Visiškai girto vairavusio prokuroro kelyje – ne tik išverstas šviesoforas: sprendimas virto skandalu

Daugiau nei 20 metų prokuroru dirbantis ir daugybę nusikaltėlių į teisiamųjų suolą pasodinęs Dainius Baraniūnas pats stos prieš teismą dėl to, kad girtas padarė avariją. Jo karjera prokuratūroje turėtų būti baigta.

Ilgametę vilniečio prokuroro D.Baraniūno karjerą sugriovė alkoholis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Ilgametę vilniečio prokuroro D.Baraniūno karjerą sugriovė alkoholis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Ilgametę vilniečio prokuroro D.Baraniūno karjerą sugriovė alkoholis.<br> T.Bauro nuotr.
Ilgametę vilniečio prokuroro D.Baraniūno karjerą sugriovė alkoholis.<br> T.Bauro nuotr.
Ilgametę vilniečio prokuroro D.Baraniūno karjerą sugriovė alkoholis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Ilgametę vilniečio prokuroro D.Baraniūno karjerą sugriovė alkoholis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 6, 2018, 6:39 AM, atnaujinta Dec 6, 2018, 12:10 PM

Trečiadienio rytą ilgametis Generalinės prokuratūros prokuroras 48 metų D.Baraniūnas atsimins kaip smarkiai pakeitusį jo gyvenimą.

Ne vienam sudėtingam ikiteisminiam tyrimui vadovavęs pareigūnas trečiadienį buvo nušalintas nuo pareigų, jo atžvilgiu generalinis prokuroras Evaldas Pašilis pradėjo ikiteisminį tyrimą ir tarnybinį patikrinimą.

Važiavo visiškai girtas

Avarija, į kurią pateko D.Baraniūnas, įvyko 7 val. Vilniuje, Rinktinės ir Žvejų gatvių sankryžoje, prokurorui vykstant į darbą.

Likus maždaug porai šimtų metrų iki prokuratūros D.Baraniūnas nesuvaldė savo automobilio „Mitsubishi Outlander“ ir atsitrenkęs į šviesoforą jį nugriovė.

Per eismo įvykį žmonės nenukentėjo, tačiau iš automobilio išlipęs D.Baraniūnas iškart sukėlė įtarimų, kad yra neblaivus.

Atvykus policijos pareigūnams šie įtarimai pasitvirtino.

D.Baraniūnui buvo nustatytas sunkus girtumo laipsnis – jis į alkoholio matuoklį pripūtė 2,79 promilės.

Policijoje atsidarė butelį

Girtutėlį D.Baraniūną policininkai nuvežė į kelių policiją, kur prokuroras sugebėjo dar kartą nustebinti pareigūnus.

Laukdamas apklausos bendrose kelių policijos patalpose D.Baraniūnas iš popierinio maišelio, kurį pasiėmė iš sudaužyto automobilio, išsitraukė butelį stipraus alkoholio ir jį atsidarė.

Vis dėlto gurkštelėti prokuroras neišdrįso. Pamatęs nustebusius aplinkinių žvilgsnius jis kurį laiką palaikė butelį rankose, o po to įdėjo jį į krepšį.

D.Baraniūnui dėl vairavimo išgėrus gresia laisvės atėmimas iki vienų metų. Tačiau kadangi prokuroras anksčiau teistas nebuvo, teismas jam greičiausiai skirs švelnesnę bausmę – baudą arba areštą.

D.Baraniūnas taip pat privalės susimokėti už sugadintą šviesoforą, gali būti konfiskuotas ir jo automobilis.

Dirbti pradėjo studijuodamas

D.Baraniūnas yra vienas prokuratūros senbuvių, joje pradėjęs dirbti beveik pačioje nepriklausomybės pradžioje, kai jai vadovavo Artūras Paulauskas.

1991 metų lapkričio 11 dieną dar būdamas studentas jis pradėjo prokuratūroje dirbti stažuotoju, o 1995 metų vasarį oficialiai tapo prokuroru. Pastaruoju metu D.Baraniūnas dirbo Baudžiamojo persekiojimo departamente.

