Agurkinių byloje – netikėtumas: liudininkai užmiršo teisiamųjų veidus

Ar per aštuonerius metus nusikaltėlių pasaulio veikėjai galėjo pasikeisti taip, kad jų nebeatpažintų buvę bendražygiai? Ekrane teismo posėdį stebėjęs saugomas liudytojas pareiškė, kad teisiamajam jau nebetinka Gražuolio pravardė.

 Iš Jungtinės Karalystės pargabentas S.Pilipavičius (kairėje) Vilniuje teisiamas kartu su narkotikus galimai vežusiu A.Puidoku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Iš Jungtinės Karalystės pargabentas S.Pilipavičius (kairėje) Vilniuje teisiamas kartu su narkotikus galimai vežusiu A.Puidoku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstybės saugomas liudytojas nebeatpažino nei Gražuoliu vadinto S.Pilipavičiaus (nuotr.), nei A.Puidoko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstybės saugomas liudytojas nebeatpažino nei Gražuoliu vadinto S.Pilipavičiaus (nuotr.), nei A.Puidoko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstybės saugomas liudytojas nebeatpažino nei Gražuoliu vadinto S.Pilipavičiaus, nei A.Puidoko (nuotr.)<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstybės saugomas liudytojas nebeatpažino nei Gražuoliu vadinto S.Pilipavičiaus, nei A.Puidoko (nuotr.)<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 18, 2018, 8:50 PM, atnaujinta Dec 28, 2018, 8:08 AM

„Jeigu čia Saulius Pilipavičius, tada jis pasikeitęs šimtu procentų. Jis juk buvo vadinamas Gražuoliu tik dėl savo išvaizdos“, – Vilniaus apygardos teisme pirmadienį netikėtai pareiškė Agurkinių grupuotei talkinęs, bet vėliau jų nusikaltimus pareigūnams atskleidęs anykštėnas Vilmantas Veršulis.

V.Veršulis dabar už narkotikų platinimą teisiamą S.Pilipavičių matė tik ekrane. Buvęs Agurkinių pagalbininkas šiuo metu yra valstybės saugomas liudytojas, todėl buvo apklaustas nuotoliniu būdu.

Pravardžių nepripažįsta

S.Pilipavičių ir kartu su juo už narkotikų gabenimą teisiamą vairuotoją Artūrą Puidoką iš nuotraukų V.Veršulis buvo atpažinęs per apklausą, vykusią prieš penkerius metus.

„Tada man rodytos nuotraukos ir salėje sėdintys vyrai – visiškai skirtingi dalykai“, – teigė V.Veršulis.

Kaltinimų nepripažįstantis S.Pilipavičius taip pat teigė, kad saugomas liudytojas kalba ne apie jį.

„Manęs niekas niekada taip nevadino“, – išgirdęs Gražuolio pravardę stebėjosi S.Pilipavičius.

Jis teigė nežinantis ir Ūso pravardės, nors ji ne kartą buvo minima dar nagrinėjant pagrindinę Agurkinių grupuotės bylą.

Emigrantas teismo neišvengė

Kol Klaipėdos teismas nagrinėjo šios grupuotės nusikaltimus, S.Pilipavičius gyveno Didžiojoje Britanijoje, todėl jo byla buvo atskirta.

Bylos duomenimis, V.Veršulis pastarąjį kartą S.Pilipavičių galėjo matyti maždaug prieš aštuonerius metus Londone.

Teigiama, kad Gražuoliu arba Ūsu vadintas kaunietis Didžiojoje Britanijoje padėdavo išplatinti narkotikus, kuriuos iš Olandijos atgabendavo Agurkiniai.

Į Olandiją kokainas atkeliaudavo iš Ispanijos, kur didelį jo kiekį, apgavę kapitoną, iš jachtos pavogė V.Veršulis su pagalbininkais.

Laukė rimtos užduoties

V.Veršulis prisiminė, jog į šį nusikalstamą verslą jį įtraukė Daumantas Barinovas, su kuriuo susitikdavo sporto klube.

Jame sportavo ir Saulius Velečka, pravarde Agurkas, kurio suburta grupuotė jau tuomet garsėjo automobilių vagystėmis.

Po vienos treniruotės V.Veršulį į kavinę pasikvietę vyrai pasiūlė prisidėti prie jų grupės, bet jis atsisakė.

„Žinojau, kad jie kovoja su Kamuolinių grupuote, tad nenorėjau lakstyti po Kauną ir daryti nusikaltimų“, – prisiminė V.Veršulis.

