Šiaulių teisme – išpuoliais prieš senolius kaltinamųjų įžūlus elgesys

Šiaulių teismui pirmadienį dar kartą nepavyko atversti baudžiamosios bylos, kurioje šeši teisiamieji kaltinami apvaginėję, apgaudinėję senolius, pasisavinę jų turtą.

Pagrindine nusikaltimų iniciatore laikoma V.Bojeriūnienė teisme dangstėsi veidą.<br>G.Šiupario nuotr.
Pagrindine nusikaltimų iniciatore laikoma V.Bojeriūnienė teisme dangstėsi veidą.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Žeknienė pasiūlė senoliui grąžinti pinigus – iš namų dingusius 350 eurų.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Žeknienė pasiūlė senoliui grąžinti pinigus – iš namų dingusius 350 eurų.<br>G.Šiupario nuotr.
Vienuolika kartų už vagystes ir plėšimus teista E.Triškienė negailėjo epitetų žurnalistams.<br>G.Šiupario nuotr.
Vienuolika kartų už vagystes ir plėšimus teista E.Triškienė negailėjo epitetų žurnalistams.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Bojeriūnienės sugyventinis A.Vertelka ramiai laukė posėdžio pradžios.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Bojeriūnienės sugyventinis A.Vertelka ramiai laukė posėdžio pradžios.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 15, 2018, 4:40 PM, atnaujinta Oct 15, 2018, 5:02 PM

Antrą kartą kliūtimi tapo ta pati priežastis – nepasirodė dvi teisiamosios. Prieš mėnesį šauktame posėdyje trūko trijų kaltinamųjų.

Šįsyk teisme nepasirodė 32 metų Oksana Stankaitytė ir 54 metų Alma Kušleikienė. Pirmoji į posėdį neatvyko nenurodžiusi priežasties, todėl bylą nagrinėjantis teisėjas Audrius Sadauskas sakė priimsiąs nutartį dėl atvesdinimo prievarta.

A.Kušleikienė per advokatą perdavė, kad nedalyvauja dėl ligos – prieš kelias dienas atliktos pėdos operacijos. Jos gynėjas paprašė išskirti bylą į atskirą, nes teisiamoji žada gydytis keletą mėnesių. Tačiau teisėjas nusprendė su šia teisiamąja susijusius nusikalstamos veikos epizodus nagrinėti vėliau.

Tą patį pasiūlė ir prokuroras Aivaras Povilaitis – valstybinis kaltintojas pažymėjo, kad garbaus amžiaus nukentėjusiesiems būtų iššūkis vaikščioti į dvi bylas.

Pasisiūlė atlyginti žalą

Buvusi Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro darbuotoja 46 metų Vida Bojeriūnienė laikėsi tradicijos dangstytis veidą. Žurnalistai buvo aprėkti už pastabumą, mat pro akis neprasprūdo jos mūvėti auksiniai žiedai ir aukso spalvos laikrodis.

Tuo tarpu atokiau atsisėdęs jos sugyventinis už vagystes, dokumentų klastojimą teistas 48 metų Arvydas Vertelka buvo nuosaikesnis.

Dar viena V.Bojeriūnienės pagalbininkė 11 kartų už vagystes, plėšimus teista 53 metų Edita Triškienė irgi neslėpė pykčio. Šunimis žurnalistus vadinusi teisiamoji piktinosi, kad drįstama ją filmuoti ir fotografuoti.

Ketvirta teisiamoji 57 metų Janina Žeknienė kaltės nesikratė. Ji per savo atstovę perdavė apvogtam senoliui, kad sutinka atlyginti turtinę žalą – perduoti iš namų dingusius 350 eurų. Vyriškis yra pateikęs ir 1000 eurų ieškinį neturtinei žalai atlyginti, bet sumokėti ir šią sumą J.Žeknienė nesisiūlė.

Tikėtina, kad atlygindama turtinę žalą J.Žeknienė tikisi sulaukti švelnesnės arba išvis išvengti bausmės.

Netikėjo senolės pasakojimu

Pirmą signalą apie gydymo įstaigoje vykstančius nusikaltimus pareigūnai gavo pernai pavasarį. Į policiją kreipėsi Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre gydytos senolė kaimynė. Ji pranešė, kad ligoninėje naktį užpuolusi darbuotoja pagrobė 2500 eurų.