Bylos sužlugdavo teismuose

Nemažai D.Baraniūno tirtų bylų žlugo teisme. Vadinamojoje mailiaus byloje buvo nuteistas tik vienas asmuo iš devynių, o kiti, tarp jų ir buvęs Lietuvos banko vadovas Romualdas Visokavičius, išteisinti nesurinkus įrodymų, kad jie bandė paveikti tam tikrus asmenis ir gauti milijoninę paramą iš Europos Sąjungos fondų.

Nesėkme galima vadinti ir D.Baraniūno kontroliuotą Dainos Bilevičiūtės bylą. Nors D.Bilevičiūtė buvo pripažinta kalta apgaule įgijusi 1 milijono 927 948 litų ES paramos lėšų, atsipirko vos 16 900 litų bauda.

Skundą išsiuntė per vėlai

Žlugo ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) byla, iškelta buvusiam advokatui Juzefui Kozubovskiui.

FNTT įtarė, kad 2004–2009 metais J.Kozubovskis neteisėtai stambiu mastu versdamasis nekilnojamojo turto prekyba nusikalstamu būdu gavo 8,7 milijono eurų pelno ir nesumokėjo 0,55 milijono eurų gyventojų pajamų ir pridėtinės vertės mokesčių.

Bylai pasiekus teismą J.Kozubovskis buvo visiškai išteisintas, o valstybinį kaltinimą byloje palaikęs D.Baraniūnas pavėlavo pateikti apeliacinį skundą.

Dėl aplaidžių D.Baraniūno veiksmų prokuratūroje buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas, bet buvo nustatyta, kad dėl laiku neišsiųsto skundo kaltas ne jis, o prokuratūros specialistė, išsiuntusi jį ne tą pačią, o kitą dieną.

Išleistas aferistas spruko

Bene didžiausias triukšmas dėl D.Baraniūno darbo buvo kilęs, kai jis nusprendė į laisvę paleisti aferų meistru vadinamą Sergejų Rachinšteiną.

Teismui likus tik paskelbti nuosprendį prokuroras kažkodėl nusprendė, kad sukčiavimu įtariamas S.Rachinšteinas nuosprendžio gali laukti laisvėje, todėl pakeitė jam kardomąją priemonę.

Tuo pasinaudojęs S.Rachinšteinas spruko iš Lietuvos į Tailandą, bet vėliau buvo sulaikytas Vietname ir pargabentas į Lietuvą, kur atliko jam skirtą pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę.

2014 metais S.Rachinšteinui buvo iškelta dar viena byla dėl sukčiavimo, tačiau, FNTT perdavus bylą D.Baraniūnui, ji tiesiog pradingo jo darbo stalčiuose ir iki šiol nepasiekė teismo.

Buvusi teisėja netrukus taps teisiamąja

Dėl to, kad vairavo girta, netrukus prieš teismą stos buvusi Panevėžio teisėja Gražina Kazilionienė.

Prašymą nutraukti ikiteisminį tyrimą ir perduoti įtariamąją pagal laidavimą artimai giminaitei atmetė tyrimui vadovavusi Utenos prokurorė.

Panevėžio apylinkės teismo teisėja 56 metų G.Kazilionienė policijos ekipažo buvo sustabdyta lapkričio 1-ąją.

Tą dieną policija gavo pranešimą apie netoli Panevėžio pavojingai po kelią manevruojantį automobilį BMW 530.

Pareigūnų sustabdyta G.Kazilionienė sutiko pasitikrinti blaivumą, alkoholio matuokliu jai buvo nustatyta 1,85 promilės alkoholio – vidutinis girtumas.

Lapkričio 15 dieną prezidentės dekretu G.Kazilionienė atleista iš pareigų už teisėjo vardo pažeminimą.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo, kai alkoholio kiekis kraujyje didesnis nei 1,5 promilės.

Girta vairuotoja susidūrė su traukiniu

Dar viena neįprasta avarija, kurią sukėlė girta vairuotoja, antradienio vakarą įvyko Vilniaus rajone.

21 val. 20 min. Sadūniškių kaime 41 metų moteris automobiliu „Mitsubishi Space Star“ įlėkė į reguliuojamą geležinkelio pervažą ir sustojo užvažiavusi ant bėgių. Netrukus į šį automobilį rėžėsi maršrutu Kena–Vaidotai važiavęs prekinis šilumvežis.

Automobilį vairavusi moteris nebuvo sužeista. Vairuotoja sulaikyta, jai nustatytas sunkus girtumas – 3,77 promilės alkoholio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.