Ligoninė pamalonino ją apvogusį veikėją: suma sumažėjo kone perpus

Už sukčiavimą ir klastojimą nuteistas buvęs Respublikinės Panevėžio ligoninės vyriausiasis inžinierius Jonas Alvydas Jonaitis rado būdą atsikratyti nemenkos skolų kupros. Jam ranką ištiesė buvusi darbovietė, kone perpus nurėžusį priteistą žalą.

R.Samuolis nepanoro atsakyti į klausimus – dangstėsi neva slapta sutartimi.<br> lrytas.lt montažas.
R.Samuolis nepanoro atsakyti į klausimus – dangstėsi neva slapta sutartimi.<br> lrytas.lt montažas.
Respublikinė Panevėžio ligoninė nutarė pamaloninti buvusį bendradarbį – kone perpus sumažino priteistą žalą.
Respublikinė Panevėžio ligoninė nutarė pamaloninti buvusį bendradarbį – kone perpus sumažino priteistą žalą.
R.Samuolis nepanoro atsakyti į klausimus – dangstėsi neva slapta sutartimi.
R.Samuolis nepanoro atsakyti į klausimus – dangstėsi neva slapta sutartimi.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 5, 2018, 6:03 AM, atnaujinta Dec 5, 2018, 9:49 AM

74 metų J.A.Jonaičiui, toje pačioje byloje už sukčiavimą, dokumentų klastojimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą nuteistam jo sūnui Radionui Jonaičiui ir pastarojo įmonei „Savas formatas“ buvo priteista solidariai atlyginti beveik 77 tūkstančių eurų žalą.

Priteistos skolos iš pradžių buvo bandoma atsikratyti taikant fizinio asmens bankroto schemą, bet teismas atsisakė iškelti tokią bylą.

Tuomet rasta netikėta išeitis – skolą iš netikėtai dosnumu sužibusios Respublikinės Panevėžio ligoninės (RPL) perpirko Jonaičių giminaitė, sumokėjusi 38 tūkstančius eurų – beveik 36,5 tūkstančio eurų mažesnę sumą, negu buvo priteisęs teismas. Tad šis sprendimas turėtų būti tikras spjūvis teisėsaugininkams, kurie kelerius metus narpliojo panevėžiečių aferas ir teisme apgynė viešąjį interesą.

RPL laikinai vadovaujantis direktorius Remigijus Samuolis nepanoro „Lietuvos rytui“ paaiškinti šio keisto sandorio aplinkybių – neva tai jam daryti draudžia pasirašytoji sutartis.

Bandė nusikratyti skolų

Prieš porą metų nuteisti Jonaičiai bandė skųsti nepalankią teismo nutartį, bet jų skundas buvo atmestas.

Paaiškėjus, kad priteistos skolos atsikratyti nepavyks, panevėžiečiai ėmė ieškoti būdų jos atsikratyti.

Iš pradžių buvo kreiptasi į tuometį RPL direktorių Ivaną Dorošą, kad jis taikos sutartimi leistų skolą išmokėti mažomis dalimis.

Ligoninės vadovas tokį prašymą 2017 metais atmetė.

Šių metų pradžioje J.A.Jonaitis bandė kreiptis į teismą, kad jam būtų iškelta fizinio asmens bankroto byla. Panevėžio teismai šį prašymą atmetė, todėl iškilo grėsmė skolininko turimam nekilnojamajam turtui.

R.Jonaitis neturi jokio oficialaus turto, o šio verslininko įmonė „Savas formatas“ nebevykdo veiklos. Todėl teismo nutartį vykdantis antstolis RPL padarytą žalą bandė išieškoti iš vieno skolininko – J.A.Jonaičio.

Į pagalbą suskubo giminaitė

Šią vasarą buvo sukurptas naujas planas – į laikinai RPL vadovaujantį R.Samuolį kreipėsi buvusio ilgamečio ligoninės bendradarbio J.A.Jonaičio giminaitė.

Ji pasisiūlė nupirkti skolą ir sumokėti ligoninei dalį teismo priteistos žalos. Panevėžietė nurodė, kad garbaus amžiaus giminaitis turi daug skolų, tad ligoninė atgautų tik nedidelę dalį pinigų.