Netrukus nusikaltimas pasikartojo – naktį iš 88 metų moters buvo atimta 1500 eurų, 1000 eurų vertės keturi auksiniai žiedai ir tiek pat vertas auksinis laikrodis. Tačiau pareigūnams trūko įkalčių, todėl tyrimas buvo pristabdytas.

Byla buvo atnaujinta, kai šiaulietė pranešė apie namuose apsilankiusias dvi socialines darbuotojas. Po jų vizito iš namų dingo 500 eurų ir aukso dirbinių.

Testamentas buvo anuliuotas

Tyrimas buvo sunkus, bet atkakli moteris įrodė, jog kalba tiesą. Kriminalistai užčiuopė siūlą ir netrukus ėmė vynioti visą nusikaltimų kamuolį.

Senolė papasakojo, kad ją naktį gydymo įstaigoje užpuolė A.Kušleikienė, o į namus apgaule įsibrovė buvusi slaugytoja V.Bojeriūnienė.

Pastaroji buvo atleista iš Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro, nes sugebėjo neleistinai praturtėti – paveldėjo visą buvusios pacientės turtą.

Garbaus amžiaus moteris savo butą ir kitą turtą testamentu užrašė V.Bojeriūnienei. Nors socialiniams darbuotojams draudžiama lobti iš pacientų, toks sandoris nesukėlė įtarimų jį tvirtinusiai notarei.

Teismas šį testamentą panaikino, kai jį užginčijo velionės brolis dvynys. Jis įrodė, kad 2016 m. pavasarį testamentas buvo surašytas pažeidžiant įstatymus.

Ir mušė, ir vogė

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, į 88 metų moters namus su bendrininke apgaule įsibrovusi V.Bojeriūnienė bandė pergudrauti senolę, bet planas nepavyko – šeimininko nepanoro gerti migdomaisiais pagardintos kavos.

Darbą dėl neteisėto paveldėjimo jau praradusi V.Bojeriūnienė moterį palaužė smurtu. Apsiginti negalinčiai senolė buvo sumušta, o iš namų pagrobti 500 eurų ir 1250 eurų vertės auksinis laikrodis ir žiedas.

Teisėsaugininkai išsiaiškino, kad ši moteris apvogdavo ligonius. Viena ligonė buvo įtikėjusi šios slaugytojos padorumu, todėl patikėjo banko kortelės prisijungimo kodą ir paprašė nupirkti maisto.

Slaugytoja banko kortelę grąžino, bet sukurpė planą. Ji slapčia iš miegančios senutės paimdavo banko kortelę, o sugyventinis A.Vertelka ir pažįstama J.Žeknienė paskubomis grynindavo pinigus bankomatuose. Taip iš sąskaitos dingo moters santaupos - 2570 eurų.

Budrumą malšino vaistais

Vieno 92 metų šiauliečio namuose aferistė apsilankė dukart, kai vyriškis iš gydymo įstaigos grįžo namo. Jo bute apsilankiusios V.Bojeriūnienė ir E.Triškienė pavogė 1000 eurų, o po kelių mėnesių išpuolį pakartojo.

Tik šįsyk į patiklaus vyro namus pasibeldė socialine darbuotoja prisistačiusi J.Žeknienė. Pastaroji apsvaigino pensininką kava su migdančiaisiais, griebė rastus 350 eurų ir spruko. Pinigus šiaulietė pasidalijo su V.Bojeriūniene.

Kavos ir migdančiųjų kokteilis buvo išbandytas dar ne kartą. Taip buvo apvogta V.Bojeriūnienė kaimynė, iš kurios namų išnešė rastus 35 eurus, auksinį žiedą, kvepalus, kosmetiką.  

Su ta pačia pagalbininke O.Stankaityte šiaulietė buvo įsibrovusi ir į Respublikinės Šiaulių ligoninės palatą. Joje kava „pavaišinta“ moteris atsibudusi neberado 490 eurų.

V.Bojeriūniene patikėjęs 81 metų šiaulietis prarado turėtą žemės sklypą. Regėjimo negalią turinčio vyriškio nuosavybę pardavusi aferistė pasiglemžė 6900 eurų.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.