Afganistane ir kituose karštuosiuose taškuose kariavęs vyras pasiūlė prisijungti tik tuomet, jei Agurkiniai turės rimtą užduotį.

Ji atsirado netrukus – informatorius iš Šiaulių Agurkiniams pranešė, kad kauniečiai iš Brazilijos į Kanarų salas plukdo beveik 180 kilogramų aukščiausios kokybės kokaino.

Tuomet S.Velečka ir paprašė V.Veršulio pagalbos. Vyrai iš karto sutarė, kaip pasidalins už narkotikus gautus pinigus, – po lygiai turėjo gauti informatorius iš Šiaulių, kvaišalus pagrobęs V.Veršulis ir šį nusikaltimą suorganizavę Agurkiniai.

Draugei planų neatskleidė

Narkotikus į Gran Kanariją turėjo atplukdyti žinomas Kauno buriuotojas, įvairių regatų prizininkas Rimgaudas Gelgotas.

Gavęs tokį pasiūlymą V.Veršulis pasikvietė daugelio nusikaltimų bendrininką Dmitrijų Romanovičių ir, automobilyje „Volkswagen Caravelle“ paslėpę ginklus, jie išvyko į Ispaniją. Kartu važiavo ir apie vyrų planus nieko nežinojusi V.Veršulio draugė.

V.Veršulis teigė, jog važiuoti automobiliu tolimą kelią nuspręsta tik tam, kad būtų patikrinta, kaip dirba Ispanijos pasieniečiai.

Kai trijulė keltu iš Ispanijos persikėlė į Las Palmasą, prie jų prisijungė dar du Agurkinių grupuotės nariai. Narkotikus jie atėmė net nepanaudoję jėgos. V.Veršulis jachtos kapitoną R.Gelgotą įtikino skubiai atiduoti kokainą, nes Lietuvoje esą daromos kratos ir suimami žmonės.

Netrukus laivo įgula į V.Veršulio automobilį perkrovė beveik 180 kilogramų kokaino.

Iš uosto teritorijos išvažiavęs V.Veršulis jachtos kapitonui negrąžino net kortelės, skirtos uosto vartams atverti. Grįžęs į viešbutį vyras ją išmetė į unitazą.

Su moterimis važiuoti saugiau

Kokaino krovinys iš Ispanijos dalimis buvo gabenamas į Olandiją, kur Agurkiniai specialiai išsinuomojo namą.

Narkotikai iš Ispanijos į Olandiją automobiliais buvo nuvežti per 4–5 kartus. V.Veršulis prisiminė, kad pirmoji siunta buvo atgabenta „Saab“ automobiliu su lietuvišku numeriu.

Byloje teigiama, kad du kartus kvaišalus vežė šiuo metu teisiamas A.Puidokas. V.Veršulis jo neatpažino, bet neatmetė, kad tai galėjo būti vienas vairuotojų.

Jis prisiminė, kad antrąją ir trečiąją siuntas Vokietijoje registruotu automobiliu „Audi A6“ atvežė stambaus sudėjimo vyras, jis jam pasirodė labiau panašus į S.Pilipavičių. Jo teigimu, šį vairuotoją lydėjo žmona. Kartą su jais važiavo ir dukra.

„Visi narkotikus vežantys vairuotojai važiuoja kartu su moterimis. Jei pareigūnai sustabdytų automobilį, jos savo žvilgsniais nukreiptų jų dėmesį“, – pasakojo V.Veršulis.

Slėptuvė – benzino bake

Narkotikus priimdavęs V.Veršulis neabejojo, jog šis vairuotojas tikrai žinojo, ką veža, nes buteliukai su kvaišalais buvo paslėpti automobilio degalų bake. Vairuotojas turėjo įprasti, kad dėl to automobilio prietaisai rodo neteisingą informaciją apie degalų kiekį.

„40 didelių ir mažų buteliukų nuo šaltosios arbatos mes ištraukėme per dvi valandas“, – prisiminė V.Veršulis.

Vėliau narkotikai turėjo pasiekti Didžiąją Britaniją, kur jų kaina kelias dešimtis kartų buvo didesnė nei Europos šalyse. V.Veršulio teigimu, kilogramas kokaino tuo metu kainavo 50 tūkst. eurų, vėliau jo kaina kiek nukrito.

„Aš turėjau uždirbti tris milijonus eurų, bet vėliau S.Velečka pranešė, kad pasikeitė proporcijos, – šiaulietis informatorius paprašė pusės uždirbtos sumos, todėl man turėjo likti 25 procentai“, – pasakojo V.Veršulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.