Gėjus iš Rusijos nesugraudino Švenčionių policininkų

Politinio prieglobsčio prašantis žurnalistas iš Rusijos A.Šitikas teigia, kad buvo sumuštas dėl netradicinės seksualinės orientacijos.

Po muštynių su Baltarusijos piliečiais liko kraujosrūva ant kaktos<br>T.Bauro nuotr.
Po muštynių su Baltarusijos piliečiais liko kraujosrūva ant kaktos<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2018, 8:11 AM

Lietuvoje politinio prieglobsčio paprašęs Rusijos pilietis žurnalistas Aleksejus Šitikas (Alexei Shitik) trečiadienį kreipėsi į Vilniaus 2-ąjį Vilniaus policijos komisariatą su pareiškimu, kad išvakarėse buvo sumuštas Užsieniečių registracijos centre Pabradėje.

Ruso teigimu, užpuolikai jį taip pat garsiai įžeidinėjo dėl jo netradicinės lytinės orientacijos. Tačiau užsieniečių registracijos centrą atvykę policininkai nepriėmė jo pareiškimo ir nurodė kreiptis į įstaigos direktorių.

A.Šitikas pateikė ir nuotrauką, kurioje matosi sumušimas ant jo kaktos viršutinio kampo. Jis teigia, kad antradienio vakarą jo galvą trankė trys pabėgėlių centre gyvenantys Baltarusijos piliečiai. Ruso teigimu, jam pavyko apsiginti tik greta stovėjusiu plastmasiniu virduliu, kuriuo pataikė vienam iš baltarusių į galvą.

Policiją iškvietė pats A.Šitikas. Tuo metu muštynės dar nebuvo prasidėjusios, bet jis neapsikentė itin nešvankių savo asmenybės apibūdinimų. Policininkai atvykę į muštynių pabaigą. Ruso teigimu, atvykę policininkai pasikalbėjo lietuviškai su centre dirbančiais apsaugos darbuotojais, iki tol ramiausiai stebėjusiais muštynes ir po to nesutiko priimti jo pareiškimo.

Dalyvavo mero rinkimuose

28 metų žurnalistas iš Rusijos Asino miesto Tomsko srityje buvo nuvežtas į užsieniečių registracijos centrą Pabradėje šių metų balandį, kai Lietuvos pasienyje išlipo iš Kaliningrado traukinio ir paprašė politinio prieglobsčio.

Jis pasakojo, kad dirbdamas Asino laikraštyje „Obraz žizni“ nuolat kritikavo medžio perdirbimo gamyklą „Roskitinvest“ ir bandė atkreipti dėmesį į tai, kad ją valdantys kiniečiai išnaudoja rusus, daroma žala gamtai. 2017 metais jis dalyvavo Asino mero rinkimuose kaip opozicinės partijos „Jabloko“ kandidatas ir teigia, kad po to buvo nuolat kviečiamas atvykti į policiją pasikalbėti apie tai, kad jis esą kurstąs tautų nesantaiką.

Pernai A.Šitikas gavo anoniminį laišką su grasinimais ir nutarė bėgti iš Rusijos. Jis nutarė negaišti laiko užsienio šalies vizai gauti ir nusipirko bilietą į traukinį, vykstantį į Kaliningradą – šio traukinio keleiviams išduodama tranzitinė viza per Lietuvą. Apie tai plačiai rašė Rusijos opozicinė žiniasklaida.

Dėl konflikto perspėjo

A.Šitikas neslepia pasipiktinimo tuo, ką patyrė per pusę metų Pabradės centre. Pora mėnesių jis gyveno su Baltarusijos piliečiais, kurie, jo teigimu, bandė jį priversti patarnauti, sumušė, įžeidinėjo, neleido jam miegoti.

Pastaruoju metu jis gyveno keturviečiame kambaryje su Kubos piliečiu ir jautėsi visai neblogai. Tačiau šią savaitę jam ir kubiečiui buvo nurodyta persikelti į kambarį, kur jau buvo apsistoję du Baltarusijos piliečiai. A.Šitikas kreipėsi į socialinius darbuotojus, apsaugą, teigdamas, kad gali kilti konfliktas – vienas iš tų baltarusių jį skriaudė prieš keletą mėnesių. Rusą ypač baugino, kad jo naujasis kambario kaimynas buvo ne kartą sėdėjęs kalėjime. Tačiau į jo prašymus nebuvo atsižvelgta.

Vakare jo kambario kaimynas jį pasitiko įžeidinėjimais dėl seksualinės orientacijos. Po susistumdymo atėjo dar du baltarusiai. Trise jie pradėjo daužyti žurnalistą per galvą. Šis iškvietė policiją ir greitąją pagalbą. Atvykę medikai davė jam tabletę nuo galvos skausmo, o policininkai liepė skųstis centro viršininkui. A.Šitikas pasakoja sėdęs į traukinį ir skubiai išvykęs į Vilnių.

Piktinosi ir blakėmis

A.Šitikas vakar pareiškė, kad jis į Pabradę negrįš iki tardymo pabaigos. Jis apsistojo Vilniuje pas kitą pabėgėlį iš Rusijos, irgi gėjų. Jo tikinimu, Pabradės pabėgėlių centre – siaubinga sistema, kai apsaugliniai save laiko kalėjimo prižiūrėtojais ir su pabėgėliais elgiasi kaip su kaliniais. „Jie galvoja, kad su mumis galima elgtis kaip su gyvuliais“,- skundėsi jis.

Rusą ypač piktino blakės, kurių Pabradės centre – daugybė. Vos jos išnaikinamios viename kambaryje – bemat vėl atsiranda kitame. Žurnalisto planai – bendradarbiauti Lietuvos žiniasklaidoje.

Izoliuoti gėjų nėra pagrindo

Užsieniečių registracijos centro Tyrimų skyriaus viršininkas Tomas Čepulkovksis patvirtino, kad spalio 16 dieną buvo konfliktas tarp užsieniečių. Jis patikino, kad kiekvienas jų centre esantis užsienietis gali rašyti pareiškimus į Lietuvos įstaigas, tarp jų ir policiją, ši teisė iš jų neatimta.

T.Čepulkovskis pabrėžė, kad nėra gavęs jokio pareiškimo iš A.Šitiko, kad jį reikėtų izoliuoti dėl jo netradicinės seksualinės orientacijos. Užsieniečių registracijos centre apsistoję labai įvairūs žmonės: skirtinga religija, skirtingi papročiai. Turėtų būti labai rimtas pagrindas kurį nors iš jų izoliuoti. Centro pareigūnai reaguoja į visus konfliktus ir kalbasi su visomis konflikte dalyvavusiomis pusėmis.

Vilniečiai tolerantiški vyrų bučiniams

Radoslavas Šumovskis, politinis pabėgėlis iš Rusijos, gėjus

Lietuvoje ne taip tolerantiškai žiūrima į gėjus, kaip Vakaruose, bet geriau, nei Rusijoje. Per pastaruosius ketverius metus, kol aš gyvenu Vilniuje, situacija po truputį gerėja. Vieną kartą man trenkė gatvėje, užpuolikas pabėgo. Bet negalėčiau teigti, kad trenkė dėl to, kad aš gėjus. Daug kartų vaikščiojau po Vilnių susikibęs už rankų su vyrais, bučiavausi su vyrais, bet nieko neatsitiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.