Pagonybės šešėlis: kodėl buvęs pasienio policininkas sunkiai sužeidė draugą?

Buvęs pasienio policininkas Sigitas Meilutis negali paaiškinti, kodėl namie per incidentą griebėsi pistoleto ir peršovė draugą Airidą Bladaitį. Miglotą istoriją, kurioje yra pagonybės šešėlis, aiškinasi teismas.

 A.Bladaitis (kairėje), kurį peršovė buvęs pasienio policininkas S.Meilutis, irgi teisiamas dėl kūno sužalojimo.<br>G.Pilaičio nuotr.
 A.Bladaitis (kairėje), kurį peršovė buvęs pasienio policininkas S.Meilutis, irgi teisiamas dėl kūno sužalojimo.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Bladaitis (nuotr.), kurį peršovė buvęs pasienio policininkas S.Meilutis, irgi teisiamas dėl kūno sužalojimo.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Bladaitis (nuotr.), kurį peršovė buvęs pasienio policininkas S.Meilutis, irgi teisiamas dėl kūno sužalojimo.<br>G.Pilaičio nuotr.
 S.Meilutis teigia, kad šaudė į tamsą.<br>G.Pilaičio nuotr.
 S.Meilutis teigia, kad šaudė į tamsą.<br>G.Pilaičio nuotr.
 A.Bladaičio ir S.Meilučio draugystę aptemdė šūviai.<br> G.Pilaičio nuotr.
 A.Bladaičio ir S.Meilučio draugystę aptemdė šūviai.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 7, 2018, 8:58 AM, atnaujinta Dec 7, 2018, 11:18 AM

Baudžiamąją bylą, kurioje Pagėgių gyventojas 58 metų S.Meilutis kaltinamas sunkiai sužalojęs 42 metų A.Bladaitį, atvertė Tauragės teismas.

Buvęs pasienio policininkas tvirtino, kad irgi buvo sumuštas A.Bladaičio – šaudė iš pistoleto „Walther“ norėdamas apsiginti nuo agresyvaus žmogaus.

Po kruvino incidento vos gyvas likęs pagėgiškis A.Bladaitis tapo ne tik nukentėjusiuoju, bet ir kaltinamuoju. Vyras savo ruožtu kaltina S.Meilutį, kad jis kėsinosi į jo gyvybę – norėjo nušauti.

Sujungus visus kaltinimus į vieną bylą, šią miglotą istoriją nagrinėja Klaipėdos apygardos teismas.

Vyrai gurkšnojo brendį

Pagėgius sudrebinęs incidentas įvyko pernai gegužės 27-ąją.

Tą dieną S.Meilutis, grįžęs namo iš Vokietijos, kurioje uždarbiavo, nutarė atsipalaiduoti – pasikvietė į svečius draugą Rimą Senčiną.

Vyriškiai dieną sodybos kieme gurkšnojo S.Meilučio iš Vokietijos parvežtą brendį. Šeimininkui telefonu paskambino jo draugas A.Bladaitis. Jis irgi buvo pakviestas į svečius.

Dar keli kaimynai buvo trumpam užsukę į eglių gyvatvorėmis apaugusią S.Meilučio sodybą. Išsituokęs vyras ten gyveno vienas.

Įkaitusi kompanija nutarė pratęsti puotą.

Pasikvietęs prie stalo šalia gyvenantį Alvydą Jankauską šeimininkas jį pavaišino cigarete, paprašė iš parduotuvės atnešti butelį brendžio.

„S.Meilutis mane pavaišino cigarete, davė dešimt eurų.

Aš atnešiau butelį, padėjau grąžą ant stalo, išlenkiau taurę ir išėjau namo“, – pasakojo į teismą liudyti iškviestas A.Jankauskas.

Liudytojas girdėjo, kaip S.Meilutis ir A.Bladaitis prie stalo ginčijasi dėl eismo įvykio: „Sigitas pakeltu tonu klausė Airido, kodėl jis tada per avariją nežuvo, bet tai – ne mano, o jų reikalai.“

A.Jankauskas prisiminė, jog A.Bladaitis tąkart vairavo automobilį, kuriuo važiavo trys žmonės. Per avariją kelyje žuvo buvusios S.Meilučio draugės Virgos brolis Marius Lenartavičius.

Išvydo kraupų vaizdą

Kai R.Senčinas išėjo namo, prie stalo liko tiktai S.Meilutis ir A.Bladaitis. Vyrai tarėsi kitą dieną važiuoti į turgavietę – norėjęs nusipirkti naują automobilį Sigitas paprašė ir Airido pagalbos.

