-metį kaltu dėl klaipėdiečio sumušimo ir skyrė jam vienų metų laisvės apribojimo bausmę.

Iš dalies buvo patenkintas nukentėjusiojo civilinis ieškinys – 240 litų (apie 70 eurų) turtinei ir 2000 litų (apie 580 eurų) neturtinei žalai atlyginti.

Nukentėjusiojo tokia suma netenkino. Jis parašė apeliacinį skundą, kurį išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas neturtinę žalą padidino iki 5000 litų (apie 1450 eurų).

Bedarbis užsimanė daugiau

Bet ir to vyrui buvo mažai. Pasinaudojęs apylinkės teismo nuosprendžiu, kuriame buvo parašyta, kad jį sumušė abu jaunuoliai, tačiau vienas dėl savo amžiaus negali būti teisiamas, per muštynes nukentėjęs vyriškis dar kartą kreipėsi į teismą.

2013 metų gegužę jis pateikė civilinį ieškinį prieš I.Kožemiakiną ir jos sūnų.

„Dėl jo smurtinių veiksmų pablogėjo mano sveikata, man buvo sukeltos fizinės ir psichologinės kančios“, – ieškinyje nurodė vyras ir už savo išgyvenimus pareikalavo gana įspūdingos sumos – 20 tūkstančių litų (apie 5800 eurų).

Motina ir sūnus su tokiu ieškiniu nesutiko.

Jie manė, kad nėra jokio pagrindo iš moksleivio priteisti tokią sumą bedarbiui. Taip pat nurodė, kad baudžiamojoje byloje nėra nustatyta, kokius sužalojimus nukentėjusiajam padarė vienas ar kitas jaunuolis, todėl neįmanoma įvertinti ir nukentėjusiajam padarytos žalos.

Girdėjo tik vieną pusę

Teismas į motinos ir sūnaus argumentus atsižvelgė tik iš dalies. Nukentėjusiajam iš jų buvo priteista 2000 litų (apie 580 eurų) neturtinei žalai atlyginti ir 1500 litų (apie 435 eurus) teismo išlaidoms padengti.

Skundus po tokio sprendimo rašė abi pusės. I.Kožemiakinos ir jos sūnaus skundas buvo atmestas, o nukentėjusiojo ir vėl patenkintas iš dalies.

Jam iš nepilnamečio ir jo motinos buvo priteista 8000 litų (apie 2320 eurų) ir 300 litų (apie 87 eurus) papildomų teismo išlaidų.

I.Kožemiakina dar bandė skųstis Aukščiausiajam teismui, tačiau jis skundo net nenagrinėjo.

Tada moteris kreipėsi į Strasbūre esantį EŽTT ir įrodė savo tiesą.

3876

Tiek eurų Strasbūro teismas priteisė klaipėdietei I.Kožemiakinai, kurios sūnus buvo įpareigotas atlyginti žalą nukentėjusiam asmeniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.