Rašte pažymima, kad R.Jonaitis išvis neturi jokio turto, o bendrovė „Savas formatas“ apskritai likviduota ir išregistruota.

J.A.Jonaičio giminaitė pasiūlė beveik 77 tūkstančius eurų siekiančią skolą nupirkti už gerokai mažesnę sumą – 30 tūkstančių eurų.

Sutartis – su slaptumo žyma

Po kelių mėnesių PRL laikinasis vadovas R.Samuolis sutiko sudaryti šį sandorį.

Tiesa, susitarta, kad į ligoninės kasą pateks daugiau pinigų – ne pasiūlyti 30, o 38 tūkstančiai eurų. Spalio 22 dieną pasirašyta reikalavimo perleidimo sutartis įsigaliojo tą pačią dieną.

Dokumentą pasirašiusios šalys bandė apsidrausti nuo viešumo – įrašė, kad tretiesiems asmenims negalima atskleisti jokių sutarties sąlygų.

Tai patvirtina dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalisto nusiųsti klausimai RPL vadovui R.Samuoliui ir jo reakcija.

Kone parą atsakyti delsęs R.Samuolis atsiuntė lakonišką laišką: „Gavau šešis klausimus dėl RPL sudarytų sutarčių.

Deja, jau pačiuose klausimuose yra konfidencialios informacijos, todėl net lakoniškas atsakymas „taip“ arba „ne“ gali būti prilygintas konfidencialios informacijos atskleidimui. Dėl šios priežasties į jūsų klausimus atsakyti negaliu.“

RPL vadovo buvo prašoma patvirtinti, ar išties pasirašyta tokia sutartis, kas paskatino taip pasielgti, ar apie šią situaciją buvo informuotas steigėjas, ar jį sieja asmeninė draugystė su ilgamečiu buvusiu bendradarbiu.

Ministerija nepalaimino

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė sakė, kad RPL anksčiau buvo atsiuntusi raštą į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) dėl priteistos skolos. Šiame rašte prašyta priimti sprendimą dėl skolos perleidimo kitam asmeniui.

„SAM pateikė atsakymą laikinajam įstaigos vadovui R.Samuoliui, kad vadovautųsi įstaigos įstatais. Juose numatyta, kad vadovas organizuoja ligoninės veiklą, veikia ligoninės vardu santykiuose su fiziniais ir juridiniais asmenimis“, – sakė ministerijos atstovė.

Sužinojusi, kad R.Samuolis vienasmeniškai sutiko sumažinti teismo priteistą skolą, R.Bušinskaitė-Šriubėnė neslėpė nuostabos: „Vienareikšmiškai galime pasakyti, kad taip neturi būti. Tai nėra kieno nors asmeninė uždaroji akcinė bendrovė – tai valstybės įstaiga, kuri turi atsakingai elgtis su valstybės biudžeto pinigais.“

Pasak ministro patarėjos, SAM stebės šią situaciją ir vertins įstaigos vadovo priimamus sprendimus, o jei prireiks – kreipsis ir į atitinkamas institucijas, kad užtikrintų teisingumą bei racionalų valstybės pinigų naudojimą.

Panašios pozicijos laikėsi ir premjero patarėjas Tomas Beržinskas: „Kiekvienai ministerijai atskaitingos ar pavaldžios institucijos privalo užtikrinti sąžiningus, skaidrius, visuomenės bei valstybės interesą atitinkančius sprendimus.

Premjeras nurodė ligoninės steigėjai susipažinti su situacija ir įvertinti, ar nebuvo padaryta pažeidimų, ar neviršyti įgaliojimai, ar paisyta visuomenės intereso, o kilus abejonių – kreiptis į teisėsaugos ar kitas institucijas.“

Atskleidė aferų grandinę

Kelis dešimtmečius RPL vyriausiuoju inžinieriumi dirbęs J.A.Jonaitis buvo sukurpęs schemą, kaip pelnytis iš darbovietės. Ilgamečio ligoninės darbuotojo sūnus buvo dviejų įmonių „Emtekas“ ir „Savas formatas“ savininkas ir vadovas.