Prieš vidurnaktį S.Meilučio sodyboje nuaidėjo šūviai, juos girdėjo artimiausi kaimynai. Po kiek laiko šeimininkas pasibeldė į šalia gyvenančios Kristinos Kolyčienės namo duris.

„S.Meilutis sakė, jog reikia pagalbos, nesusisiekia su Bendruoju pagalbos centru.

Perdaviau jam savo telefoną, pats skambino, nurodė adresą, po to nuėjome į jo sodybą“, – pasakojo K.Kolyčienė.

Peržengusi savo kaimyno namo slenkstį K.Kolyčienė pašiurpo – ant grindų kraujo klane pavirtęs ant šono gulėjo A.Bladaitis. Ranka užspaudęs žaizdą pilve vaitojo, šaukė, kad jam labai skauda.

Grumtynių pėdsakus priminė kambaryje išvartytos kėdės, nuo sienos nuplėštas radiatorius, mėtėsi batai. K.Kolyčienė krūptelėjo užlipusi ant tuščios šovinio tūtelės, padėjo ją ant palangės.

„Buvau sukrėsta, drebėjo rankos. Sigitas pasakė, kad peršauto žmogaus nereikia vartyti, kad nenukraujuotų dar labiau“, – teisme kraupų vaizdą prisiminė kaimynė.

Nesusitarė dėl religijos?

Paklausta, kaip Airidas elgiasi išgėręs, su juo ir kito sūnaus šeima gyvenanti Airido motina Stepanija Bladaitienė nesutriko: „Tada jis tampa dar geresnis – jokios agresijos, jokio smurto prieš tėvus.“

Po kruvino incidento Pagėgiuose sklido gandai, kad sugėrovai susipyko dėl pagonybės – S.Meilutis esą pradėjo šaudyti po to, kai A.Bladaitis jį ėmė mokyti, norėjo jį atversti į baltų tikėjimą.

Kruvino incidento aplinkybes knietėjo išsiaiškinti ir S.Bladaitienei – sutikusi S.Meilutį moteris paklausė, ką bloga tą vakarą jam padarė ar pasakė sūnus, kad prireikė šaudyti.

Šaulys miglotai užsiminė, jog per puotą sodyboje buvo užsimezgusi kažkokia šneka apie pagonybę, o po to Airidas jį užpuolęs – smogė į galvą, pradėjo daužyti, o jis tik gynėsi.

„Ar norite dėl to mane į kalėjimą pasodinti?“ – stebėjosi anksčiau neteistas S.Meilutis.

S.Bladaitienė netiki, kad jos sūnus, netgi išgėręs, dėl tikėjimo užpuolė kitą žmogų: „Jis gali aiškinti, įrodinėti žodžiais, o ne kumščiais. Airidas – ne toks, kad kibtų į atlapus kitiems.“

Abu sužaloti per muštynes

Iš pistoleto „Walther“ S.Meilučio paleista kulka A.Bladaičiui išdraskė kepenis. Ligoninėje jam pašalintas vienas inkstas ir tulžies pūslė. Sunkiai sužalotas pagėgiškis gyvas liko per stebuklą.

Po operacijos ilgai buvęs komos būsenos A.Bladaitis atsigavo, tačiau jo gyvenimo kokybė ir sveikatos būklė jau nėra tokia, kokia buvo anksčiau. Vyras dabar ne viską gerai prisimena.

„Dėl S.Meilučio kaltės mano sūnus vos ne vos liko gyvas, o jis net neatsiprašė Airido. Naudojasi tuo, kad jo atmintis pašlijusi, – tikisi išsisukti kaltindamas kitą žmogų“, – piktinosi S.Bladaitienė.

Pasikėsinimu nužudyti žmogų ir sunkiu kūno sužalojimu kaltinamas S.Meilutis daug nekalbėjo ir teisme.

Namuose užpultas iš pasalų jis esą šaudė į orą – gynėsi norėdamas pagąsdinti užpuoliką.

„Kai nuėjau į namus pasiimti cigarečių, kažkas už nugaros man smogė į pakaušį. Nuvirtau šalia krosnies, kur įmontuotas seifas. Durelėse buvo raktas, galėjau jį atidaryti“, – pasakojo S.Meilutis.

Ekspertai aptiko mušimo žymių ir ant S.Meilučio kūno.

A.Bladaičiui pateikti kaltinimai dėl nesunkaus kūno sužalojimo, už kurį numatyta didžiausia bausmė – laisvės atėmimas iki vienų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.