Dėl netvarkingo purkštuvo ūkininkas vos neatsidūrė už grotų

Techniškai netvarkingu purkštuvu savo traktorininkui dirbti leidęs Pakruojo rajono ūkininkas ir Tarybos narys 61 metų Jonas Jurgeliūnas vos neatsidūrė už grotų ir turės gerokai patuštinti piniginę.

 Ekspertai nustatė, kad skaudi nelaimė įvyko dėl techniškai netvarkingo purktuvo eksploatavimo.<br> J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
 Ekspertai nustatė, kad skaudi nelaimė įvyko dėl techniškai netvarkingo purktuvo eksploatavimo.<br> J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2018, 2:36 PM, atnaujinta Nov 2, 2018, 5:08 PM

Sunkiu sveikatos sutrikdymu dėl neatsargumo apkaltintam konservatorių partijos nariui J.Jurgeliūnui Šiaulių apylinkės teismo Pakruojo rūmų teisėja skyrė pusantrų metų nelaisvės, tačiau bausmės vykdymą atidėjo vieneriems metams.

Per susidūrimą su traktoriaus tempiamu netvarkingu purkštuvu sunkiai sužalotam baikeriui 63 metų Vaclovui Š. nuteistasis turės atlyginti 28 tūkstančių neturtinę žalą ir daugiau nei tris tūkstančius eurų bylinėjimosi išlaidų.

Baikeris tapo neįgaliu

Skaudi nelaimė Pakruojo rajone, kelyje Rozalimas – Plaučiškiai – Pakalniškiai įvyko 2011 metų liepos 18 dieną.

Traktoriumi tempiant J.Jurgeliūno ūkiui priklausantį techniškai netvarkingą purkštuvą, lūžo jo dešinės pusės rato ašis.

Nukritus ratui purkštuvas kliudė medį. Po šio smūgio išsiskleidė kairės pusės purkštuvo strėlė, kuri kliudė priešinga kryptimi važiavusį motociklą „Harley Davidson“.

Per šį susidūrimą buvo sunkiai sužalotas motociklą vairavęs Vaclovas Š.

Į ligoninę paguldytam baikeriui prireikė ne vienos operacijos. Vyras liko neįgaliu – jam buvo nustatytas net 80 procentų nedarbingumas.

Traktorininkas atsakomybės išvengė

Avarijos priežastis tyrę ekspertai nustatė, kad motociklininką traumavusi purkštuvo strėlė galėjo išsiskleisti dėl techninių reikalavimų nesilaikymo – savadarbės sijų atramos buvo per mažos, be to nebuvo įrengti sijų tvirtinimui būtini fiksatoriai.

Iš pradžių baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas techniškai netvarkingą purkštuvą traktoriumi tempęs samdomas darbuotojas.

Vėliau byla buvo gražinta tyrimui papildyti, o sunkiu sveikatos sutrikdymu dėl neatsargumo apkaltintas ne traktorininkas, bet jam techniškai netvarkingą purkštuvą patikėjęs ūkininkas.

Techniką turėjo prižiūrėti ūkininkas

Apkaltinamąjį nuosprendį paskelbusi Šiaulių apylinkės teismo Pakruojo rūmų teisėja Kristina Jurevičienė sakė, kad kaltinamasis, žinojo, jog purkštuvas, kuriam neatlikta techninė apžiūra ir techninis tikrinimas po jo pertvarkymo, negali būti naudojamas pagal tiesioginę jo paskirtį, tačiau leido jį naudoti.

Teisėjos manymu, ilgametę patirtį žemės ūkio veikloje turintis ūkininkas „turėjo numatyti darbo įrenginių pavojingumą, galinčias kilti neigiamas pasekmes kitiems asmenims.“

Kadangi J.Jurgeliūno ūkyje už techniką atsakingo darbuotojo nebuvo paskirta, visa atsakomybė teko pačiam ūkininkui.

Jis, kaip darbdavys, turėjo imtis priemonių, kad darbo įrenginys būtų tinkamai techniškai prižiūrimas ir palaikoma jo reikiama techninė būklė.

Prašė priteisti 100 tūkstančių eurų

Per avariją nukentėjęs baikeris buvo pareiškęs dviejų tūkstančių eurų ieškinį turtinei žalai atlyginti ir 98 tūkstančių eurų ieškinį neturtinei žalai atlyginti.

Teismas netenkino nukentėjusiojo prašymo dėl turtinės žalos atlyginimo už įvykio metu sudaužytą motociklą „Harley Davidson“, nes nebuvo nepateikta duomenų apie šio motociklo vertę. Be to, nukentėjusiajam buvo sumokėta draudimo išmoka.

Nukentėjusiojo prašymą dėl neturtinės žalos atlyginimo teismas tenkino iš dalies – dėl avarijos 80 procentų darbingumo netekusiam baikeriui iš ūkininko vietoj prašomų 98 tūkstančių eurų priteisė 28 tūkstančius eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.