RPL su bendrove „Emtekas“ dar 2006 metais be konkurso sudarė medicinos technikos priežiūros ir remonto paslaugų sutartį. Šiai bendrovei kiekvieną mėnesį kapsėjo fiksuotas užmokestis, siekęs apie 1730 eurų.

Pinigų upelis tekėjo ir į kitą R.Jonaičio bendrovę „Savas formatas“, kuri netgi neturėjo sutarties su RPL.

Pareigūnai nustatė, kad šiai įmonei buvo sumokama už darbus, kuriuos ligoninėje turėjo atlikti pats J.A.Jonaitis, – už medicinos technikos priežiūrą ir remontą.

Per ikiteisminį tyrimą paaiškėjo, kad kai kurių darbų išvis niekas nedarė – nerasta patvirtinančių dokumentų.

Triūsė visa šeima

Ligoninės vyriausiojo inžinieriaus J.A.Jonaičio aferos paaiškėjo, kai 2009–2013 metais įstaigos veiklos patikrinimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai.

Per ikiteisminį tyrimą išsiaiškinta, kad bendrovė „Savas formatas“ per penkerius metus pateikė 29 sąskaitas faktūras. Dokumentuose buvo įrašytos nebūtos paslaugos, neatlikti darbai, bet gydymo įstaiga sumokėjo 76,8 tūkstančio eurų.

Įmonės vienintelis akcininkas R.Jonaitis buvo įdarbinęs direktore savo sutuoktinę, o uošvei buvo patikėta buhalterinė apskaita.

Pinigų upelis buvo užtvenktas, kai RPL vadovu tapo I.Dorošas.

Tada vyriausiajam inžinieriui J.A.Jonaičiui teko trauktis iš pareigų.

Nuteistieji skundais nieko nepešė

Gimtajame Panevėžyje teisti J.A.Jonaitis ir R.Jonaitis kaltę neigė, o nepalankų pirmosios instancijos teismo sprendimą apskundė.

Pernai pavasarį Panevėžio apygardos teismas atmetė nuteistųjų apeliacinius skundus. J.A.Jonaitis nuteistas 2 metų įkalinimo bausme, o jos vykdymas atidėtas metams.

Be to, jis nubaustas 3 tūkstančių eurų bauda. Verslininkas R.Jonaitis nubaustas 3 metų bausme, o jos vykdymas atidėtas 2 metams.

Panevėžiečiui skirta 5,7 tūkstančio eurų bauda. R.Jonaičio įmonei „Savas formatas“ skirta 8,6 tūkstančio eurų bauda.

Pateikė paaiškinimą

Trečiadienį lrytas.lt pasiekė Panevėžio Respublikinės ligoninės direktoriaus R.Samuolio paaiškinimą.

„Siekdamas išsklaidyti viešojoje erdvėje pasirodžiusias abejones dėl mano, kaip laikinojo Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus neva tai įstaigai nenaudingų sprendimų, susijusių su ligoninei teismo priteistos žalos atlyginimu iš nuteistų buvusių ligoninės darbuotojų, šiandien kreipiausi į įstaigos steigėją, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministeriją, pakartotinai teikdamas visus su žiniasklaidoje minimu atveju susijusius dokumentus ir prašydamas atlikti tyrimą, kuris leistų įvertinti mano veiksmų teisėtumą konkrečiu aptariamu atveju. Atsakingai pareiškiu, kad per metus, kai laikinai vadovauju ligoninei, nesu priėmęs nei vieno ligoninei ar viešajam interesui žalingo, sprendimo. Visi sprendimai pagrįsti ne ambicijomis, bet ūkine logika, siekiant gautas lėšas panaudoti greitesniems atsiskaitymams su esamais kreditoriais. Bandymus spekuliuoti dirbtinai tendencingai pateikiama informacija vertinu kaip mėginimą daryti įtaką ligoninėje vykdomiems veiklos skaidrumo, finansinės drausmės užtikrinimo ir žmogiškųjų išteklių optimizavimo procesams.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.